Τις προηγούμενες εβδομάδες κατατέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο επείγον επερώτηση από τον ευρωβουλευτή Κ.Αρσενη.
Ζητά η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο ACCOBAMS που έχει συνυπογράψει και επικυρώσει.
<<Πριν την έναρξη των ερευνών δεν προηγήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ούτε περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς δεν προβλέπεται σχετική υποχρέωση από την ελληνική νομοθεσία. Δεδομένου ότι τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν προβλεφθεί για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών αποκλίνουν σημαντικά από τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο ACCOBAMS τα οποία αποτελούν διεθνές σημείο αναφοράς (π.χ. ένας οπτικός και ένας ακουστικός συνολικά παρατηρητές αντί για δύο οπτικούς και έναν ακουστικό ανά βάρδια, δηλαδή συνολικά επτά παρατηρητές)>>.
Η απάντηση του πρώην υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ Μανιάτη ήταν << Τα θαλάσσια κήτη κινδυνεύουν λιγότερο από σεισμικές έρευνες, απ’ότι οι Έλληνες από πρωτοβουλίες κάποιων ευρωβουλευτών>>.
Τα δεδομένα είναι ότι η νοτιοδυτική Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος στο πλανήτη όπου οι Φυσητήρες ζουν 12 μήνες το χρόνο, ότι είναι ένα ζώο μοναδικό μιας και είναι ο μεγαλύτερος εγκέφαλος που υπήρξε στη γη με 18 μέτρα μήκος και 40 τόνους βάρος.
Ο Αλέξανδρος Φραντζής, δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας και
επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών <<Πέλαγος>>
περιγράφει.
Ο φυσητήρας και το κοινό δελφίνι χαρακτηρίζονται ως
<<κινδυνεύοντα>> τόσο από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της
Ελλάδας, όσο και από την IUCN για το σύνολο του μεσογειακού πληθυσμού
τους, ενώ το ρινοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο
χαρακτηρίζονται ως <<τρωτά>> και η περιοχή από Κύθηρα έως νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι διεθνώς προστατευόμενη.
http://www.pelagosinstitute.gr/gr/prostasia/prostatevomenes_perioches.html
Αυτοί οι ήχοι γίνονται αντιληπτοί από τα κήτη σε αποστάσεις μέχρι και 3.000 χμ . Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ας σκεφτούμε ότι η απόσταση Κέρκυρας – Κρήτη είναι μόλις 500 χλμ, Κέρκυρα-Αφρική 700 χλμ και ότι η απόσταση Αθήνα Λονδίνο είναι μόλις 2.400 χλμ.>>
<< Φανταστείτε λοιπόν ένα αντίστοιχο ηχητικό περιβάλλον για τον άνθρωπο. Θα
ήταν σαν να γίνονται ισχυρές εκρήξεις με δυναμίτη στη γειτονιά μας για
πολλές εβδομάδες κάθε 5-10 δευτερόλεπτα!>>.
Μόλις φέτος 16 φορείς από την Ιταλία εξέδωσαν ανακοίνωση εκφράζοντας την αγανάκτηση τους για τον συνεχή εκβρασμό νεκρών φαλαινών και δελφινιών, οφειλόμενα , σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη έρευνα υδρογονανθράκων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Ιταλίας.
Η παρουσία των κητών αυτών συμπεριλαμβάνεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας Κρήτης για τον τουρισμό σαν ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, μιας και η παρακολούθηση των φαλαινών είναι η νούμερο 1 οικολογική οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως…….άραγε η Περιφέρεια θα πράξει το αυτονόητο?
Όταν βλέπουμε να σχεδιάζουν την διαχείριση 500 δις ορυκτού πλούτου και να τσιγκουνεύονται τις 5 θέσεις εργασίας επιπλέον για 6 μήνες, μας έρχονται 2 πράγματα στ μυαλό πρώτα  η ερώτηση …………….Μήπως τελικά είναι και αυτοί σαν τους <<επενδυτές των ΑΠΕ>> που δεν έχουν πληρώσει εδώ και 5 χρόνια το ενοίκιο των 300 ευρώ στους κτηνοτρόφους που τους νοίκιασαν τις εκτάσεις για αιολικούς σταθμούς που έχουν γίνει με ελλιπέστατες περιβαλλοντικές μελέτες? Η εμείς γράφουμε στο κούτελο <<ΚΟΡΟΙΔΑ>>.
Πιστεύουμε ότι περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συμβαδίζουν, πόσο μάλλον όταν υπάρχει η πιθανότητα ο <<θησαυρός>> να αποδεδειχθεί  <<άνθρακας>>.
Επίσης πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο δρόμος που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε , πολιτισμικά και εν συνεχεία οικονομικά είναι ο ίδιος που μας προτείνεται γενικά σαν λύση αλλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Όπως είπε κάποτε ο Βίκτωρ Ουγκώ <<υπάρχουν άνθρωποι που θα πλήρωναν από την τσέπη τους για να διεφθαρθουν>>.

Ψαρρας Δημήτρης

πηγή:.www.pansyn.org