Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Photobucket Επικίνδυνη η χρήση σόναρ για τις φάλαινες στο Ιόνιο


Επιστολή προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της χρήσεως σόναρ στα κητώδη όπως οι ζιφιοί (μικρές φάλαινες) κατά την διάρκεια ασκήσεων των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θέτει υπόψη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Υ.Ε.Α) με επιστολή του ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ζητώντας παράλληλα να πληροφορηθεί αν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα κατά την χρήση τους με σκοπό την προστασία των ζώων αυτών.

Με αφορμή την επιστολή προς το Υ.Ε.Α. ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Η χρήση των σόναρ σε ασκήσεις πολεμικών σκαφών και η προκαλούμενη από αυτά υποθαλάσσια ηχορύπανση έχει σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες στους πληθυσμούς των φαλαινών. Συγκεκριμένα, τα ζώα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις εκπομπές σόναρ, που χρησιμοποιούνται από το πολεμικό ναυτικό. Η επίδραση τους είναι τόσο ισχυρή που προκαλεί τον τραυματισμό και πολύ συχνά το θάνατό τους. Περιπτώσεις φαλαινών που εξοκείλουν ή βρίσκονται τραυματισμένες έχουν αναφερθεί επανειλημμένα ως αποτέλεσμα της χρήσεως σόναρ από πολεμικά σκάφη Τα τελευταία χρόνια στις Ελληνικές ακτές έχουν καταγραφεί 40 εκβρασμοί. Οι φάλαινες που έχουν πληγεί από την χρήση τέτοιων συσκευών δεν είναι μόνο αυτές που ξεβράζονται, αλλά πιθανόν πολύ περισσότερες είναι αυτές που έχουν χαθεί μέσα στο νερό.

Τα κητώδη σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας, ενώ αποτελούν προτεραιότητα της συμφωνίας ACCOBAMS, (Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την παρακείμενη ζώνη του Ατλαντικού) της οποίας η χώρα μας είναι συμβαλλόμενο μέλος και έχει υποχρέωση να τη σεβαστεί.»
newsbeast.gr 
  ΠΗΓΗ:    Άστεγος Διαβάτης  astegosdiavatis.blogspot.gr

Αμβρακικός Tέσσερις θαλάσσιες χελώνες αποκεφαλισμένες από αιχμηρό αντικείμενο

Ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού: Δυστυχώς όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγράφουμε ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό νεκρών θαλάσσιων χελωνών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού. Το τελευταίο διήμερο ξεπεράστηκε κάθε όριο αφού στις ακτές της λουρονησίδας στο «Τσουκαλιό» ξεβράστηκαν τέσσερις (4) θαλάσσιες σκοτωμένες από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Τα αποκεφαλισμένα σώματά τους, το είδος και το βάθος των πληγών που φέρουν αποδεικνύουν τη χρήση τσεκουριού ή μπαλτά και φανερώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την εσκεμμένη ανθρώπινη συμμετοχή.

 Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί ακόμα έναν πλούσιο ψαρότοπο ιδανικό για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς, νόμιμους και παράνομους, ιχθυοκαλλιεργητές και οστρακοκαλλιεργητές. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και για τη θαλάσσια χελώνα μία από τις σημαντικότερες περιοχές τροφοληψίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα. Τι συμβαίνει όμως και η μακραίωνη σχέση ανθρώπου – θαλάσσιας χελώνας από αρμονική συμβίωση έχει μετατραπεί σε μια σχέση μίσους και έχθρας; Είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε ως εχθρό ένα σπάνιο αρχέγονο είδος με παρουσία στη γη αρκετών εκατομμυρίων χρόνων πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους; Μήπως έχουμε ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο ανταγωνισμού και αντιμετωπίζουμε ακραίες μορφές συμπεριφοράς που διακρίνονται από απανθρωπιά, βαρβαρότητα και παράλογη εκδικητικότητα; Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τη θλιβερή πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται γλαφυρά στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού θα καταβάλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για την εξεύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων. Επιπλέον με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών (Λιμεναρχείο, Τμήματα Αλιείας κ.α.) θα προσπαθήσει να αποτρέψει την εμφάνιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη «θεμάτων ανταγωνισμού» που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και οι οστρακοκαλλιεργητές του Αμβρακικού, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το πρόβλημα με ορθολογικό και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, ώστε να βρεθούν εκείνες οι βιώσιμες και δίκαιες λύσεις που θα αντισταθμίζουν την αδήριτη υποχρέωση προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Τέλος, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που τους διακρίνει η ευαισθησία και η άδολη αγάπη για τον Αμβρακικό, να συμμετάσχουν ενεργά στην καταπολέμηση παρόμοιων αχαρακτήριστων ενεργειών. Μόνο η καθολική καταδίκη από την τοπική κοινωνία μπορεί να απομονώσει και στη συνέχεια να αποβάλλει δια παντός τέτοιες νοσηρές συμπεριφορές.
ΠΗΓΗ:     astegosdiavatis.blogspot.gr

_______________________________