Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ Η ΤΗΝ ΓΑΤΑ










Παράπονο σχεδόν όλων των ιδιοκτητών κατοικίδιων, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Εκτός όμως από την εποχιακή τριχόρροια, το παράπονο αυτό το ακούμε όλο και πιο συχνά ακόμα και τον χειμώνα.
Καταρχήν θα πρέπει να εξαιρέσουμε όλες τις περιπτώσεις παθολογικής τριχόρροιας σε συνεργασία με τον κτηνίατρό μας. Η απώλεια τριχώματος μπορεί να σημαίνει.....
-Δερματοπάθεια μικροβιακής ή αλλεργικής αιτιολογίας
-Ορμονολογικά προβλήματα
-Προβλήματα από εξωπαράσιτα ή παράσιτα του δέρματος.
-Τροφικές ή φαρμακευτικές υπερευαισθησίες.
Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης δεν παραπονιέται για το δέρμα του κατοικίδιου του αλλά μόνο για την απώλεια της τρίχας. Για να γίνω πιο κατανοητός θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από τον κήπο σας. Τα τριαντάφυλλά σας μαραίνονται. ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ…; Μήπως το χώμα είναι φτωχό, μήπως τους λείπει νερό ή λίπασμα, μήπως οι συνθήκες μικροκλίματος δεν είναι οι σωστές...;
Ανάλογες ερωτήσεις πρέπει να μας απασχολήσουν και για το κατοικίδιό μας.
1.Η δίαιτα του πρέπει να είναι ισορροπημένη χωρίς συχνές αλλαγές. Ουσιώδη για την υγεία δέρματος και τριχώματος είναι τα λιπαρά οξέα που διατίθενται μέσω του σιτηρεσίου. Λίγο κοκκινιστό σήμερα, λίγο ψητό κοτόπουλο αύριο, χαλούν την ισορροπία και η τρίχα αδυνατίζει. Όλοι ζητούν από τον γιατρό τους βιταμίνες για το τρίχωμα χωρίς να σκέπτονται την σταθεροποίηση του σιτηρεσίου. Είναι όμως ποτέ δυνατό να μεγαλώσει ένα φυτό όταν του αλλάζεις κάθε μέρα χώμα;
2.Δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν εξαφανίσει τις εποχές. Το κρύο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για να «σφίξει» ο θύλακος της τρίχας. Εμείς από καλή διάθεση εγκλωβίζουμε τα ζώα στο καλοριφέρ με αποτέλεσμα την αδύναμη τρίχα και άρα την πτώση της.
3.Ενα βασικό σημείο για δυνατό τρίχωμα είναι η περιποίηση και ιδίως  το χτένισμα. Το συχνό βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας οπότε και η απομένουσα αναπνέει ελεύθερα.
4.Τέλος  να σημειωθεί ότι ιδίως στις μακρύτριχες ράτσες φυσικό είναι κάποιο τρίχωμα να χάνεται, οπότε μην φορτώνετε τα ζώα σας ασκόπως με φάρμακα.  
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ.....
à Σταθερό σιτηρέσιο.
à Όχι αρώματα, πολλά σαμπουάν, αμφιβόλου ποιότητας αντιπαρασιτικά
à Συχνό χτένισμα.
à Όχι συχνό λούσιμο
à Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας αν το πρόβλημα επιμένει.
 
Για το ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ   ΓΙΩΡΓΟΣ


ΠΗΓΗ: www.interpet.gr

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;


        
Τα σκυλιά θεωρούν τους ανθρώπους ότι είναι άλλα σκυλιά και τους φέρονται σαν σε σκυλιά. Είναι έτσι ?
 Η κατανόηση της συμπεριφοράς των σκύλων έχει αναπτυχθεί πολύ με το πέρασμα των χρόνων (όπως και σε τόσα άλλα πράγματα στην ζωή μας).  Νομίζω παρόλα αυτά ότι η παραπάνω φράση (ερώτηση) πηγάζει από ξεπερασμένες θεωρίες.
Τα σκυλιά είναι σπουδαία γιατί είναι αυτό που είναι (σκυλιά). Αν δεν τους δείξουμε να συμπεριφέρονται προς τους ανθρώπους (ή άλλα ζώα) με διαφορετικό τρόπο (επιθυμητό από τους ανθρώπους), θα συνεχίσουν να φέρονται ακριβώς όπως η φύση τους προστάζει, δηλ. σαν σκυλιά. Το εκπληκτικό είναι ότι τα σκυλιά διαθέτουν πολύ ταλέντο και δυνατότητες να μάθουν. Για παράδειγμα τα σκυλιά τυφλών, διάσωσης, έρευνας για ναρκωτικά κλπ. Συμπεριφέρονται αυτά τα σκυλιά στους ανθρώπους σαν να είναι οι άνθρωποι άλλα σκυλιά? Μάλλον όχι.
Φυσικά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ρόλο του ανθρώπου στην δημιουργία του κατοικίδιου σκύλου. Έχουμε κάνει διάφορα πράγματα (π.χ. επιλεκτική εκτροφή και εκπαίδευση) για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας (δημιουργία σκυλιών με προσόντα προστασίας, παρέας, κυνηγίου κλπ) και να ικανοποιήσουμε την φαντασία μας. Που σημαίνει ότι έχουμε και την ευθύνη  του να φροντίζουμε για το δημιούργημά μας …δηλ σκυλιά που κυνηγούν, φυλάσσουν χώρους, δαγκώνουν κλπ. Έχουμε ‘φυτέψει’ σε κάθε φυλή διαφορετικά χαρακτηριστικά (εμφάνισης και χαρακτήρα). Σε ένα θετικό και ασφαλές περιβάλλον , οι αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα των σκυλιών ίσως να μην εκδηλώνονταν και να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλά σε λάθος χέρια , τα σκυλιά αυτά μπορεί να μετατραπούν σε ..τέρατα.
Εξαιτίας των γενετικών προδιαθέσεων των διαφόρων σκύλων δεχόμαστε τα όριά τους και μεγιστοποιούμε τις δυνατότητές τους. Για αυτό μερικές φυλές είναι πιο ανεξάρτητες, κυνηγούν περισσότερο αντικείμενα που κινούνται, μεταφέρουν πράγματα, γαβγίζουν περισσότερο ή προστατεύουν. Πρέπει να δεχτούμε ότι ένα σκυλί είναι απλώς ένα σκυλί με όλα τα “καλά” ή “κακά” που εμείς  έχουμε καλλιεργήσει σε κάθε φυλή γενικά και σε κάθε σκυλί ιδιαιτέρως.
Τα κουτάβια φέρονται ακριβώς σας …κουτάβια – ερευνούν το περιβάλλον με το στόμα τους, θέλουν να είναι με την αγέλη (οικογένεια) και παίζουν διάφορα παιχνίδια ιεραρχίας και επικοινωνίας. Όλα αυτά έχουν σχέση με το ένστικτο επιβίωσης. Αλλά αν εμείς εκμεταλλευτούμε τις φυσικές τους τάσεις (ένστικτα) και τα καθοδηγήσουμε μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία και πώς να ζουν ήρεμα και αρμονικά μαζί μας , γίνονται τα πιο απίθανα φιλαράκια μας. Βεβαίως και συνεχίζουν να φέρονται σκυλίσια προς άλλα σκυλιά , αλλά έχουν μοναδική και υπέροχη σχέση με τους ανθρώπους. Γίνονται πράγματι οι καλύτεροί μας φίλοι.
(απλώς η γνώμη μου)
 
Γιάννης Αραχωβίτης                                                  
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

ΠΗΓΗ: www.interpet.gr

ΔΩΣΕ ΞΥΔΙ στην ΦΟΛΑ... ΕΝΑΣ ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΜΥΘΟΣ


Παρακολουθήστε το σενάριο...
Είστε με το σκύλο σας στο καθημερινό περίπατο , ή επιστρέφετε σπίτι και τον βρίσκετε κάπως περίεργο.
Σας κοιτά με αγωνιώδες βλέμμα, έχει υπερβολική σιελόρροια, έντονο μυϊκό τρόμο, σε σημείο που μετά από λίγη ώρα πέφτει στο πλάι με φοβερούς σπασμούς σε όλο του το σώμα, παρουσιάζει ακράτεια κοπράνων και αφοδεύει κάνει εμετό…
Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση σας ,η αγωνία και ο πανικός  εκείνη τη στιγμή σας οδηγεί στη σκέψη ότι ο σκύλος μου δηλητηριάστηκε, και τώρα τι κάνω??????? Μέσα στον πανικό ακούγεται η φωνή της γιαγιάς ,του θείου, του γείτονα, του απομηχανής θεού τέλος πάντων και σας βγάζει από το αδιέξοδο...........!!
…..Δώστου γρήγορα   ΞΥΔΙ …......παίρνετε ένα μπουκάλι και παλεύοντας με το σκύλο καταφέρνετε να του δώσετε όσο μπορείτε…
          Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς εμείς οι έλληνες υιοθετούμε μύθους ,ως αλήθειες ή γεγονότα, πολλοί  από τους οποίους είναι άκρως επικίνδυνοι
(όπως π.χ. αν ρωτήσετε 100 έλληνες τι είναι Dobermann  οι 90 θα απαντήσουν πως είναι φυλή σκύλων<ως εδώ καλά>....  που όταν  γίνονται7 άντε 8 ετών τρελαίνονται !!Τρώνε τα αφεντικά τους!! Και ότι άλλο βρουν γύρω τους... Ξέρουν φυσικά και την αιτία !!!αυτό είναι  το καλύτερο!!!...το  κοκαλάκι που μεγαλώνει στο εγκέφαλο κτλ.....)
Τώρα ας δούμε πως έχουν τα πράγματα.
Αν δείτε το σκύλο σας στη κατάσταση που σας περιέγραψα ποιο πάνω, πιθανόν  να έχει δηλητηριαστεί από κάποιο εντομοκτόνο ,από δικό σας λάθος (κακή ή μη ενδεδειγμένη χρήση εξωπαρασιτοκτόνων ,ψεκασμοί κήπων , κακή χρήση και αποθήκευση εντομοκτόνων) ή πιθανότερα από κακόβουλη ενέργεια π.χ. κάποιου ‘καλού’ γείτονα .
Λέω ‘πιθανόν’ διότι  η εικόνα αυτή μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες καταστάσεις
Για παράδειγμα μια επιληπτική κρίση εμφανίζεται με παρόμοια εικόνα, δύσκολα όμως ο ιδιοκτήτης μπορεί  να τη διαφοροποιήσει Εδώ όμως πρέπει να ξέρετε ότι συνήθως μια τέτοια κρίση διαρκεί 2 έως 3 λεπτά .Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η οξεία γαστρίτιδα (με   έντονη σιελόρροια ,εμέτους, ακόμα και μυϊκό τρόμο).
Σε κάθε περίπτωση επικοινωνείτε αμέσως με το κτηνίατρο σας και παίρνετε οδηγίες.
Αν πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης  στην περιοχή σας (ύπαρξη κακόβουλων ατόμων ή κρούσματα σε άλλα ζώα πχ. γάτες οι οποίες είναι τα πρώτα θύματα τέτοιων ενεργειών) ρωτήστε τον γιατρό σας για το τι πρέπει να έχετε μαζί σας.
Σε καμία όμως  περίπτωση δε δίνουμε ΞΥΔΙ, λάδι ή ό,τι άλλο μας πει ο γείτονας (ο οποίος είναι π.χ  κυνηγός ή κάτι άλλο και ξέρει αυτός από σκυλιά, διότι έχει μεγαλώσει καμιά τριανταριά από αυτά ).
Η τραγική αλήθεια είναι η εξής : Το 50% των περιστατικών που έρχονται στον κτηνίατρο μετά από το παραπάνω σενάριο και επιβιώνουν από τη δηλητηρίαση  πεθαίνουν τελικά από εισροφητική βρογχοπνευμονία ή έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα διότι η βίαια προσπάθεια να δώσουμε ξύδι ή ό,τι άλλο στο ζώο οδηγεί σε εισρόφηση (την είσοδο δηλαδή των υγρών στον πνεύμονα), επειδή τα αντανακλαστικά της κατάποσης  υπολειτουργούν εκείνη τη στιγμή ,ή επειδή προκαλούμε ένα μηχανικό πνιγμό στο ζώο.
Υ.Γ.  αν τελικά κάτι πρέπει να δώσετε για να ικανοποιήσετε αυτούς που θα σπεύσουν να σας βοηθήσουν για να προκαλέσετε έμετο στο σκύλο, δώστε αλατόνερο, διότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τους ιστούς του πνεύμονα σε περίπτωση που θα βρεθεί εκεί.
  
ΠΗΓΗ: www.interpet.gr

Στον ΠΚΣ μπορείτε να καταγγέλετε κτηνίατρους που κόβουν αυτιά και ουρές σκύλων



Με ερώτημα μας στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο σχετικά με τους κτηνίατρους που συνεχίζουν να ακρωτηριάζουν κουτάβια παρότι είναι παράνομο, μας ενημέρωσαν ότι οποιοσδήποτε ζωόφιλος γνωρίζει κάποιον κτηνίατρο που προβαίνει σε αυτή την τακτική, η οποία απαγορεύεται εδώ και 20 χρόνια, μπορεί να καταγγέλει το θέμα στον ΠΚΣ μέσω επιστολής.
Συγκεκριμένα, ο ΠΚΣ αναφέρει στο email του προς το adespoto.gr:
(...) σχετικά με τις καταγγελίες αυτές γίνονται γραπτώς και επώνυμα ώστε να προωθούνται προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Τα e-mails του ΠΚΣ είναι το ktiniatrikos_sillogos@yahoo.gr και info@hva.gr και fax: 210 52 02 935 
ΠΗΓΗ:adespoto.gr
 

Ρόδος: Αθίγγανοι κλέβουν σκυλιά και τα δίνουν πίσω κατόπιν αμοιβής!



Από την περιοχή Τρείς στη Ρόδο εκλάπη σκύλος ράτσας πίντσερ. Εκτός από αγαπημένο κατοικίδιο, έκανε και παρέα στους ηλικιωμένους.
 Ο ανηψιός της οικογένειας στην προσπάθεια του να καταχωρήσει το microchip και να δηλώσει το ζώο ως κλεμμένο, σκέφτηκε να ελέγξει και τους καταυλισμούς των αθίγαννων οι οποίοι πολλές φορές έχουν σκυλιά αγνώστης...προέλευσης.

Ο κύριος μοίρασε αφίσες, με τη φωτογραφία του ζώου και έγραφε πως δίνεται αμοιβή 100 ευρώ.
Ως..δια μαγείας ο  σκύλος βρέθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο !!

Φαίνεται ότι οι αθίγαννοι άρπαξαν το καθαρόαιμο σκυλάκι αλλά δελεάστηκαν από την αμοιβή και αντί να το πουλήσουν το επέστρεψαν και πήραν τα χρήματα!
Απίστευτα πράγματα, προσοχή στους σκύλους σας !!!
ΠΗΓΗ:adespoto.gr

Χρήση των αιθερίων ελαίων στα ζωάκια μας


Δημοσίευσηαπό Μάνθος HappyDogsWorld.com

Τα σκυλιά έχουν ένα καλό ένστικτο όσον αφορά στα αιθέρια έλαια και καταλαβαίνουν αμέσως εκείνο που τα ωφελεί. Πάλι εδώ τα βλέπουμε να έχουν κρατήσει τις πρωτογενείς αισθήσεις τους, πράγμα που έχει χαθεί από το ανθρώπινο είδος. Παλαιότερα και ο άνθρωπος γνώριζε τι του χρειάζεται να καταναλώσει ή να χρησιμοποιήσει από ένστικτο, ώστε να ωφεληθεί από αυτό και όχι να βλαφτεί.

Αν κάποιος από εμάς βάλει στο ένα χέρι του ένα αιθέριο έλαιο με ιδιότητες χωνευτικές π.χ. μάραθο, και στο άλλο ένα αιθέριο έλαιο για παράσιτα π.χ. κέδρο, θα δούμε ότι ένα σκυλάκι που έχει στομαχικό πρόβλημα θα πλησιάσει το ανάλογο αιθέριο έλαιο. Επίσης τα σκυλάκια έχουν δυνατότερη όσφρηση από εμάς, οπότε χρειάζεται να βάζουμε τη μικρότερη απαιτούμενη ποσότητα αιθερίων ελαίων.

Μία σταγόνα για μικρά σκυλάκια και 2 σταγόνες για μεγαλύτερα αιθερίου ελαίου λεμονόχορτου ή σιτρονέλλας μέσα στο σαμπουάν τους, θα βοηθήσει κατά των ψύλλων και άλλων παρασίτων.

Μπορούμε επίσης για τον ίδιο λόγο, να βουρτσίσουμε με μία μαλακή βούρτσα την οποία έχουμε βουτήξει σε ένα μπολ με χλιαρό νερό όπου έχουμε ρίξει 4 σταγόνες αιθερίου ελαίου κέδρου.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν και στην περίπτωση των αντιπαρασιτικών κολλάρων. Αντί να έχουν χημικές ουσίες, μπορούμε να αγοράσουμε ένα φτηνό πάνινο κολλάρο και να το εμποτίσουμε με τα ακόλουθα: 1 κουτ. γλυκού βότκα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 σταγόνα αιθερίου ελαίου κέδρου, 1 σταγ. λεβάντας, 1 σταγ. σιτρονέλλας και 1 σταγόνα θυμάρι. Πάνω σε αυτό το μείγμα αναμειγνύουμε ανοίγοντας, 4 κάψουλες σκόρδου. Εμποτίζουμε το κολλάρο, το αφήνουμε να στεγνώσει και το φοράμε στο ζωάκι μας. Η διάρκεια του είναι για ένα μήνα.

Μπορούμε επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, να προσθέσουμε μία κάψουλα σκόρδου στο φαγητό του ζώου μας.

Αν το ζωάκι μας κοπεί ή γρατζουνιστεί, καθαρίζουμε την περιοχή με ένα μείγμα από καθαρό νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει 6 σταγόνες αιθερίου ελαίου θυμαριού ή λεβάντας. Η πληγή θα απολυμανθεί και θα καθαριστεί.

Το μέρος όπου κοιμούνται μπορεί να απολυμανθεί με νερό και αιθέρια έλαια. Διαλύουμε σε 600 ml νερού 6 σταγόνες αιθερίου ελαίου υσσώπου και 6 σταγόνες ευκαλύπτου και πλένουμε το χώρο του, την κουβερτούλα του ή ψεκάζουμε την περιοχή για απολύμανση.

Όταν έχει άσχημη αναπνοή συνήθως φταίει η κακή υγιεινή των δοντιών του. Παρασκευάζουμε ένα μείγμα με δύο κουτ. γλ. μαγειρική σόδα όπου προσθέτουμε 1 σταγ. αιθερίου έλαίου γαρύφαλλου και 1 σταγόνα αιθ. ελαίου γλυκάνισου. Βρέχουμε ένα βαμβακερό πανάκι, και το περνάμε πάνω στο μείγμα μας. Με αυτό περιποιούμεθα τα δόντια του. Ακολούθως, του δίνουμε να πιεί λίγο νεράκι.

Ελπίζω αυτά να σας φανούν χρήσιμα και μπορούμε να επανέλθουμε με αιθέρια έλαια κατά των κρυωμάτων και των αρθριτικών.
Σημ. Τα ίδια ισχύουν και για τις γατούλες μας.

Πηγή: The fragrant pharmacy
Βασιλική Κοντογιάννη
Αρωματοθεραπεύτρια.

Η «Χρυσάνθη» και ο «Γιάννης» αφέθηκαν ελεύθερες στον Σαρωνικό κόλπο



Η «Χρυσάνθη» και ο «Γιάννης» αφέθηκαν ελεύθερες στον Σαρωνικό κόλπο


Την Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, η «Χρυσάνθη» και ο «Γιάννης» αφέθηκαν ελεύθερες στον Σαρωνικό κόλπο με τη βοήθεια της Σχολής Καταδύσεων Aqua Divers Club. Οι δύο χελώνες ανυπομονούσαν να επιστρέψουν στη θάλασσα και γρήγορα από την στιγμή που ένιωσαν το νερό, καταδύθηκαν και χάθηκαν από το οπτικό πεδίο. Αφέθηκαν από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, με τις καλύτερες ευχές όλων μας για μια μακρά και ασφαλή ζωή μακριά από αγκίστρια, πετονιές και δίχτυα.

ΠΗΓΗ:Άστεγος Διαβάτης Blogspot

Σεναριογράφος του «NYPD Blue» συνελήφθη για την δολοφονία σκυλίτσας.



Ο 103 κιλών σεναριογράφος της τηλεοπτικής σειράς «NYPD Blue» Ted Shuttleworth συνελήφθη στο σπίτι του στο Sunnyside, Queens, γιατί προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη, με χτύπημα που οδήγησε στον θάνατο μιας μικρής σκυλίτσας 2,5 κιλών

Ο 51χρονος σύμφωνα με την αστυνομία, ξέσπασε την οργή του πάνω σε ένα μικρό άτυχο κανίς, την Λόλα. προκαλώντας της εγκεφαλική βλάβη, όπου οδήγησε στον θάνατο της.


Ο θάνατος του άτυχου ζώου προκάλεσε υποψίες στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, και μετά από νεκροψία στην Λόλα διαπίστωσαν ότι το σκυλί  υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση στην δεξιά πλευρά του κεφαλιού της από τα χέρια του δράστη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ASPCA Joseph Pentangelo.  Πρόκειται για μια σαφή περίπτωση ανεξήγητης βαρβαρότητας κατά ενός μικρού και αβοήθητου ζώου δήλωσε η  Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Stacy Wolf
Shuttleworth εργάζεται σε Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τώρα αντιμετωπίζει μέχρι ένα έτος φυλάκιση

Αίσθηση έκανε η δήλωση της συζύγου του δράστη, η οποία χαρακτήρισε το περιστατικό σαν ένα φρικτό ατύχημα



ΠΗΓΗ:Άστεγος Διαβάτης Blogspot