Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Επιτρέπονται οι σκύλοι στις παραλίες; - Η νομική προσέγγιση του θέματος

Η απαίτηση απομάκρυνσης του σκύλου από την παραλία και η απόδοση προστίμου από Λιμενικό ή Αστυνομικό όργανο είναι παράβαση καθήκοντος τονίζει η κ. Βάσω Τάκη! Διαβάστε με πολύ προσοχή το κείμενο που ακολουθεί!!! 
 
Κάθε φορά που έρχεται το καλοκαίρι το ερώτημα που απασχολεί εμάς τους φιλόζωους είναι εάν θα βρούμε κάποια κατάλληλη παραλία για να κολυμπήσουμε παρέα με τον τετράποδο φίλο μας .

Οι δύο βασικές νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα αυτό είναι ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα Λαυρίου (άρθρο 230 παρ. 1 ζ της Υ.Α. 1046/1978, η οποία εξεδόθη κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 156 του ν.δ. 187/1973 του ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ). 
Περαιτέρω, από άποψη νομολογίας, έχουν εκδοθεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δικαστικές αποφάσεις, η εφετειακή 2130/2003 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η 175/2005 του Αρείου Πάγου, η οποία αναίρεσε την προηγούμενη, με αφορμή την περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία, εν έτει 2000, είχε υποπέσει στο μέγα ολίσθημα να βάλει τον μικρόσωμο σκύλο της στη θάλασσα σε μη οργανωμένη παραλία της περιοχής Σουνίου, αρνούμενη στη συνέχεια να τον απομακρύνει, παρά τις διαμαρτυρίες λουόμενου, ο οποίος φοβήθηκε μετάδοση ασθενειών και άσκησε εναντίον της αγωγή αποζημίωσης για προσβολή της προσωπικότητάς του. 

Α) Κατ΄ αρχήν είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι παραλίες ανήκουν στην δικαιοδοσία των αστυνομικών και όχι των λιμενικών αρχών (άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970). 

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ : «Αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος για τη διενέργεια προανακριτικών και αστυνομικών πράξεων (σημείωση δική μου, η επιβολή τυχόν προστίμου στον ιδιοκτήτη του σκύλου συνιστά αστυνομική πράξη) υφίσταται στους λιμένες και στις χερσαίες ζώνες αυτών, αυτή δε, επεκτείνεται και στις παραλίες, για τις οποίες γίνεται λόγος στο άρθ. 3 παρ. 1 περ. β’, στις οποίες δηλαδή διενεργούνται εργασίες οι οποίες είναι συναφείς με τη λειτουργία των λιμένων και όχι σε οποιαδήποτε άλλη παραλία. Σε οποιαδήποτε άλλη παραλία, αρμόδια είναι η κατά τόπο αστυνομική αρχή, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων που διενεργούνται οι εργασίες, οι οποίες προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 3, οπότε ο εν λόγω χώρος εξομοιώνεται με λιμένα και χερσαία ζώνη λιμένα, ιδρυόμενης σ’ αυτήν την περίπτωση σχετικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος.»

Επομένως, οι τόποι αρμοδιότητας του Λιμενικού, όπως αυτοί καθορίζονται από το νόμο, αφορούν την θαλάσσια περιοχή, τους λιμένες και τις χερσαίες ζώνες των λιμένων και ΟΧΙ τις παραλίες εν γένει και επομένως, το τυχόν πρόστιμο στις παραλίες πρέπει να το κόψει η αστυνομία (και η δημοτική), εκτός εάν σε κάποιο τόπο δεν υπάρχει αστυνομία (πχ κάποια νησιά), οπότε το κόβει η λιμενική αστυνομία.

Β) Στη συνέχεια πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στην κυκλοφορία του σκύλου σε παραλία λουομένων και στο μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προϊσχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3). Ο σκύλος μας μπορεί να μας ακολουθεί σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Όσον αφορά την περιβόητη εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ΄ αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 και σύμφωνα με την οποία «…Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση», αυτή δεν ισχύει κατά το μέρος που μιλαει για άμεση απομάκρυνση των σκύλων από την παραλία άμα τη εμφανίσει λουομένων , καθόσον ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου.

Εάν παρ΄ όλα αυτά, κάποιο αρμόδιο αστυνομικό ή λιμενικό όργανο κόψει πρόστιμο για μη απομάκρυνση του σκύλου από την παραλία, τότε μπορεί να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος, είναι δε πολύ πιθανό, εάν κάποιος προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά του προστίμου που θα του επιβληθεί, να δικαιωθεί όταν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα, παράβαση νόμου κλπ.

Γ) Το πρόβλημα επομένως δεν είναι η κυκλοφορία και παρουσία των σκύλων στις παραλίες, αλλά το επιτρεπτό ή μη να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα .

Η γενική άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 230 § 1 περ. ζ του αναχρονιστικού (ισχύει από το 1978) Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, κατά τον οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων, καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων, άποψη που έχει δεχτεί και ο Άρειος Πάγος (πιο πάνω απόφαση). Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 50 έως 150 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ως άνω διάταξη για την απαγόρευση ζώων στις παραλίες αφορά μόνο τον Γενικό Κανονισμό Λιμένος Λαυρίου και τον χώρο ευθύνης του και μόνο κατ΄ αναλογία μπορεί να γίνει δεκτή η εφαρμογή του και στις άλλες ελληνικές παραλίες. 

Από εκεί και πέρα είναι θέμα ερμηνείας του τι θεωρείται χώρος λουομένων. Σύμφωνα με τις παραπάνω εγκυκλίους, η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων και την ως εκ τούτου, εφαρμογή της απαγόρευσης της ως άνω διάταξης για τον χώρο αυτό, με άλλα λόγια όλες οι ελληνικές παραλίες είναι εν δυνάμει χώροι λουομένων. Στο πυρ το εξώτερο δηλ. οι φιλόζωοι πολίτες που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους και τις διακοπές τους παρέα με τον πιστό τους φίλο, άντε να βρούμε καμιά έρημη βραχονησίδα που να μην πατάει το πόδι του λουόμενος (!). Και πάλι όμως δεν μπορείς να είσαι ήσυχος γιατί εάν εμφανισθεί έστω και ένας υστερικός λουόμενος που φοβάται ότι θα μολυνθεί από το σκύλο, δεν επιτρέπεται να μπει ο σκύλος στη θάλασσα. 

Παρά ταύτα, οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δικάζοντας την έφεση στην υπόθεση της ως άνω γυναίκας, έκριναν (ορθώς) ότι στις μη οργανωμένες παραλίες μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει το μπάνιο του με τον σκύλο του και προχωρώντας στη συνέχεια σε συσταλτική ερμηνεία της παραπάνω διάταξης του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, έκριναν ως χώρο λουομένων όχι όλες τις περιοχές των ακτών που είναι προσιτές για θαλάσσια μπάνια, αλλά μόνον εκείνες που έχουν λουτρικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς αυτή η άποψη κατέπεσε στον Άρειο Πάγο. 

Συνοψίζοντας, επιτρέπεται η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες αρκεί να συνοδεύεται, επιτρέπεται να κάνετε μπάνιο στο σκύλο σας σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός εάν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος και σε κάθε περίπτωση αρμόδιο όργανο για την βεβαίωση της παράβασης είναι η αστυνομία.

Η πολυνομία που επικρατεί στο Ελληνικό Κράτος, δημιουργεί συχνά καταστάσεις σύγχυσης μεταξύ πολιτών και ελεγκτικών οργάνων, ώστε πολλές φορές δεν γνωρίζουν οι μεν τα δικαιώματά τους και οι δε τις υποχρεώσεις τους και γι αυτό πρέπει το οργανωμένο φιλοζωικό κίνημα να κινηθεί προς την κατεύθυνση πίεσης των αρμοδίων για την αλλαγή αυτού του αναχρονιστικού και θολού καθεστώτος σε σχέση με το επιτρεπτό ή μη της δυνατότητας χρήσης παραλιών και θαλασσών από φιλόζωους πολίτες με τα κατοικίδιά τους.

Βάσω Τάκη
Δικηγόρος - Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων.

              Dog Lover Blogspot

Γιατί μερικές φορές οι σκύλοι, σέρνουν τα οπίσθια τους στο έδαφος;

  1) Υποστηρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο τα σκυλιά οριοθετούν το χώρο προστασίας και κυριαρχίας τους, αφού με το τρίψιμο της πρωκτικής περιοχής στο έδαφος αναγκάζονται δυο μικροί αδένες που είναι δίπλα στον πρωκτό να αδειάσουν το περιεχόμενο στο έδαφος. Η μυρωδιά που παράγεται είναι εντελώς διαφορετική σε κάθε σκύλο. Είναι, θα λέγαμε, η προσωπική ταυτότητα του.
Είναι σαν να λέει ο σκύλος: «εδώ βρίσκομαι εγώ, μην πλησιάσει κανείς».

2) Υπάρχει μόλυνση. Κάποια σκυλιά συμπεριφέρονται έτσι, επειδή έχουν μολυνθεί οι περιπρωκτικοί αδένες και με αυτό τον τρόπο αισθάνονται ανακούφιση, τρίβοντας δυνατά τον πισινό τους στο έδαφος. Αν συμβαίνει αυτό ο κτηνίατρος θα δώσει τη λύση. Κάποιες φορές χρειάζεται και χειρουργική αφαίρεση των αδένων.

Καλό είναι λοιπόν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο να σας ενημερώσει αν όντως υπάρχει πρόβλημα υγείας, ή είναι θέμα ψυχολογίας.
 petzoo.gr 
ΠΗΓΗ: Dog Lover Blogspot

Γιατί οι σκύλοι κουνούν την ουρά τους;

    Η ουρά ενός σκύλου, είναι ένα από σημαντικότερα μέσα επικοινωνίας που διαθέτει. Στο μυαλό του ανθρώπου, το κούνημα της ουράς υποδηλώνει ένα σκύλο ευδιάθετο και φιλικό, έτοιμο για http://www.cypruspet.com/images/stories/arthra/Whydogwagtheirtales/dog_wag_tail.gifχάδια και παιχνίδι. Αν και τις πλείστες φορές, αυτό είναι η πραγματικότητα, εντούτοις υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που το κούνημα της ουράς, μπορεί να ερμηνεύεται διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε με ακρίβεια τί σημαίνει η κίνηση αυτή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψην μας και άλλους παράγοντες. Ποια είναι η στάση του σώματος; Ποιες είναι οι εκφράσεις του προσώπου; Τί συνθήκες επικρατούν τη δεδομένη στιγμή; Οι σκύλοι κουνούν την ουρά τους όταν είναι χαρούμενοι, φοβισμένοι, ταραγμένοι ή επιφυλακτικοί για κάτι. 

Την κουνούν ακόμα όταν είναι έτοιμοι για παιχνίδι, όταν θέλουν σημασία, ή όταν είναι έτοιμοι να επιτεθούν. Πώς λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα ήταν καλό να αναφερθούμε στην «ιστορία της ουράς». 


Αν και αποτελεί σήμερα ένα βασικό μέσο επικοινωνίας του σκύλου, η αρχική χρησιμότητά της, είχε να κάνει με την ισορροπία. Απλούστατα, η ουρά λειτουργεί ως αντίβαρο, καθώς ο σκύλος εκτελεί μια στροφή με μεγάλη ταχύτητα. Χωρίς την παρουσία της ουράς, το αποτέλεσμα θα ήταν η δραματική μείωση της ταχύτητας του σκύλου, ή ακόμα και πτώση καθώς προσπαθεί να «πάρει τη στροφή» με μεγάλη ταχύτητα. Οι σκύλοι χρησιμοποιούν επίσης την ουρά τους όταν περπατούν πάνω σε στενές επιφάνειες. Αυτό που κάνουν είναι να μετακινούν την ουρά τους αντίθετα με την κλίση του σώματός τους, πράγμα που τους βοηθά να διατηρούν την ισορροπία τους. Κάτι παρόμοιο με τον ακροβάτη του τσίρκου, ο οποίος χρησιμοποιώντας μια μακριά βέργα, επιτυγχάνει να περπατήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. 


Ο πρωταρχικός λοιπόν ρόλος της ουράς, ήταν να υποβοηθά το σκύλο σε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις του. Με την εξέλιξη όμως, και τις απαραίτητες προσαρμογές, η ουρά αποτελεί σήμερα έναν τρόπο επικοινωνίας του σκύλου με άλλους σκύλους, καθώς επίσης και με διαφορετικά είδη. Με ένα κούνημα της ουράς, ο σκύλος μεταδίδει πληροφορίες για την πνευματική του κατάσταση, την κοινωνική του θέση και τις προθέσεις του.

Το κούνημα της ουράς, είναι κοινωνικό σινιάλο από τη μεριά του σκύλου. Με τον όρο αυτό, εννοούμε ότι το κάνει μόνο όταν κάποιος είναι παρόν. Μπορεί να κουνά την ουρά του όταν ακούσει τα κλειδιά σας στην πόρτα, όταν δει μια γάτα, ένα άλογο, έναν ποντικό ή ακόμα μια πεταλούδα. Ποτέ όμως όταν είναι μόνος του ή σε κάτι άψυχο. Αν βάλετε στο σκύλο ένα μπωλ με φαγητό, τότε θα κουνήσει την ουρά του για να σας δείξει την ευγνωμοσύνη του για το φαγητό που του προσφέρετε. Αν όμως βρει ένα μπωλ γεμάτο φαγητό, τότε ναι μεν θα το καταβροχθίσει με την ίδια ευχαρίστηση, χωρίς όμως το παραμικρό κούνημα της ουράς του. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το κούνημα της ουράς λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας. Απλούστατα, όπως εμείς οι άνθρωποι δεν μιλούμε σε τοίχους, έτσι και οι σκύλοι δεν κουνούν την ουρά τους σε κάτι το άψυχο, από το οποίο δε θα λάβουν οποιαδήποτε αντίδραση. 
 
Αυτό αποτελεί και την εξήγηση ενός αξιοπερίεργου φαινομένου, που μπορεί να εκπλήξει πολλούς. Τα κουταβάκια δεν κουνούν την ουρά τους όταν είναι πολύ μικρά! Αν και έχουν την ικανότητα, εντούτοις δεν το κάνουν γιατί δεν υπάρχει λόγος. Για τις πρώτες τρεις περίπου εβδομάδες της ζωής του, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένα κουταβάκι είναι να τρώει και να κοιμάται. Δεν υπάρχει ανάγκη για αλληλεπίδραση και επικοινωνία και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να κουνήσει την ουρά του.

Πως λοιπόν λειτουργεί ακριβώς αυτό το εργαλείο επικοινωνίας; Και πόσο εύκολο είναι για μας να ερμηνεύσουμε τα διαφορετικά κουνήματα;

Ένας ευδιάθετος, φιλικός σκύλος, κουνά την ουρά του με πλατιές κινήσεις, η έκφραση του προσώπου του είναι χαρούμενη, σαν χαμογελαστή.

Ένας φοβισμένος σκύλος, κουνά την ουρά του χαμηλά και πολλές φορές την έχει ανάμεσα στα πόδια του –εξ’ ου και η έκφραση «με την ουρά στα σκέλια»-. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν τα αυτιά να «κολλήσουν» στο κεφάλι και ο σκύλος χαμηλώνει το βλέμμα ή γυρίζει το κεφάλι κάπου αλλού, με αποτέλεσμα να φανερώνεται το άσπρο των ματιών.

Όταν η ουρά κουνιέται ψηλά, με αργό ρυθμό, τότε ο σκύλος είναι σε εγρήγορση και έχει αυτοπεποίθηση. Τα αυτιά είναι χαλαρά και το βλέμμα αδιάκριτο.

Ένα γρήγορο, ενθουσιώδες κούνημα της ουράς, υποδηλώνει ότι ο σκύλος αδημονεί για κάτι καλό το οποίο πρόκειται να συμβεί. Παιχνίδι, λιχουδιά ή χάδια και σημασία. Το σώμα είναι χαλαρό, το πρόσωπο «χαμογελαστό» και τα αυτιά σηκωμένα ψηλά.

Όταν η ουρά κινείται αργά, ο σκύλος είναι ευχαριστημένος και ήρεμος.
 
 
ΠΗΓΗ: Dog Lover Blogspot

Νέα διαφήμιση της PETA-Τώρα το Καλοκαίρι μην αφήνετε τα κατοικίδια σας κλεισμένα στο αυτοκίνητο ..

η Elisabetta Canalis πρωταγωνιστεί σε μια νέα διαφήμιση της PETA...
θέλοντας να δείξει σε όλους μας, το πόσο επικίνδυνο είναι να αφήνουμε τα κατοικίδια μας κλεισμένα μέσα στο αυτοκίνητο τώρα το καλοκαίρι !