Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κρήτη: Ο φιλοζωικός, η δημοτική αστυνομία και η ΕΛΑΣ θα βάλουν τέλος στα αλυσοδεμένα βαρελόσκυλα


Στις 15.10.2012 μετά από αίτημα του Συλλόγου μας και σε συνέχεια των προσπαθειών μας κατά τα δύο τελευταία χρόνια για τον τερματισμό των απανταχού αλυσοδεμένων βαρελόσκυλων , που αποτελούν ντροπή για την σύγχρονη Κρήτη και τον πανάρχαιο πολιτισμό της
 , και αφορμή χιλιάδων διαμαρτυριών και μποϋκοτάζ από όλο τον κόσμο, είχαμε συνάντηση με τον Α΄ Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων και με αρμοδίους της
Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Χανίων προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Ζητήσαμε σαν Σύλλογος να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια όλων μας στα πλαίσια της ενημέρωσης κατά πρώτον αλλά και της επιβολής του νόμου κατά δεύτερον σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών τέτοιων ζώων.
 
Ήδη με την Δημοτική Αστυνομία ξεκίνησαν κοινές επισκέψεις σε περιπτώσεις κακοποιημένων ζώων και η προσπάθεια αναμένεται να κορυφωθεί με τον καιρό.
 
Η πόλη και ο νομός Χανίων βρίθει τέτοιων περιπτώσεων.
 
Σε όποια γωνιά, γειτονιά, χωριό, δρόμο ,δρομάκι και αν πάει κανείς η κατάσταση είναι απελπιστική με άρρωστα ζώα, δεμένα σε όλη τους τη ζωή, σκελετωμένα τα περισσότερα από αυτά, μέσα στον καύσωνα και τώρα τις βροχές, χωρίς καμία , μα καμία έγνοια από τους ανθρώπους ιδιοκτήτες τους για τα ζωντανά αυτά πλάσματα.
 
Στην συνάντηση επισημάνθηκε από όλους μας ότι θα πρέπει να κληθεί και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κτηνοτρόφων του νομού μας καθώς και ο Πρόεδρος των Κυνηγών προκειμένου και αυτοί να συμβάλλουν με την ιδιότητά τους στο ξεπέρασμα τέτοιων απαράδεκτων καταστάσεων, που αποτελούν την πλειοψηφία στα ζώα των κτηνοτρόφων αλλά και σε μεγάλη έκταση και στα κυνηγετικά σκυλιά.
 
Για όσους δε επιτιμητικά θα αναφέρουν την καραμέλα ότι οι άνθρωποι δυστυχούν , σίγουρα θα συμφωνήσουμε με αυτό, γιατί όλοι μας , και εμείς είμαστε μέρος της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας , αλλά η απάντησή μας είναι διττή.
 
α. Δεν ζούμε μόνοι μας και κατ΄ αποκλειστικότητα σε αυτό τον κόσμο, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι δυστυχείς, υπάρχουν και άλλα ζωντανά πλάσματα , που δυστυχούν εξ αιτίας μας.
 
β. Όποιος δεν μπορεί να συμπεριφερθεί σωστά απέναντι σε ένα ζώο ή δεν έχει την δυνατότητα να το συντηρήσει , να μην παίρνει ζώο.
 
Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο των χιλιάδων αδέσποτων , κακοποιημένων ζώων ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει και την ευθύνη γι αυτό το φαινόμενο την έχουμε εμείς οι άνθρωποι και όχι τα ζώα.
 
Ας σταματήσουν λοιπόν οι υποκριτικές διαμαρτυρίες για την ενασχόληση κάποιων και με τα ζώα .
 
Γιατί η πλειοψηφία αυτών που διαμαρτύρονται δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο πέραν του εαυτού τους.
 
Για όσους επίσης κατηγορούν τους πολίτες - που καθημερινά αντιμετωπίζουν την δυστυχία των ζώων και είναι ανήμποροι να ανταποκριθούν στην έκταση και το βάθος της κακοποίησης, που προπηλακίζονται, που απειλείται η ζωή τους - επειδή ζητούν την βοήθεια των κατασταλτικών αρχών, τους απαντάμε ότι ευχαρίστως θα δεχτούμε την δική τους βοήθεια στις εκατοντάδες των
περιπτώσεων που καθημερινά τρέχουμε και όχι της αστυνομίας.
 
Αν δεν μπορούν όμως να βοηθήσουν και αρέσκονται μόνο σε φιλοσοφίες , αρνητισμούς και επικρίσεις χωρίς να προτείνουν κάτι άλλο ,δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν, γιατί γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα κατά των ζώων.
 
Ιδού η Ρόδος λοιπόν ιδού και το πήδημα.
 
Τους περιμένουμε.
 
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων
 
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
 
ΠΗΓΗ : adespoto.gr 

Κύπρος : Κόλαση για 80 ζώα. Σε άθλια κατάσταση σε αυτοσχέδιο καταφύγιο





Σε άθλια κατάσταση, κακοποιημένα, άρρωστα και νεκρά βρίσκονται 80 ζώα, 60 σκύλοι και 20 γάτες, σε οικία στο χωριό Λυθροδόντα στην Λευκωσία . Η ένοικος του σπιτιού μετέτρεψε σε καταφύγιο ζώων την οικία που ενοικιάζει και, όπως φαίνεται, έχει ξεφύγει από τον έλεγχό της το όλο θέμα, αφού δεν τους παρέχει την απαιτούμενη φροντίδα.
 
Το τελευταίο τριήμερο καταβάλλονται προσπάθειες για να αναλάβει κάποιος τη διαχείριση των ζώων χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

 
 
Η εικόνα που παρουσιάζουν τα ζώα δεν τιμά κανέναν, ούτε την Αστυνομία, ούτε και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες που γνωρίζουν για την τραγική κατάσταση, χωρίς ωστόσο να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του παραπονούμενου, αλλά και της κοινοτικής Αρχής.
 
Σήμερα αναμένεται να επισκεφθούν τον χώρο επιθεωρητές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τα περαιτέρω.
 
Τον χώρο επισκέφθηκε χθες ο «Φ» και βρήκε την ενοικιάστρια του υποστατικού να προβαίνει σε εργασίες καθαριότητας προκειμένου να… περάσει την επιθεώρηση. Τα ζώα ήταν νηστικά, χωρίς νερό, μέσα στις ακαθαρσίες τους και η ένοικος είχε προστριβές με τον ιδιοκτήτη του χώρου.
 
 
Τις προηγούμενες ημέρες η κατάσταση ήταν ακόμα πιο τραγική. Ο ιδιοκτήτης του υποστατικού, ο οποίος προέβη σε σχετική καταγγελία, ανέφερε πως έχει μετατραπεί το εξοχικό του σπίτι σε φάρμα για σκύλους.
Πρόσθεσε ότι το τελευταίο τριήμερο κάποιος άνοιξε τα κλουβιά και γυρνούσαν αδέσποτα τα σκυλιά, τρομοκρατώντας τους πολίτες και εισβάλλοντας μαζικά στα υποστατικά τους.

 
Την Κυριακή επισκέφθηκε την περιοχή η Μαίρη Χρυσοχού Αναστάση πρόεδρος του Συνδέσμου Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου. Είχε επικοινωνήσει την προηγούμενη ημέρα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού για να της αναφέρει ότι δεν επιλήφθηκε κανένας μέχρι στιγμής το πρόβλημά του, παρά τις παραστάσεις που έχει κάνει.

Πηγαίνοντας στην περιοχή η κα Αναστάση φρόντισε να προμηθευτεί με έξι σάκους τροφή για τα ζώα.

«Μπαίνοντας στο κτήμα, αντίκρισα σωρούς επίπλων, ρουχισμού, υποδημάτων, μπιμπελό, βιβλίων και διαφόρων αντικειμένων ατάκτως ριγμένων περιμετρικά του μικρού σπιτιού. 

Υπήρχαν διάσπαρτες ακαθαρσίες σκύλων και σμήνη μυγών. Σε μικρή περίφραξη του σπιτιού υπήρχαν μερικοί σκύλοι μέσα στα κόπρανά τους και φαγητό ριγμένο ανάμεσα στα κόπρανα χωρίς σταγόνα νερό.
Τους έβαλα νερό και μπήκαν όλοι στον κουβά για να πιούν!
Υπήρχαν στη σειρά κλουβιά με αριθμό σκύλων το καθένα, όπου και εκεί τα ζώα ζού σαν στα κόπρανά τους.

Μέσα διέκρινα πιάτο με τροφή,αλλά δεν έβλεπα νερό γιατί οι σκύλοι ήταν επιθετικοί και δεν διακινδύνευα να μπω», περιγράφει η κα Αναστάση.

Σε παρακείμενο χώρο υπήρχαν άλλα κλουβιά, άλλα με σκύλους άλλα με γάτους σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Στο ένα δε κλουβί, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του χώρου, υπήρχε νεκρό κουτάβι το οποίο τελικά έφαγαν τα ζώα! Σε διπλανό χωράφι υπήρχε νεκρός σκύλος ο οποίος στην πείνα του έχωσε το κεφάλι του σε πλαστικό δοχείο, σφήνωσε και πέθανε από ασφυξία! Μέσα στην οικία υπήρχαν γάτοι στα παράθυρα οι οποίοι νιαούριζαν, προφανώς για να βγουν.
Η κατάσταση γενικά είναι πάρα πολύ κακή και επικίνδυνη για τα ζώα αλλά και την ανθρώπινη ασφάλεια.
 
Περίοικοι ανέφεραν ότι στη γύρω περιοχή υπήρχαν νεκρά σκυλιά τα οποία είτε πατήθηκαν από αυτοκίνητα είτε κάτι άλλο τους συνέβη…
Επίσης έγιναν προειδοποιήσεις από άλλους πως σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα, σύντομα οι χωριανοί θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους δηλητηριάζοντας όλα τα ζώα.

Έγιναν κάποιες ενέργειες προκειμένου να παραληφθούν τα ζώα από καταφύγια σκύλων, χωρίς αποτέλεσμα.
 
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
 
ΠΗΓΗ : adespoto.gr 
 
 
 
 

Πρόστιμο και σύλληψη για όσους αλυσοδένουν τα σκυλιά τους



Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν αξίζει σε κανένα σκυλί να είναι δεμένο 24 ώρες το 24ωρο. Εκτός από κίνδυνο τραυματισμού, το ζώο βαριέται και παρουσιάζει σημάδια άγχους, κατάθλιψης ή και επιθετικότητας. Όταν αποκτάτε ένα ζώο θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει το σπίτι σας (για παράδειγμα να έχει περίφραξη) ή να διατηρείτε το ζώο εντός του σπιτιού αφού τα σκυλιά θέλουν παρέα!
 
Οι δικαιολογίες ''δεν έχω χρόνο'', ''δεν έχουμε φράχτη'' ή ''είναι ζωηρός'' δεν είναι παρά μόνο οι αιτίες που πρέπει να αντιμετωπίσετε με εκπαίδευση και δράση αντί να δένετε το ζώο.
 
Βάσει του νόμου 4039/2012, όπως αναφέρει η κ Μαρία Χουστουλάκη από την ΜΚΟ Ζωφόρος, η αλυσόδεση των σκύλων θεωρείται ποινικό αδίκημα και εμπίπτει στις κακοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να σας επιβάλει άμεσα η Δημοτική Αστυνομία, σχηματίζεται και κανονική δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη του ζώου για κακοποίηση.
 
''Στην Κρήτη έτσι λειτουργεί ως τώρα η ΕΛ.ΑΣ. και συλλαμβάνονται ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν δεμένα τα σκυλιά τους'', τονίζει η κ Χουστουλάκη.
 
Συνήθως, τα αλυσοδεμένα σκυλιά είναι παραμελημένα, έχουν το ρόλο σκιάχτρων/φυλάκων και δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα και βόλτα. Οι φιλόζωοι προτιμούν να έχουν τα ζώα τους μέσα στο σπίτι ή ελεύθερα στην αυλή εφόσον τα θεωρούν μέλη της οικογένειας τους.

Αν αντιληφθείτε σκυλιά που ζουν μόνιμα αλυσοδεμένα μπορείτε να το καταγγείλετε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ώστε να κινηθούν αναλόγως.
ΠΗΓΗ :Adespoto.gr