Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Οχημα παρέσυρε λύκο σε επαρχιακό δρόμο-ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΖΗΤΑ Ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ»




Ο τρίτος λύκος που πέφτει θύμα τροχαίου μέσα στο 2012, βρήκε τον θάνατο το πρωί της Κυριακής στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας - Πτολεμαΐδας.

Το άτυχο ζώο στον δρόμο Φλώρινας - Πτολεμαϊδας
Το άτυχο ζώο στον δρόμο Φλώρινας - Πτολεμαϊδας 
Ο ενήλικος αρσενικός λύκος επιχείρησε να διασχίσει κάθετα το οδόστρωμα και χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα, πολύ κοντά στον οικισμό Βαλτόνερα του νομού Φλώρινας. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και ο θάνατος ακαριαίος για το άγριο ζώο.
Η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» δεν ειδοποιήθηκε από τον οδηγό, αλλά από κάτοικο της κοινότητας Αετού, ο οποίος εντόπισε αργότερα τον νεκρό λύκο.
Φροντίδα
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση, σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων με θύματα άγρια ζώα, ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» περιθάλπει τα τραυματισμένα ζώα και φροντίζει για την ασφαλή επιστροφή τους στο φυσικό περιβάλλον, ενώ συλλέγει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για τη μελέτη και την προστασία της άγριας πανίδας, φροντίζοντας παράλληλα για την ασφαλή ταφή των νεκρών ζώων.
Η οργάνωση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» προτείνει στην πολιτεία τη λήψη των ενδεδειγμένων προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια των οδηγών και της άγριας πανίδας στους μεγάλους οδικούς άξονες και πιέζει για την υλοποίηση και εφαρμογή τους.


πηγή:
ethnos.gr

ΣΧΟΛΕΙΑ Πιλοτικό πρόγραμμα για το περιβάλλον


Η γνωριμία και επαφή των μαθητών με τη φύση και τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες εκτός σχολείου (όπως παραδείγματος χάρη η κομποστοποίηση των απορριμμάτων ή η εκμάθηση αγροτικών δραστηριοτήτων), θα αποτελέσουν τμήμα της μαθησιακής διαδικασίας στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που ξεκινούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Παιδείας.

Πιλοτικό πρόγραμμα για το περιβάλλον
Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή προς το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Σε πρώτη φάση συγκροτείται ειδική επιτροπή από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες οι οποίοι θα καταρτίσουν τον συνολικό σχεδιασμό. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν 7 επιτροπές, στις αντίστοιχες αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν δράσεις σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.
Για το πιλοτικό πρόγραμμα, που παρουσίασαν χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος και ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, έχουν διασφαλιστεί από το ειδικό πρόγραμμα περιβάλλοντος 5 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια.
Στα μέτρα που συζητούνται να περιληφθούν στο πρόγραμμα είναι 
η δημιουργία «πράσινων» και «δασικών» σχολείων στις ορεινές περιοχές, η δημιουργία περιβαλλοντικού portal που θα υποστηρίζει τις εργασίες των μαθητών, όπως και ευρωπαϊκού δικτύου σχολείων για την ανάδειξη και εκμάθηση της βιοποικιλότητας.
Μανίνα Νικολοπούλου

πηγή
ethnos.gr

Μέτρα για τα αδέσποτα από το Ευρωκοινοβούλιο

Μέτρα για τα αδέσποτα από το ΕυρωκοινοβούλιοΔραστικά μέτρα για να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα της περίθαλψης και των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων πανευρωπαϊκά, εξετάζει να λάβει το Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργου Χατζημαρκάκη.


Μάλιστα, στις 14 Νοεμβρίου συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της «Επιβολής πληθυσμιακού ελέγχου των αδέσποτων ζώων σε ολόκληρη την Ευρώπη» και η συμβολή εθελοντών κτηνιάτρων για τον σκοπό αυτό. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αναζητεί άμεσα λύσεις αφού ο αυξανόμενος αριθμός των αδέσποτων σκύλων και γατών έχει δημιουργήσει, σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγιεινή, στον κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό τομέα, αλλά και στην ίδια την διαβίωση των ζώων.
Στη Μ. Βρετανία οι φιλοζωικές οργανώσεις δέχονται 31.000 κλήσεις για αδέσποτες γάτες ετησίως, 30% περισσότερες από το 2009. Στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2012, η οργάνωση Cats Protection δέχθηκε 20.000 κλήσεις.
Σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και όπως εξηγεί ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης: «Τα αδέσποτα ζώα είναι φαινόμενο με ευρωπαϊκή διάσταση. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος, ιδιαίτερα για τα κράτη που έχουν, ήδη, υιοθετήσει προγράμματα λιτότητας και δεν διαθέτουν τους ανάλογους πόρους για τη λήψη μέτρων προστασίας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.
Εν μέσω κρίσης πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων τα εγκαταλείπουν στο δρόμο. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ο εθελοντισμός θα μπορούσε να προσφέρει την ιδανική λύση στο πρόβλημα αυτό. Με χαροποιεί ιδιαίτερα η διάθεση συνεργασίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου με αλλοδαπούς κτηνιάτρους, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, με σκοπό τη δωρεάν στείρωση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.
Είναι πολύ θετικές, επίσης, οι αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες που χειρίζεται ο κ. Χαρακόπουλος στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη διευθέτηση του ζητήματος, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό το ενδιαφέρον που έχει ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης για το θέμα».
Αιχμή του δόρατος μεταξύ των φιλόζωων και των κτηνιάτρων είναι στη χώρα μας, ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων. Το ΓΕΩΤΕΕ αρνείται να χορηγήσει στους εθελοντές σχετική βεβαίωση, ζήτημα για το οποίο ο Συνήγορος του Πολίτη προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η υπόθεση θα εξεταστεί τον Δεκέμβριο.
Πρωτοβου΄Η προσφυγή έγινε ώστε να υπάρξει σαφής απάντηση για τις αλλαγές στο ν. 4039/12 που θα γίνουν σε νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου.
Για το ζήτημα αυτό ο νομικός Βασίλης Παπαγεωργίου επισήμανε:
«Το ΓΕΩΤΕΕ αρνείται να χορηγήσει βεβαίωση σε κτηνιάτρους εθελοντές επικαλούμενο:
- έλλειψη ασφαλιστικής καλύψεως αστικής επαγγελματικής ευθύνης
- μη δήλωση της φύσης της παροχής υπηρεσίας (εξηρτημένη εργασία
ή άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος)
- μη γνώση της ελληνικής γλώσσας
Ο ν. 4039/12 σαφώς αναγνωρίζει τις αρχές της μη αμειβόμενης υπηρεσίας, του προσωρινού χαρακτήρα της υπηρεσίας και του περιστασιακού της άσκησής της.
Καθιστά τα «κωλύματα» που μέχρι τώρα προβάλει το ΓΕΩΤΕΕ αβάσιμα, δηλαδή όπως ήταν και πριν τον Ν. 4039/12 και όπως έχει πολλές φορές αποφανθεί ο Συνήγορος του Πολίτη η εξασφάλιση αμοιβής δεν αποτελεί προϋπόθεση εφαρμογής της, απαιτεί πληροφόρηση για ασφαλιστική κάλυψη μόνο όπου τυχόν υπάρχει και δεν απαιτεί γνώση (επάρκεια) της ελληνικής γλώσσας σε προσωρινή και περιστασιακή παροχή υπηρεσιών».

Ο Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Θανάσης Ντινόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ζήτημα των εθελοντών κτηνιάτρων: «Η Κτηνιατρική Σχολή είναι μια σχολή ανοικτή προς την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς φοβικά σύνδρομα και κόμπλεξ και, κατά συνέπεια κάθε είδους συντεχνιακές παρεμβάσεις, πολύ περισσότερο αν στερούνται νομιμότητας, που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στη συνεργασία ελλήνων και Ευρωπαίων συναδέλφων, δεν συνάδουν με τη νοοτροπία των διδασκόντων και των φοιτητών και το πνεύμα που επικρατεί στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ».
«Σήμερα στην Ελλάδα ζουν πάνω από 2 εκατ. αδέσποτα και μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χαράξει εθνική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος», επισημαίνει η κ. Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής - Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και προσθέτει: «Για τον περιορισμό των αδέσποτων στην Ελλάδα απαιτούνται επειγόντως τα ακόλουθα μέτρα:
- δραστική μείωση ή κατάργηση, έστω για περιορισμένο χρόνο, των εισαγωγών χιλιάδων νέων ζώων κάθε χρόνο (40.000 περίπου), κυρίως από Βουλγαρία και Ουγγαρία.
- δραστική μείωση των χιλιάδων ζώων (25.000 περίπου) που οι Ελληνες εκτροφείς και κυνολογικοί όμιλοι προσθέτουν κάθε χρόνο στον ήδη τεράστιο αριθμό ζώων συντροφιάς
- εισαγωγή στα σχολεία ειδικού μαθήματος
- συνεχή ενημέρωση των πολιτών από τα ΜΜΕ 
- κατάργηση της πώλησης ζώων από τα pet shops, των οποίων η τύχη αγνοείται εάν δεν καταστούν αναλώσιμα
- στείρωση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς
- εφαρμογή του θεσμού των ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων.
Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιόκτητα ζώα διαβιούν σε εξαιρετικά άθλιες συνθήκες στη χώρα μας και προτείνουμε τη λήψη εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και της ΕΕ έκτακτων μέτρων:
- έκδοση Ευρωπαϊκής Οδηγίας βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.
- θέσπιση της δυνατότητας παρέμβασης της ΕΕ οσάκις κράτος - μέλος δεν εφαρμόζει τους εθνικούς νόμους για την προστασία των ζώων.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην ημερίδα που συνδιοργανώνουμε ως Ομοσπονδία με την Ένωση Εισαγγελικών Λειτουργών στις 8 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο».

ΤΟ ΠΑΝΕΛ
Στην εκδήλωση μετείχαν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο επίτροπος για θέματα Γεωργίας Αντρέα Γκαβινέλι, η προϊσταμένη της Δ/νσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτα Παπαδάκη, ο Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Θανάσης Ντινόπουλος, ο νομικός και ειδικός στα θέματα του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου Βασίλης Παπαγεωργίου, η πρόεδρος Αναστασία Μπομπολάκη και μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής - Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του Φόρουμ της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 115 Ζωοφιλικών Σωματείων. Επίσης συμμετείχαν η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Μικρή Κιβωτός του Nώε» Σίλκε Ρόμπελ η Στέλλα Χριστιανάκη εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φιλοζωικών κινήσεων.

ΔΙΟΝΥΣΊΑ ΛΑΓΙΟΥ


ΠΗΓΗ:
Ethnos.gr