Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -WWF ΕΛΛΑΣ.

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ  ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - WWF EΛΛΑΣ
 
Tσακάλι (Canis aureus)
Το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Ήδη η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Δελφίνι
Το δελφίνι είναι αναμφίβολα το αγαπημένο θηλαστικό των ελληνικών θαλασσών. Στη χώρα μας απαντώνται εννέα είδη από ένα σύνολο τριάντα δύο ειδών που παρατηρούνται παγκοσμίως.
Θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta)
Οι θαλάσσιες χελώνες ξεκινούν την ζωή τους ως έμβρυα σε αυγά που εναποθέτουν οι θηλυκές χελώνες σε αμμώδεις παραλίες. Η θερμοκρασία, καθορίζει το φύλο των νεοσσών στην κάθε φωλιά.
Μαυρόγυπας (Aegypius monachus)
Ο Μαυρόγυπας είναι σπάνιο και τοπικό επιδημητικό είδος που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο καθώς πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση στην Ελλάδα σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της χώρας.
Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica)
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν δεκαπέντε μικροί πληθυσμοί, διάσπαρτοι στη Β. και Ν. Πίνδο, στον Όλυμπο, στη Ρούμελη, στη Ροδόπη και σε ορισμένα ακόμα βουνά των συνόρων.
Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus)
Η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον κόσμο. Ο μισός εναπομείναντας πληθυσμός της ζει στην Ελλάδα.
Καφέ αρκούδα (Ursus arctos)
Η αρκούδα εμφανίστηκε πριν από 35 εκατ. χρόνια και κατάφερε να προσαρμοστεί από τις παγωμένες τούνδρες της Αλάσκας και τις στέπες της Ασίας έως τα ζεστά μεσογειακά δάση της νότιας Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: WWF  για ένα ζωντανό πλανήτη.
 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΕ ΣΚΥΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ

  Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε θηλυκά σκυλιά. Τα θηλυκά σκυλιά έχουν συνήθως πέντε ζεύγη μαστικών αδένων με τη δυνατότητα να εμφανίζουν όγκους σε κάθε έναν από τους αδένες αυτούς. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εξαπλωθεί από τον ένα μαστικό αδένα  στον άλλον. Φυλές με προδιάθεση στον καρκίνο του μαστού είναι τα poodles, τα γερμανικά λυκόσκυλα, τα terriers και τα σπάνιελ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες γύρω από τον καρκίνο του μαστού στα σκυλιά, η καλύτερη στιγμή για την πρόληψη αυτού του είδους του καρκίνου σε σκύλου, κυρίως στα θηλυκά σκυλιά, είναι πριν εμφανιστεί η πρώτη περίοδος. Η πρώτη περίοδος εμφανίζεται στα θηλυκά σκυλιά μετά τον όγδοο μήνα, μέχρι και τον δέκατο όγδοο, επομένως η καλύτερη περίοδος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι να στειρωθεί το ζώο λίγο πριν τον όγδοο μήνα. Η παλιά αντίληψη ότι πρέπει να έρθει η πρώτη περίοδος και να γίνει η στείρωση μετά, είναι προ πολλού ξεπερασμένη επιστημονικά. Οι μαστικοί όγκοι είναι πιο συχνοί σε σκυλιά που δεν έχουν σταθερή περίοδο και μέσης ηλικίας, δηλαδή μεταξύ 5 και 10 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να βρεθεί και σε σκύλους που είναι 2 ετών ή και νεότεροι.

     Οι δύο τύποι των όγκων του μαστού που εντοπίζονται σε σκύλους, είναι καλοήθεις και κακοήθεις. Και οι δύο αυτοί οι τύποι θα πρέπει να διαγνωστούν μετά από γενική κλινική εξέταση από τον κτηνίατρο και απαραίτητα με βιοψία. Οι καλοήθεις όγκοι είναι συνήθως ένα μείγμα διαφορετικών κυττάρων και δυστυχώς μερικές φορές ένα από αυτά τα κύτταρα συμβαίνει να είναι καρκινικά. Άλλες μορφές καλοήθων όγκων είναι τα απλά αδενώματα, τα σύνθετα αδενώματα κ.α. Οι μορφές κακοήθων όγκων του μαστού είναι εκείνες που πραγματικά μας ανησυχούν λόγω της επικινδυνότητας τους. Αυτές οι μορφές περιλαμβάνουν κυστικά αδενοκαρκινώματα, σωληνωτά αδενοκαρκινώματα, θηλώδη αδενοκαρκινώματα, αναπλαστικά καρκινώματα, στερεά καρκινώματα, κ.α.

     ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Η διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού στα σκυλιά στηρίζεται σε κάποια βασικά συμπτώματα. Τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού σε σκύλους είναι η εμφάνιση ανώμαλων οιδημάτων που επιμένουν ή συνεχίζουν να αυξάνονται. Πληγές που δεν θεραπεύονται. Η απώλεια βάρους. Η απώλεια όρεξης. Η εμφάνιση αιμορραγιών. Η αδιαφορία για το περιβάλλον, δισταγμός για άσκηση, απώλεια αντοχής, ακόμα και για οποιαδήποτε μετακίνηση. Η παρουσία δυσάρεστης μυρωδιάς. Η δυσκολία στη λήψη φαγητού και στην κατάποση. Η επίμονη παρουσία χωλότητας ή ακαμψίας. Τέλος δυσκολία στην αναπνοή, στην ούρηση ή στην αφόδευση. Παρ' όλα τα συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει αιματολογικός έλεγχος του ζώου καθώς και μια σειρά ακτινογραφιών για μια εμπεριστατωμένη διάγνωση.
Μερικές φορές αυτοί οι όγκοι είναι τόσο εμφανείς που μπορεί να εντοπισθούν απλά και μόνο με την κλινική ψηλάφηση τού σκύλου.

     ΠΡΟΛΗΨΗ. Τις περισσότερες φορές, όταν πρόκειται για καρκίνο, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές που μπορούμε να κάμουμε για να τον αποτρέψουμε. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού στα σκυλιά συμβαίνει να είναι η εξαίρεση, μιας και έχουμε πολύ καλές προοπτικές για την αντιμετώπιση του. Η πιο γνωστή πρόληψη είναι να στειρωθεί το ζώο σε νεαρή ηλικία, πρίν την πρώτη περίοδο. Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν άμεσα την έγκαιρη στείρωση με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στα σκυλιά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η πρόωρη στείρωση του θηλυκού σκύλου είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο καρκίνος του μαστού, αλλά και να αυξηθούν οι πιθανότητες παράτασης της ζωής του. Επίσης παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού σε σκύλους είναι η παχυσαρκία και διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή.

     ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Εάν το σκυλί σας εμφανίσει καρκίνο του μαστού, η χειρουργική επέμβαση είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για τη θεραπεία του. Εάν η χειρουργική επέμβαση γίνεται αρκετά νωρίς, ο καρκίνος μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50 % των περιπτώσεων. Η χρήση της χημειοθεραπείας θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις κινδύνου μετάστασης στον πνεύμονα. Υπάρχουν επίσης βότανα και φυσικά διορθωτικά μέσα που διερευνώνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
                                   ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ
                              ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΓΑΤΑ

   Το πάγκρεας είναι ένας σπογγώδης σωλήνας στο πίσω μέρος της κοιλιάς και πίσω από το στομάχι. Είναι συνδεδεμένο με το δωδεκαδάκτυλο και το ανώτερο τμήμα του λεπτού  εντέρου. 
    Το πάγκρεας παράγει ένζυμα και ορμόνες. Συνεπώς το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο στο σώμα του κατοικίδιου ζώου σας που παίζει δύο σημαντικούς ρόλους. 1.- Παράγει τα ένζυμα που χρειάζονται για την πέψη ορισμένων τροφίμων, και 2.- Παράγει τις ορμόνες, όπως η ινσουλίνη που απαιτούνται για το μεταβολισμό της γλυκόζης και των αμινοξέων.
    Καρκίνος του παγκρέατος, πρόκειται για μια κακοήθη νεοπλασία του παγκρέατος, μια σιωπηλή και ύπουλη παθολογική κατάσταση η οποία συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πολύ σπάνιος σε σκύλους και το ποσοστό εμφάνισης του δεν ξεπερνά το 0,5% όλων των μορφών καρκίνου και πιο συχνός  στις γάτες. Αυτό το είδος καρκίνου είναι ιδιοπαθές, με άγνωστη αιτιολογία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι, όπως και στις περισσότερες των περιπτώσεων καρκίνου, ασαφή και δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Έχουμε όμως πόνο, παρουσία αίματος στα κόπρανα, λήθαργο, απώλεια βάρους, ανορεξία, τριχόπτωσης στις γάτες, έμετο, κοιλιακή διάταση, κατάθλιψη, πυρετός, αδυναμία, ίκτερος. Τέλος νευρολογικά συμπτώματα με ρίγη, μυϊκούς σπασμούς και απώλεια συντονισμού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ. H διάγνωση και σε αυτό το είδος καρκίνου είναι δύσκολη και σχετικά αδύνατον να γίνει σαφής διάγνωση.  Μια γενική εξέταση αίματος και ένα πλήρες βιοχημικό προφίλ, μπορεί να βοηθήσει, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι αποδεικτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με  την αξιολόγηση των παγκρεατικών ενζύμων. 
   Κατά την κλινική εξέταση είναι δύσκολο με την ψηλάφηση να γίνουν  αισθητοί οι υπάρχοντες όγκοι. Χρήσιμο διαγνωστικά μπορεί να μας φανεί ένα κοιλιακό υπερηχογράφημα. Αυτό θα μας βοηθήσει για την εντόπιση πιθανών όγκων του παγκρέατος, αλλά  και να αξιολογήσουμε τη γενική κατάσταση της κοιλιακής χώρας σε σχέση με μετάσταση σε ήπαρ και  περιφερικά λεμφογάγγλια. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως για τα κατοικίδια ζώα σε σχέση με τον καρκίνο του παγκρέατος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ.Τα περισσότερα είδη καρκίνου του παγκρέατος δυστυχώς έχουν μεγάλη μεταστατική τάση στους λεμφαδένες και στο ήπαρ. Η μεταστατική αυτή τάση εμφανίζεται ήδη από τη στιγμή της διάγνωσης. Στη δυσάρεστη περίπτωση που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η χειρουργική επέμβαση είναι αδύνατον να γίνει. Στην περίπτωση όμως που η προσβολή του οργάνου είναι σε αρχικό στάδιο, πράγμα σπάνιο, η χειρουργική αφαίρεση του παγκρέατος είναι δυνατή, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι  αυτό ενέχει υψηλό κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, γεγονός που δεν προσφέρει κανένα θεραπευτικό όφελος.
   Η χημειοθεραπευτική αντιμετώπιση και η χρήση ακτινοβολίας δεν βοηθούν την κατάσταση. Επιτακτική ανάγκη να είναι στα κατοικίδια ζώα με καρκίνο του παγκρέατος να παρέχονται φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Επίσης τα κατοικίδια ζώα με καρκίνο του παγκρέατος θα πρέπει να τρέφονται με ειδικές τροφές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίξει της πάθησης τους.
    Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός για να σας δώσει πληροφορίες και υποδείξεις σχετικά με αυτό το θέμα. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές ειδικά για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
                                   ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Παπάκια!!!!!Πολλά παπάκια!!!

 Μια Πάπια (Βαρβάρα) στην περιοχή της Επανομής αποφάσισε εχθές λόγω Κυριακής να βγάλει την οικογένεια μια βόλτα.Μπροστά η μαμά και πίσω πα πα τα παπιά!!!Στην βόλτα όμως η μανούλα τρόμαξε από τα αυτοκίνητα και η αντίδραση της προκειμένου να προφυλάξει τα μικρά της ήταν να πετάξει για να μην την ακολουθήσουν.Από τα διπλανά σπίτια θεώρησαν καλό (δεν είναι ) να μαζέψουν τα παπάκια και να καλέσουν τον Stelio Jeronymo να τα παραλάβει.Ετσι ξεκινήσαμε με καταρρακτώδη βροχή για την Επανομή και εκεί εκτός από το απερίγραπτο μποτιλιάρισμα συναντήσαμε και 15!!! παπάκια να ψάχνουν μέσα στην γλάστρα τι άλλο την μανούλα!!
Η μανούλα δεν θα σκεφτεί ποτέ να ψάξει τα μικρά της μέσα σε μια γλάστρα στην αυλή ενός σπιτιού.Πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση επικοινωνείστε με τα τηλέφωνα του Ε.Κ.Π.Α.Ζ ( 6978-361682 )η της Δράσης για την Αγρια Ζωή ( 6979914852 ) για να σας συμβουλέψουν σωστά.





Τα μικρά είναι ασφαλή και θα μεγαλώσουν μακριά από την ανθρώπινη παρουσία για να μπορέσουν μεγαλώνοντας να απελευθερωθούν.

Ο "Ποντικούλης"

"Φιλόζωος"= φίλος της ζωής έτσι δεν είναι?Ο "Ποντικούλης" βρέθηκε κάπου στο κέντρο της πόλης με σοβαρά εγκαύματα στο μικροσκοπικό κορμάκι του αλλά δικαιούται και αυτός περίθαλψης δεν νομίζεται?Ελπίζουμε να τα καταφέρει!!!Περαστικά ποντικούλη και μακριά από τον Συλβέστρο ♥
Φωτογραφία: "Φιλόζωος"= φίλος της ζωής έτσι δεν είναι?Ο "Ποντικούλης" βρέθηκε κάπου στο κέντρο της πόλης με σοβαρά εγκαύματα στο μικροσκοπικό κορμάκι του αλλά δικαιούται και αυτός περίθαλψης δεν νομίζεται?Ελπίζουμε να τα καταφέρει!!!Περαστικά ποντικούλη και μακριά από τον Συλβέστρο <3

*Λέλος ο χαμστεράκος *



Ο Λέλος είναι ένα απο τα χιλιάδες αθώα πλασματάκια που πωλείται στα pet shop σαν αξεσουάρ για το σπίτι μας η σαν παιχνίδι για τα παιδιά μας.Ετσι και ο Λέλος ήταν ένα κατοικίδιο ώσπου η χαμστερομαμά του αποφάσισε πως το καλύτερο που έχει να του προσφέρει είναι η ελευθερία του στο πάρκο της γειτονιάς!!
Για καλή του τύχη δεν κατέληξε μεζές κάποιας γάτας η καμιάς πεινασμένης κουρούνας αλλά στα χέρια του πανταχού παρών Stelio Jeronymo που περνούσε από εκεί.Και έτσι ο Λέλος κατέληξε στα χέρια μας ψάχνοντας την χαμστερομαμά η τον χαμστεροπατέρα που θα του προσφέρει ένα σπίτι για την υπόλοιπη σύντομη ζωούλα του.Θα δοθεί με όλη την προικούλα του (μεζονέτα κομπλέ ) σε υπεύθυνους γονείς!!Τηλ. 6972-803165 και 6978-361682.