Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΕ ΣΚΥΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ

  Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε θηλυκά σκυλιά. Τα θηλυκά σκυλιά έχουν συνήθως πέντε ζεύγη μαστικών αδένων με τη δυνατότητα να εμφανίζουν όγκους σε κάθε έναν από τους αδένες αυτούς. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εξαπλωθεί από τον ένα μαστικό αδένα  στον άλλον. Φυλές με προδιάθεση στον καρκίνο του μαστού είναι τα poodles, τα γερμανικά λυκόσκυλα, τα terriers και τα σπάνιελ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες γύρω από τον καρκίνο του μαστού στα σκυλιά, η καλύτερη στιγμή για την πρόληψη αυτού του είδους του καρκίνου σε σκύλου, κυρίως στα θηλυκά σκυλιά, είναι πριν εμφανιστεί η πρώτη περίοδος. Η πρώτη περίοδος εμφανίζεται στα θηλυκά σκυλιά μετά τον όγδοο μήνα, μέχρι και τον δέκατο όγδοο, επομένως η καλύτερη περίοδος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι να στειρωθεί το ζώο λίγο πριν τον όγδοο μήνα. Η παλιά αντίληψη ότι πρέπει να έρθει η πρώτη περίοδος και να γίνει η στείρωση μετά, είναι προ πολλού ξεπερασμένη επιστημονικά. Οι μαστικοί όγκοι είναι πιο συχνοί σε σκυλιά που δεν έχουν σταθερή περίοδο και μέσης ηλικίας, δηλαδή μεταξύ 5 και 10 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να βρεθεί και σε σκύλους που είναι 2 ετών ή και νεότεροι.

     Οι δύο τύποι των όγκων του μαστού που εντοπίζονται σε σκύλους, είναι καλοήθεις και κακοήθεις. Και οι δύο αυτοί οι τύποι θα πρέπει να διαγνωστούν μετά από γενική κλινική εξέταση από τον κτηνίατρο και απαραίτητα με βιοψία. Οι καλοήθεις όγκοι είναι συνήθως ένα μείγμα διαφορετικών κυττάρων και δυστυχώς μερικές φορές ένα από αυτά τα κύτταρα συμβαίνει να είναι καρκινικά. Άλλες μορφές καλοήθων όγκων είναι τα απλά αδενώματα, τα σύνθετα αδενώματα κ.α. Οι μορφές κακοήθων όγκων του μαστού είναι εκείνες που πραγματικά μας ανησυχούν λόγω της επικινδυνότητας τους. Αυτές οι μορφές περιλαμβάνουν κυστικά αδενοκαρκινώματα, σωληνωτά αδενοκαρκινώματα, θηλώδη αδενοκαρκινώματα, αναπλαστικά καρκινώματα, στερεά καρκινώματα, κ.α.

     ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Η διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού στα σκυλιά στηρίζεται σε κάποια βασικά συμπτώματα. Τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού σε σκύλους είναι η εμφάνιση ανώμαλων οιδημάτων που επιμένουν ή συνεχίζουν να αυξάνονται. Πληγές που δεν θεραπεύονται. Η απώλεια βάρους. Η απώλεια όρεξης. Η εμφάνιση αιμορραγιών. Η αδιαφορία για το περιβάλλον, δισταγμός για άσκηση, απώλεια αντοχής, ακόμα και για οποιαδήποτε μετακίνηση. Η παρουσία δυσάρεστης μυρωδιάς. Η δυσκολία στη λήψη φαγητού και στην κατάποση. Η επίμονη παρουσία χωλότητας ή ακαμψίας. Τέλος δυσκολία στην αναπνοή, στην ούρηση ή στην αφόδευση. Παρ' όλα τα συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει αιματολογικός έλεγχος του ζώου καθώς και μια σειρά ακτινογραφιών για μια εμπεριστατωμένη διάγνωση.
Μερικές φορές αυτοί οι όγκοι είναι τόσο εμφανείς που μπορεί να εντοπισθούν απλά και μόνο με την κλινική ψηλάφηση τού σκύλου.

     ΠΡΟΛΗΨΗ. Τις περισσότερες φορές, όταν πρόκειται για καρκίνο, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές που μπορούμε να κάμουμε για να τον αποτρέψουμε. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού στα σκυλιά συμβαίνει να είναι η εξαίρεση, μιας και έχουμε πολύ καλές προοπτικές για την αντιμετώπιση του. Η πιο γνωστή πρόληψη είναι να στειρωθεί το ζώο σε νεαρή ηλικία, πρίν την πρώτη περίοδο. Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν άμεσα την έγκαιρη στείρωση με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στα σκυλιά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η πρόωρη στείρωση του θηλυκού σκύλου είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο καρκίνος του μαστού, αλλά και να αυξηθούν οι πιθανότητες παράτασης της ζωής του. Επίσης παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού σε σκύλους είναι η παχυσαρκία και διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή.

     ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Εάν το σκυλί σας εμφανίσει καρκίνο του μαστού, η χειρουργική επέμβαση είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για τη θεραπεία του. Εάν η χειρουργική επέμβαση γίνεται αρκετά νωρίς, ο καρκίνος μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50 % των περιπτώσεων. Η χρήση της χημειοθεραπείας θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις κινδύνου μετάστασης στον πνεύμονα. Υπάρχουν επίσης βότανα και φυσικά διορθωτικά μέσα που διερευνώνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
                                   ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου