Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Το πρώτο γουρούνι που υπεβλήθη σε θεραπεία για τον καρκίνο

Όταν πριν λίγους μήνες ο Τζωρτζ Γκόλντνερ πήγε να ταΐσει τα έξι γουρούνια που έχει ως κατοικίδια, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη.
Ο Νέμο, το ένα από τα γουρούνια του, βάρους 331 κιλών, συμπεριφερόταν περίεργα. Σταδιακά σταμάτησε να τρώει και ξάπλωνε συνεχώς στη λάσπη.
Έτσι ο Τζωρτζ μετέφερε το ζώο με τρέιλερ στην κτηνιατρική κλινική του πανεπιστημίου Cornell, στη Νέα Υόρκη, όπου οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι ο Νέμο έπασχε από καρκίνο του αίματος (λέμφωμα).
Οι ερευνητές της κλινικής εξήγησαν στον Τζωρτζ ότι δεν είχαν θεραπεύσει ποτέ καρκίνο σε γουρούνι, ωστόσο εκείνος τους ζήτησε να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους από τα άλλα ζώα και να κάνουν τα πάντα για να σώσουν το κατοικίδιό του, χωρίς να υπολογίσουν το οικονομικό κόστος.
Τέσσερις μήνες μετά την εισαγωγή του στην κτηνιατρική κλινική ο Νέμο γράφει ιστορία ως το πρώτο γουρούνι που υπεβλήθη σε θεραπεία για καρκίνο στο αίμα, κάτι που κάνει τους ερευνητές να ελπίζουν ότι μελλοντικά θα μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο σε μεγάλα ζώα.
Η δυσκολία αντιμετώπισης του καρκίνου στα γουρούνια, και τα μεγάλα ζώα γενικότερα, είναι ότι το σβέρκο τους είναι πιο χοντρό από των ανθρώπων και οι κτηνίατροι δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις φλέβες, κάτι που εμποδίζει την διοχέτευση των φαρμάκων που χρειάζονται στην χημειοθεραπεία.
Στην περίπτωση του Νέμο ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά καθώς οι κτηνίατροι αποφάσισαν να εμφυτεύσουν στο ζώο φλεβικό καθετήρα, ο οποίος κατέστησε δυνατή την παροχή φαρμάκων, σαν αυτά που χορηγούνται στους ανθρώπους και τους σκύλους.
Ο Νέμο δείχνει να νικά τη μάχη με τον καρκίνο και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, το ζώο θα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του τον Σεπτέμβριο.
Οι κτηνίατροι δεν έχουν διευκρινίσει το κόστος της θεραπείας, αν και αναμένεται να είναι μεγάλο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η θεραπεία ενός σκύλου ράτσας Γκόλντεν Ριτρίβερ ανέρχεται στα 4.000 με 5.000 δολάρια, ενώ ο Νέμο έχει το οκταπλάσιο μέγεθος.
Αν και πολλοί κατακρίνουν το κόστος της θεραπείας, η κτηνιατρική κλινική του Cornell υποστηρίζει ότι είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν για να σώσουν τα ζώα τους.
ΠΗΓΗ : econews

Αλλεργία στις γάτες: ανακάλυψαν τις αιτίες – Κοντά σε φάρμακο




Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν σοβαρές αλλεργίες, ενίοτε τόσο έντονες που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, όταν έρχονται σε επαφή με γάτες.
Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το μηχανισμό της πρόκλησης της αλλεργίας από τη γάτα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και συγκεκριμένα στην πρόκληση συμπτωμάτων όπως το φτέρνισμα και ο βήχας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζεστίασαν τις έρευνές τους στην «πιτυρίδα» της γάτας, σε νεκρές δηλαδή φολίδες του δέρματός της οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση αλλεργικών συμπτωμάτων.
Τα εν λόγω αλλεργιογόνα της γάτας ενεργοποιούνται στον ανθρώπινο οργανισμό, με την παρουσία μιας κοινής βακτηριακής τοξίνης, η οποία ενεργοποίηση προκαλή βίαιη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ευάλωτους στην αλλεργία της γάτας,  με συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το φτέρνισμα, το άσθμα και η καταρροή.
Ο οργανισμός των πασχόντων αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με το σάλιο, τα ούρα ή τμήματα του τριχώματος και του δέρματος της γάτας. Ο χρόνος εκδήλωσης των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες.
Η Δρ Κλερ Μπράιαντ που συμμετείχε στην έρευνα εξέφρασε την άποψη ότι η κατανόηση του μηχανισμού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη κατάλληλων προληπτικών φαρμάκων. Ήδη εξετάζονται τρόποι διαφορετικού σχεδιασμού φαρμάκων που προορίζονται για ασθένειες όπως η σηψαιμία στην αντιμετώπιση της αλλεργίας στις γάτες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology.
ΠΗΓΗ :econews

Θεσσαλονίκη: πρόγραμμα για τις ακαθαρσίες των ζώων – Ειδικές σακούλες

Στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος μέσω του οποίου θα διανέμονται δωρεάν ειδικές σακούλες περισυλλογής περιττωμάτων κατοικίδιων, προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο τη βελτίωση της καθαριότητας, της ευταξίας, της ευπρεπούς εικόνας της πόλης και της αποφυγής του φαινομένου της μη συλλογής περιττωμάτων από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.
Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν και διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ζώων στην υποχρέωση τους -βάσει και του Κανονισμού Καθαριότητας*- για την υποχρέωση τους σχετικά με την άμεση απομάκρυνση των περιττωμάτων των κατοικίδιων τους, όταν τα συνοδεύουν σε εξωτερικούς, κοινόχρηστους χώρους.
«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η ενεργός συμμετοχή των δημοτών είναι απαραίτητη. Ως Δημοτική Αρχή,  εφαρμόζουμε πολλά προγράμματα καθαριότητας και σε ότι αφορά το θέμα των οικόσιτων ζώων δεν πρόκειται για νουθεσίες αλλά για υποχρεώσεις που έχει ένας ιδιοκτήτης έναντι της κοινωνίας ειδικότερα ως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους άλλους πολίτες και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος» σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Θανάσης Παππάς.
Επιπλέον προσθέτει: «επειδή η  κατάσταση πλέον φεύγει από τα επιτρεπτά και κυρίως ανεκτά όρια και μας εκθέτει έναντι των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη, μετά τη διανομή των σακουλών είμαστε υποχρεωμένοι να μην επιτρέψουμε παρόμοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές».
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι δημότες-ιδιοκτήτες μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία Καθαριότητας των Δημοτικών Κοινοτήτων (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, από 10.00 πμ. έως 12.00 μμ.) προκειμένου να προμηθευτούν τις ειδικές σακούλες ώστε να συμβάλουν ενεργά στη διατήρηση της καθαριότητας. Τα σημεία διανομής -από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013 πιλοτικά- και ο χρόνος εφαρμογής του προγράμματος είναι:
-3η Δημοτική Κοινότητα, ( Ακροπόλεως 6) τηλ: 2310.200065
-Δημοτική Ενότητα  Τριανδρίας, (Ελευθερίας 24), τηλ: 2313 305460
-στις υπόλοιπες Κοινότητες, από τη Δευτέρα 2  Σεπτεμβρίου