Όταν πριν λίγους μήνες ο Τζωρτζ Γκόλντνερ πήγε να ταΐσει τα έξι γουρούνια που έχει ως κατοικίδια, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη.
Ο Νέμο, το ένα από τα γουρούνια του, βάρους 331 κιλών, συμπεριφερόταν περίεργα. Σταδιακά σταμάτησε να τρώει και ξάπλωνε συνεχώς στη λάσπη.
Έτσι ο Τζωρτζ μετέφερε το ζώο με τρέιλερ στην κτηνιατρική κλινική του πανεπιστημίου Cornell, στη Νέα Υόρκη, όπου οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι ο Νέμο έπασχε από καρκίνο του αίματος (λέμφωμα).
Οι ερευνητές της κλινικής εξήγησαν στον Τζωρτζ ότι δεν είχαν θεραπεύσει ποτέ καρκίνο σε γουρούνι, ωστόσο εκείνος τους ζήτησε να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους από τα άλλα ζώα και να κάνουν τα πάντα για να σώσουν το κατοικίδιό του, χωρίς να υπολογίσουν το οικονομικό κόστος.
Τέσσερις μήνες μετά την εισαγωγή του στην κτηνιατρική κλινική ο Νέμο γράφει ιστορία ως το πρώτο γουρούνι που υπεβλήθη σε θεραπεία για καρκίνο στο αίμα, κάτι που κάνει τους ερευνητές να ελπίζουν ότι μελλοντικά θα μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο σε μεγάλα ζώα.
Η δυσκολία αντιμετώπισης του καρκίνου στα γουρούνια, και τα μεγάλα ζώα γενικότερα, είναι ότι το σβέρκο τους είναι πιο χοντρό από των ανθρώπων και οι κτηνίατροι δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις φλέβες, κάτι που εμποδίζει την διοχέτευση των φαρμάκων που χρειάζονται στην χημειοθεραπεία.
Στην περίπτωση του Νέμο ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά καθώς οι κτηνίατροι αποφάσισαν να εμφυτεύσουν στο ζώο φλεβικό καθετήρα, ο οποίος κατέστησε δυνατή την παροχή φαρμάκων, σαν αυτά που χορηγούνται στους ανθρώπους και τους σκύλους.
Ο Νέμο δείχνει να νικά τη μάχη με τον καρκίνο και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, το ζώο θα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του τον Σεπτέμβριο.
Οι κτηνίατροι δεν έχουν διευκρινίσει το κόστος της θεραπείας, αν και αναμένεται να είναι μεγάλο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η θεραπεία ενός σκύλου ράτσας Γκόλντεν Ριτρίβερ ανέρχεται στα 4.000 με 5.000 δολάρια, ενώ ο Νέμο έχει το οκταπλάσιο μέγεθος.
Αν και πολλοί κατακρίνουν το κόστος της θεραπείας, η κτηνιατρική κλινική του Cornell υποστηρίζει ότι είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν για να σώσουν τα ζώα τους.
ΠΗΓΗ : econews
ΠΗΓΗ : econews