Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Όταν οι εικόνες μιλούν..

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από τον Steve Micallef Eynaud στην πόλη Kataragama, σε μια επαρχία της Σρι Λάνκα.

Απεικονίζει μια αδέσποτη σκυλίτσα που σηκώνει απαλά το πτώμα του νεκρού βρέφους της ώστε να το μεταφέρει στη σκιά ενός στάβλου.
Εκδιώχθηκε από τους κατοίκους και θέλησε έπειτα να μεταφέρει το νεκρό κουτάβι σε άλλη περιοχή. Της ήταν αδύνατον να το αποχωριστεί, ακόμα και νεκρό..
Ο φωτογράφος ακουλούθησε την σκυλίτσα μετά τη λήψη της φωτογραφίας.  
Μερικές μητέρες δεν μπορούν να αποδεχθούν το θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου. Ακόμα κι όταν αυτές οι μητέρες είναι τετράποδες..Άλλωστε την αγάπη, τα τελευταία χρόνια, την βρίσκουμε περισσότερο στα ζώα παρά στους ανθρώπους.
 
Μια τραγική και πολύ θλιβερή σκηνή..
ΠΗΓΗ:dogw0rld.blogspot.gr

Μαθήματα κολύμβησης για σκύλους!

Όλα τα σκυλιά μπορούν να μάθουν κολύμπι και να μην φοβούνται το νερό, αρκεί να τα μάθετε με τον σωστό τρόπο. Σημειώστε ότι δεν γεννιούνται όλα τα σκυλιά με έμφυτο ταλέντο στην κολύμβηση. Μερικά λατρεύουν το νερό αλλά κάποια άλλα δεν θέλουν ούτε το πόδι τους να βρέχεται.

Δοκιμάστε λοιπόν πρώτα απ όλα να εξοικειώσετε το σκυλάκι σας με το νερό. Αν είναι κουτάβι, στο σπίτιγια παράδειγμα,  όσο πλένετε τη βεράντα. Αν είναι καλοκαίρι απλά αφήστε το σκυλάκι να γνωρίσει το τρεχούμενο νερό, χωρίς να το ζορίζετε και χωρίς να το βρέχετε ή να το πιτσιλάτε! Ένα μεγάλο μπωλ με φρέσκο νερό μπορεί να γίνει το αγαπημένο του παιχνίδι αν ρίξετε μέσα μία μπαλίτσα.

Αν το σκυλάκι σας είναι πιο μεγάλο (ή εμβολιασμένο κουτάβι), πάρτε το σε μία παραλία. Αφήστε το να παίξει στην άμμο και μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό. Αφήστε το ελεύθερο να παίξει με τα κύματα και να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι κακό το νερό που βγαίνει προς τα έξω.

Και πάμε στο ''ψητό''! Για να μπει ο σκύλος στο νερό, θα πρέπει να έχει γνωρίσει το νερό όπως είπαμε παραπάνω.
Εφόσον έχει ευχάριστες εμπειρίες στο σπίτι, με το λάστιχο ή ακόμα και με μικρή πλαστική πισίνα που μπορείτε να έχετε στον κήπο, η θάλασσα θα του φανεί γνώριμη και όχι κάτι απειλητικό.

Μην αναγκάζετε όμως το σκύλο να μπει στο νερό, τραβώντας τον απ το λουρί ή πετώντας τον στο νερό.

Μπείτε στη θάλασσα και καλέστε το σκύλο να έρθει ή πετάξτε στο νερό το αγαπημένο του μπαλάκι. Με παιχνίδι και ενθάρρυνση θα αρχίσει να μπαίνει στο νερό, μέχρι εκεί που θέλει και κάποια στιγμή θα μπει και πιο μέσα!

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

  • Αν έχετε πισίνα (πλαστική ή αληθινή) στο σπίτι, θα πρέπει να προσέξετε τον χειμώνα: ο σκύλος μπορεί να περπατά πάνω στο κάλυμμα και αν πέσει μέσα στη πισίνα θα παγιδευτεί με κίνδυνο να πνιγεί. Περιφράξτε την πισίνα και μην αφήνετε το σκύλο χωρίς επίβλεψη.
  • Αν είστε στην θάλασσα, φροντίστε να δίνετε νερό (εμφιαλωμένο) στο σκύλο σας συχνά και μην τον αφήνετε να πίνει θαλασσινό νερό, που μπορεί να προκαλέσει τοξική μόλυνση.
  • Μην δίνετε νερό στο σκύλο σας από τοπικές, δημόσιες βρύσες. Το παράσιτο giardia παραμονεύει και προκαλεί άσχημες διάρροιες και εμετούς.
  • Τα ζώα κολυμπούν κουνώντας και τα τέσσερα πόδια τους. Έτσι κουράζονται πιο εύκολα. Μην αφήνετε το σκύλο σας να κολυμπά για περισσότερο από 10 λεπτά και μην τον αφήνετε μόνο στο νερό, στη θάλασσα.
  • Αν τα σκυλιά σας είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα, μπορείτε αντί για μπάλα να τους πετάξετε φουσκωτό σωσίβιο ώστε να κρατά το κεφάλι του έξω από το νερό, όσο το κρατά με τα δόντια του.
  • Η θερμοπληξία είναι πάντα κίνδυνος για τα ζώα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να αποβεί μοιραία. Επίσης,μην ξεχνάτε ότι και τα σκυλιά μπορεί να καούν από τον ήλιο, στη μύτη, πάνω από τα μάτια ή ακόμα και στο σώμα, αν έχουν πολύ κοντό τρίχωμα.Γι αυτό εξασφαλίστε σκιά για το σκύλο σας αν τον πάρετε μαζί σας στην παραλία ή μείνετε λίγη ώρα στη θάλασσα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Θυμηθείτε να έχετε πάντα μαζί σας μπωλ για νερό και σακουλάκια για να μαζέψετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας, από την άμμο.Μην δίνετε δικαιώματα στους μη φιλόζωους...
  • Μην επισκέπτεστε οργανωμένες παραλίες με το σκύλο σας. Επιλέξτε πιο απόμακρες ακτές και ένα δεντράκι για σκιά. Φροντίστε ο σκύλος σας να υπακούει στο ''έλα'' και μην τον αφήνετε να πλησιάζει παιδιά και λουόμενους, αφού δεν ξέρετε τις..διαθέσεις τους έναντι στα ζώα.
  • Μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε καλά το σκύλο από το θαλασσινό νερό όταν γυρίσετε σπίτι.
© Adespoto.gr

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:

Επιτρέπεται να πάρω το σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο;

Σύμφωνα με το  Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους  - άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα.

Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 € πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).

Ωστόσο βρήκαμε ένα διακριτικό παραθυράκι για κείνους που δεν θέλουν να στερήσουν τη δροσιά και τη άσκηση του θαλάσσιου μπάνιου στο σκύλο τους. Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.


ΠΗΓΗ: adespoto.gr/ zawf

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι για τα κατοικίδια

Το καλοκαίρι είναι ο ιδανικός χρόνος για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδια μας και ειδικά έξω από το σπίτι. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε τα ζώα μας τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Διαβάστε τους 7 σημαντικότερους κινδύνους και πώς να προφυλάξετε τα ζώα σας.

  • Κίνδυνος νο.1:Θερμοπληξία

Δεν αφήνουμε ποτέ μα ποτέ το ζώο μας στο αυτοκίνητο, κάτω από τον ήλιο, με κλειστά παράθυρα. Ακόμα και 5 λεπτά να πεταχτούμε σ ένα μαγαζί, μπορεί να είναι μοιραία για το ζώο μας. Μέσα στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία είναι ακόμα υψηλότερη απ' ότι έξω και αν το ζώο πάθει θερμοπληξία μπορεί να πεθάνει. Πέρνουμε λοιπόν το ζώο μαζί μας ή αφήνουμε ανοιχτή τη μηχανή και το air condition μόνο αν θα λείψουμε πολύ πολύ λίγο.


Περισσότερα για τη θερμοπληξία ΕΔΩ
  • Κίνδυνος νο.2:Τζόκινγκ-Γυμναστική

Όπως ζεσταινόμαστε εμείς οι άνθρωποι το καλοκαίρι και αρχίζουμε να φοράμε ελαφρύτερα ρούχα όταν τρέχουμε, έτσι και ο σκύλος! Σκεφτείτε τη γούνα που έχει πάνω του! Μπορεί να μην σας δείχνουν ότι ενοχλούνται και θα συνεχίσουν να τρέχουν μαζί σας, όμως ο κίνδυνος για την καρδιά τους είναι μεγάλος, καθώς κάνουν υπερπροσπάθεια. Φροντίστε λοιπόν να τρέχετε αργά το απόγευμα εφόσον πέσει ο ήλιος ή νωρίς το πρωϊ, που δεν έχει ζέστη. Επίσης, μην αφήνετε το σκύλο σας να μπαίνει βαθιά σε χωράφια με ξερά χόρτα. Μπορεί να μπουν στα μάτια του ή στις πατούσες του ξερά κομματάκια που προκαλούν πολύ πόνο και μόλυνση.
  • Κίνδυνος νο.3:Το σπίτι του σκύλου

Πού κοιμάται ο σκύλος σας?
Αν τον έχετε στον κήπο θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε σκιερό μέρος. Όχι απλά να έχει σπιτάκι, αλλά το σπιτάκι να είναι κάτω από δέντρο ή υπόστεγο με επαρκή σκιά σε ακτίνα 4-5 μέτρων. Επίσης, θα πρέπει να έχει άφθονο νερό, στη σκιά για να μην βράζει.
Μην αφήνετε το ζώο σας στο μπαλκόνι όσο εσείς λείπετε.
  • Κίνδυνος νο.4:Θάλασσα

Δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά τη θάλασσα! Μην πιέζετε το σκυλί σας να μπει στο νερό αν δεν το θέλει. Μην τραβάτε το σκύλο σας μέσα στο νερό με το λουρί του.Βγάλτε το λουρί της βόλτας όταν είστε μες το νερό για να μην μπλεχτεί και πνιγεί. Στη στεριά, φροντίστε να έχει ένα σκιερό μέρος ο σκύλος για να ξεκουραστεί, είτε κάτω από την ξαπλωστρα σας είτε κάτω από ομπρέλα.
Προσοχή στην άμμο, μπορεί να κρύβει ψύλλους ή άλλα παράσιτα. Εχετε μια παλιά πετσέτα που να μπορεί να ξαπλώνει ο σκύλος σας.
Μην ξεχνάτε να έχετε ένα μπουκάλι νερό και ένα μπωλ για το σκύλο.
  • Κίνδυνος νο.5:Αντιψυκτικά

Πολλά ζώα μπορεί να γλύψουν αντιψυκτικό υγρό που τρέχει από air condition,αυτοκίνητα ή ψυγεία. Τους τραβά η γλυκιά μυρωδιά του. Μπορεί όμως να τα οδηγήσει σε θάνατο καθώς είναι τοξικό. Ελέγχετε τακτικά τα καλώδια των παραπάνω μηχανών και αν υποψιαστείτε δηλητηρίαση μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε κτηνίατρο.
  • Κίνδυνος νο.6:Ταξίδι

Αν ταξιδέψετε για διακοπές το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να βρείτε είναι τηλέφωνα κτηνιάτρων, για παν ενδεχόμενο, στο μέρος όπου θα μείνετε.
Για πρόληψη απώλειας:
Βάλτε ταυτότητα στο κολλάρο του ζώου σας (εκτός από το microchip).
Φροντίστε το κολλάρο και το λουρί του ζώου να είναι καλά κουμπωμένα και να μην είναι φθαρμένα.
Φροντίστε το κλουβί της γάτας να είναι καθαρό και η πόρτα να κλείνει καλά, να μην έχει προβλήματα.

Με αυτοκίνητο: Μην έχετε τελείως ανοιχτά τα παράθυρα καθώς το ζώο μπορεί να πηδήξει έξω. Φροντίστε να είναι δεμένο με ειδική ζώνη ή σε κλουβί ή στον πίσω χώρο του οχήματος. Κάνετε συχνές στάσεις και κατεβάστε το ζώο πάντα με λουρί.
Με αεροπλάνο: Φροντίστε το κλουβί του να είναι άνετο, να κλείνει καλά και να έχει πάνω γραμμένα όλα τα στοιχεία σας. Δώστε ηρεμιστικό μόνο κατόπιν κτηνιατρικής συμβουλής.
Με πλοίο: Μην αφήνετε το ζώο ελεύθερο στο κατάστρωμα και μην πλησιάζετε στα κάγκελα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας σακουλάκι για ακαθαρσίες.
  • Κίνδυνος νο. 7: Έντομα

Καθώς το καλοκαίρι ξυπνούν όλα τα έρποντα και ιπτάμενα έντομα που κοιμόντουσαν το χειμώνα, φροντίστε να κάντε μια καλή απολύμανση στο σπίτι σας. Κρατήστε το ζώο μακριά από το φάρμακο για 24 ώρες.
Σε περίπτωση που το ζώο σας πρηστεί κάπου, μπορεί να σημαίνει τσίμπημα από μέλισσα ή σαρανταποδαρούσα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για να σας προτείνει κάποιο αντιφλεγμονώδες (πχ medrol).
Από Μαϊο ως Οκτώβριο, ξυπνάνε οι σκνίπες του καλαζάρ. Ψεκάστε το σκύλο σας κάθε βράδυ με ειδικό sprey πρόληψης και κρατήστε τον σε όσο γίνεται προφυλαγμένο μέρος. Κάντε του εξετάσεις αίματος κάθε 6 μήνες για να εντοπίσετε τυχόν μόλυνση.
Μην ξεχνάτε την αποπαρασίτωση για τσιμπούρια και ψύλλους κάθε 3 μήνες με ειδικό sprey ή κολλάρο για να αποφύγετε την ερλιχίωση.

Τέλος, θυμηθείτε τα αδέσποτα που υποφέρουν στους δρόμους. Βάλτε ένα μπωλ με φρέσκο νερό έξω από το σπίτι σας, σε σκιερό μέρος.
ΠΗΓΗ: adespoto.gr

Πώς να ξεφορτωθείτε την τρίχα και όχι το ζώο, από το σπίτι

Είναι στον καναπέ, στο μαύρο σας παντελόνι, στο πάτωμα. Και πρέπει να καθαρίζετε κάθε μέρα. Η τρίχα έρχεται πακέτο με τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας. Αν αγαπάτε την καθαριότητα, τα νεύρα σας θα δοκιμαστούν αλλά σίγουρα δεν φταίει το ζώο.
Το χνούδι, που επιμένει να μένει στα έπιπλα, στο πάτωμα ή στο αυτοκίνητο σας δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο για να εξαφανιστεί. Αρκεί να καταλάβετε κάποια πράγματα.
ΓΙΑΤΙ ΜΑΔΑΝΕ ΤΑ ΖΩΑ?
Είναι μια φυσική διαδικασία, όπου τα ζώα αποβάλλουν μέρος του τριχώματός τους ώστε να αναπτυχθεί το νέο τους τρίχωμα.
Όλα τα ζώα μαδάνε (ακόμα και ο άνθρωπος!) απλά σε διαφορετικό βαθμό, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.
Πάντα θα υπάρχει τρίχωμα στον καναπέ αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα σκυλιά και οι γάτες δεν ''βγάζουν'' συνεχώς νέο τρίχωμα. Το τρίχωμα τους αναπτύσσεται κατά περιόδους, με συγκεκριμένη φάση να είναι αυτή του ''μαδήματος'' και με μία φάση ξεκούρασης.
Οι κύκλοι αυτοί επηρρεάζονται από το φως που δέχεται το ζώο, τις αλλαγές εποχής, το στρες, τα προβλήματα υγείας και το τρόπο ζωής.
ΟΤΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΔΑΝΕ...
Τα ζώα αναπτύσσουν νέο τρίχωμα κυρίως στην αρχή της άνοιξης και προς το τέλος του καλοκαιριού. Επειτα έρχεται το μάδημα, αφού το παλιό τρίχωμα πέφτει στο τέλος της άνοικης και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.
Στα μέσα του καλοκαιριού και στη μέση του χειμώνα το τρίχωμα είναι στη φάση ξεκούρασης, όπου το μάδημα είναι ελάχιστο ως ανύπαρκτο.
Όταν όμως το ζώο μένει μόνο μέσα στο σπίτι, όπως τα κατοικίδια μας, ο φυσικός αυτός κύκλος διαταράσσεται αφού το ζώο είναι εκτεθιμένο σε αλλαγές θερμοκρασίας (καλοριφέρ κλπ) και φωτός, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει την ίδια εποχή στη φύση.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα έκανε ζέστη, το ζώο είναι μέσα, με τον κλιματισμό ενώ το χειμώνα, που ο εγκέφαλος του ζώου περιμένει ότι θα κάνει κρύο, το ζώο απολαμβάνει τη θέρμανση.
Το κατοικίδιο επίσης έχει φως το βράδυ, όταν εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τηλεόραση, σε ώρες που κανονικά θα ήταν σκοτάδι.
Η ανάπτυξη του τριχώματος του ζώου επηρρεάζεται από την ποσότητα φωτός στην οποία εκτίθεται. Είναι η λεγόμενη φωτοπερίοδος.
Δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί το ζώο μας μαδά όλο το χρόνο λοιπόν, όταν ο κύκλος τους διαταράσσεται τόσο. Και σίγουρα δεν πρέπει να τα κατηγορούμε και να τα διώχνουμε!!!
Υπάρχουν ευτυχώς πολλά κόλπα, εργαλεία και βοηθήματα για να καταπολεμήσουμε την τρίχα.
1) ΚΟΥΡΕΜΑ
Αν κουρεύετε συχνά το σκυλάκι σας σε κομμωτήριο σκύλων μπορείτε να μειώσετε την πτώση τρίχας στο σπίτι. Μπορείτε να πάτε για καλλωπισμό και τη γατούλα σας, όπου οι ειδικοί μπορούν να αφαιρέσουν το νεκρό τρίχωμα.
2) ΒΟΥΡΤΙΣΜΑ
Το συχνό βούρτσισμα του ζώου σας είναι σημαντικό για να μαζεύετε το τρίχωμα πριν καταλήξει σε ρούχα, καναπέδες ή χαλιά.
Τα κοντότριχα σκυλάκια και γατάκια χρειάζονται βούρτσισμα 1 φορά την εβδομάδα ενώ τα μακρύτριχα χρειάζονται αρκετές φορές την εβδομάδα ή και κάθε μέρα.
3) ΜΠΑΝΙΟ
Και το μπάνιο του ζώου βοηθά να απομακρυνθούν οι ανεπιθύμητες τρίχες αλλά δεν πρέπει να κάνετε το σκύλο σας πολύ συχνά μπάνιο ενώ τη γάτα μόνο αν είναι πολύ βρώμικη!
4) ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ
Περιορίστε τα ζώα σας και μην τα αφήνετε να μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρα αν σας ενοχλεί η τρίχα στο πάπλωμα ή στα ρούχα σας.
5) ΚΑΛΛΥΜΑΤΑ
Επιλέξτε καλλύματα που μπορείτε να τινάζετε εύκολα αλλά και να τα πλένετε για να προστατεύσετε τα έπιπλα σας και να κάνετε πιο εύκολη την καθαριότητα του σπιτιού.


ΠΗΓΗ: adespoto.gr