Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Συνελήφθη 61χρονη συλλέκτρια γατών-Φωτογραφίες σοκ

Μία 61χρονη γυναίκα συνελήφθη την Δευτέρα με 45 κατηγορίες κακοποίησης ζώων αφού στο σπίτι της βρέθηκαν 43 ζωντανές και δύο νεκρές γάτες σε άθλια κατάσταση.
 
Η γυναίκα νοσηλευόταν και οι φιλοζωϊκές λάμβαναν καταγγελίες για το σπίτι της και τα ζώα που υποφέρουν εκεί.
 
Οταν πήραν ένταλμα, ανακάλυψαν 45 γατούλες που ζούσαν για χρόνια σε άθλιες συνθήκες, με βρώμα, σκουπίδια και ούρα
παντού στο σπίτι. Η γυναίκα απ την περιοχή του Παλμ Μπιτς ήταν ακόμα μία ''συλλέκτρια'' ζώων.
 
Οι περισσότερες γάτες είχαν σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό και σε πολλές έγινε ευθανασία.

Η κατάσταση του συλλέκτη ζώων διαφέρει από του ζωόφιλου που φροντίζει έναν αριθμό ζώων, καθώς χάνει τον έλεγχο και ουσιαστικά κάνει τη ζωή των ζώων αλλά και τη δική του χειρότερη.
ΠΗΓΗ: adespoto.gr

ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΖΩΩΝ: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζονται

Η Christiana Bratiotis, με ελληνική καταγωγή, είναι ειδικός στο πεδίο της ''συλλογής'', στο Boston University School of Social Work. Το adespoto.gr επικοινώνησε μαζί της μετά την πρόσφατη περίπτωση συλλογής ζώων στο Αιγάλεω και της ζητήσαμε ορισμένες πληροφορίες για να κατανοήσουμε όλοι τι σημαίνει ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΖΩΩΝ και γιατί αποτελούνν σημαντικό ζήτημα.
Μαζί με δύο συναδέλφους της έγραψαν πρόσφατα το βιβλίο ''The hoarding handbook - A Guide for Human Service Professionals''.

Στο ένατο κεφάλαιο αναφέρονται στη ''συλλογή ζώων'', μία κατάσταση που έχουμε δει και στη χώρα μας, είτε σε σπίτια είτε σε ιδιωτικά καταφύγια ζώων.

Όπως αναφέρεται, η συλλογή ζώων είναι περίπλοκη κατάσταση και αφορά επαγγελματίες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων αλλά και κοινωνικούς λειτουργούς που επικεντρώνονται στους ανθρώπους-ιδιοκτήτες.

Στα τέλη του 1990, ο κτηνίατρος Dr. Gary Patronek δημιούργησε το Hoarding of Animals Research Consortium, με την  Φιλοζωϊκή SPCA της Μασαχουσέτης και το νοσοκομείο Angell Memorial. Η οργάνωση αυτή προσπαθεί να ερευνήσει τη συλλογή ζώων με ερευνητές της διανοητικής υγείας (κλινικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους), της
κοινωνιολογίας και της κτηνιατρικής. Όπως βλεπετε λοιπόν, στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται σοβαρά η συλλογή κάθε είδους ενώ αντίθετα στη χώρα μας η έρευνα για αυτές τις περιπτώσεις και ειδικά για τη συλλογή ζώων μοιάζει πολύ μακρινή.

Το 2006 εξέδωσαν μία πολύ σημαντική αναφορά με τίτλο Animal Hoarding: Structuring Interdisciplinary Responses to Help People, Animals and communities at Risk. Η αναφορά αυτή συνίσταται να διαβαστεί από κάθε φιλόζωο, σωματείο και δημόσια αρχή που ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα των συλλεκτών ζώων. Ας δουμε λοιπόν βασικά σημεία:

Ποιός είναι ο ορισμός της ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΖΩΩΝ (animal hoarding);

Συλλογή ζώων ορίζεται η παρουσία μεγάλου αριθμού ζώων που κρατούνται σε σπίτια και χαρακτηρίζεται από 4 κυρίως προβλήματα:
1) Αποτυχία παροχής των ελάχιστων αναγκών σε χώρο, διατροφή και κτηνιατρική φροντίδα στα ζώα
2) Ανικανότητα να αναγνωρίσει ο ιδιοκτήτης τα αποτελέσματα αυτής του της αποτυχίας στην ευζωϊα των ζώων
3) Προσπάθειες με εμμονή να συντηρηθούν τα ζώα ή να αποκτηθούν νέα παρά τις συνεχώς χειρότερες συνθήκες
4) Άρνηση ή ελαχιστοποίηση του προβλήματος και των συνθηκών στις οποίες ζουν άνθρωπος και ζώα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΖΩΩΝ

-Οι περισσότεροι συλλέκτες ζώων είναι μέσης ηλικίας ή μεγαλύτεροι.

-Το 75% των περιπτώσεων είναι γυναίκες, συνήθως άγαμες και πολλές φορές κοινωνικά απομωνεμένες, από την οικογένεια και τους φίλους τους. Τα ίδια χαρακτηρικά έχουν περίπου και άλλου είδους ''συλλέκτες'',όπως όσοι συλλέγουν αντικείμενα.

-Επίσης, οι γάτες φαίνεται να είναι συχνότερα θύματα συλλογής και ακολουθούν τα σκυλιά. Θύματα συλλογής όμως πέφτουν και τα πουλιά, τα άλογα, τα πρόβατα, οι κάτσικες, τα κουνέλια, τα τρωκτικά, τα ερπετά, ακόμα και άγρια ζώα.

-Τα περισσότερα ζώα υιοθετούνται από τους συλλέκτες, από ιδιώτες ή φιλοζωϊκές οργανώσεις και καταφύγια αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα ζώα εκτρέφονται στο σπίτι ή αγοράζονται.

-Ο  μέσος αριθμός των ζώων που κρατούνται από τους συλλέκτες είναι περίπου 30-40. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις συλλεκτών που έχουν εκατοντάδες ζώα. (Δεν μιλάμε λοιπόν για ιδιώτες με 4-5 σκυλιά ή για καταφύγια με φιλοξενούμενα,, στειρωμένα, προς υιοθεσία ζώα).

-Στο 60% των περιπτώσεων βρίσκονται και νεκρά ζώα στα σπίτια των συλλεκτών ζώων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συλλογή ζώων καταγγέλεται στις αρχές από γείτονες που υποβάλλουν παράπονα.

-Οι άθλιες (βρώμικες) συνθήκες στα σπίτια των συλλεκτών είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μάλιστα πολύ περισσότερο απ' ότι στις περιπτώσεις συλλεκτών αντικειμένων. Στο 60% των σπιτιών συλλεκτών ζώων, υπάρχουν κόπρανα και ούρα σε όλο το πάτωμα. Συχνά δεν λειτουργούν πια βασικοί εξοπλισμοί, όπως η τουαλέτα, το ντουζ, ο νιπτήρας, το ψυγείο. Αυτό προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού μπορεί να εκθέσει τους ιδιοκτήτες αλλά και τους γείτονες σε ασθένειες.

-Στην περίπτωση των συλλεκτών ζώων, ένα παρα-προϊόν των ακαθαρσιών των ζώων είναι η αμμωνία, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΖΩΩΝ (Γιατί συλλέγουν ζώα;)

Για να βοηθήσουμε έναν συλλέκτη ζώων πρέπει να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά της ψυχικής τους υγείας προς τα ζώα και προς τον εαυτό τους. Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις για τους συλλέκτες ζώων, όπως ότι έχουν εθιστεί στο να αποκτούν ζώα ή ότι έχουν παραισθήσεις και νομίζουν ότι τα ζώα έχουν μαγικές δυνατότητες.

Όμως η κλινική εμπειρία έδειξε ότι αυτά δεν φαίνεται να ισχύουν. Λίγοι συλλέκτες ζώων βρέθηκαν να είναι διανοητικά ανεπαρκείς. Όμως σίγουρα μία ποικιλία συμπεριφορών δείχνει ότι συγκεκριμένα διανοητικά - ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη συλλογή ζώων.

Μελέτες δείχνουν ότι οι συλλέκτες ζώων είναι κοινωνικά απομονωμένοι από άλλους ανθρώπους ή γίνονται συλλέκτες όταν για παράδειγμα δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το χαμό ενός αγαπημένου τους προσώπου.

Ακόμα, οι συλλέκτες ζώων πολλές φορές νιώθουν ότι είναι πολύ υπέυθυνοι και πρέπει να ''σώσουν'' όλα αυτά τα ζώα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ - 3 τύποι συλλεκτών ζώων:

1) Αυτοί που προσφέρουν υπέρ του δέοντος φροντίδα. Φροντίζουν το ζώο τους πολύ, απομονώνονται κοινωνικά, χάνουν την ικανότητα τους να επικοινωνούν με ανθρώπους.

2) Διασώστες. Νιώθουν ότι είναι αποστολή τους να σώσουν τα ζώα από την κακομεταχείριση ή τον θάνατο, μπορεί να δουλεύουν ή να είναι εθελοντές σε φιλοζωϊκή οργάνωση ή να έχουν δική τους.

3) Αυτοί που εκμεταλλεύονται τα ζώα Αποκτούν ζώα για δικές τους ανάγκες (πχ κυνομαχίες) και δεν συμπαθούν ούτε τους ανθρώπους ούτε τα ζώα. Η άρνηση τους είναι υπερβολική και είναι εγωϊστές αλλά μπορεί να είναι συμπαθείς, μαγευτικοί και χωρίς ίχνος ενοχών για τα ζώα που έχουν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει καταρχήν για να διασωθούν τα ζώα. Αυτό επιβαρύνει πάρα πολύ τα φιλοζωϊκά σωματεία που αναλαμβάνουν να φροντίσουν τα ζώα, με επιπλέον έξοδα ενώ
τα πολύ άρρωστα ζώα πρέπει να θανατωθούν.

Η παρέμβαση γίνεται επίσης για τους ανθρώπους που συλλέγουν τα ζώα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα πρέπει να καταλάβουν τη σχέση που έχει ο συλλέκτης με τα ζώα για να τον βοηθήσει να επικοινωνήσει μαζί του.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΖΩΩΝ

1) Μάθε τα κριτήρια της συλλογής ζώων και συζήτησε τα με άλλους υπεύθυνους
2) Επικοινώνησε με αρμόδια αρχή ή σωματείο προστασίας ζώων και με την αστυνομία
3) Ξεκαθάρισε αρμοδιότητες: ποιός θα πάρει τα ζώα, ποιός θα προσφέρει κτηνιατρική φροντίδα, πώς θα δοθούν για υιοθεσία
4) Προστατεύστε τον συλλεκτή από τα ΜΜΕ
5) Ρωτήστε τον συλλέκτη για τη σχέση του με τα ζώα και άλλα προβλήματα που πιθανώς έχει (πχ οικονομικά, υγείας κ.α.) για να καταλάβετε πλήρως το πρόβλημα
6) Παρατηρήστε το κτίριο καλά για να δείτε:
-πόσα ζώα, τι είδους, τι ηλικίας έχει, στειρωμένα ή όχι, σε τι κατάσταση υγείας κλπ
-την κατάσταση του σπιτιού
7) Συγκέντρωσε γραπτά την υγεία των ζώων.
8) Ζητήστε πληροφορίες από το κράτος για τη νομική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και ενημερώστε το συλλέκτη γι αυτή
9) Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς (πχ αστυνομία, ψυχίατρο)
10) Σιγουρευτείτε ότι όσοι μπουν στο σπίτι για να καθαρίσουν/πάρουν ζώα φορούν ειδική προστατευτική στολή, γάντια, μάσκες κλπ.

Adespoto.gr

*Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν μετάφραση μερών του κεφαλαίου 9 του βιβλίου ''The hoarding handbook - A Guide for Human Service Professionals'' που μας παρείχε η κ. Christiana Bratiotis, την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη συνεργασία της και την άμεση ανταπόκρισή της. Η κ. Christiana Bratiotis,  PhD, LCSW είναι Post-doctoral Fellow στο Hoarding Research Project του Boston University School of Social Work.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι: Christiana Bratiotis, Christina Sorrentino Schmalisch και Gail Steketee. Εκδόθηκε το Μαϊο του 2011 από την Oxford University Press.
Για παραγγελίες: www.oup.com
ΠΗΓΗ: adespoto.gr

Έρευνα: Τα σκυλιά προστατεύουν τα παιδιά από λοιμώξεις

Τα βρέφη που συμβιώνουν με οικόσιτους σκύλους παθαίνουν σπανιότερα ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε σύγκριση με εκείνα που ζουν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Pediatrics», δεν εξηγεί τον λόγο αυτού του φαινομένου, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η επαφή με έναν σκύλο ο οποίος περνά τουλάχιστον κάποιον χρόνο εκτός σπιτιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
 
Ανάλογη προστασία στα βρέφη παρέχουν και οι γάτες, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους σκύλους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 397 παιδιών στη Φινλανδία, οι γονείς των οποίων κρατούσαν ημερολόγιο κάθε εβδομάδα, καταγράφοντας την κατάσταση της υγείας του παιδιού τους τον πρώτο χρόνο της ζωής του και συγκεκριμένα ηλικίας από εννέα έως 52 εβδομάδων.
 
Συνολικά, τα βρέφη που ζούσαν σε σπίτια με γάτες ή σκύλους είχαν κατά 30% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού -περιλαμβανομένων βήχα, ρινίτιδας, καταρροής και πυρετού- και σχεδόν 50% μικρότερες πιθανότητες για ωτίτιδα.
 
«Όταν τα παιδιά είχαν επαφή με σκύλο ή με γάτα στο σπίτι, ήταν σημαντικά πιο υγιή στη διάρκεια της περιόδου πραγματοποίησης της έρευνας» αναφέρεται στη μελέτη ειδικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Kuopio της Φινλανδίας. Μεγαλύτερη προστασία αποδείχθηκε ότι είχαν τα παιδιά εκείνα τα οποία βρίσκονταν στο σπίτι με τον σκύλο τους για έως και έξι ώρες καθημερινά σε σχέση με τα παιδιά εκείνα που δεν είχαν σκύλο ή που είχαν σκύλο που βρισκόταν μονίμως στον κήπο.
 
«Εικάζουμε ότι η επαφή με ζώα μπορεί να βοηθήσει στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας σε πιο συγκροτημένη ανοσοποιητική αντίδραση και μικρότερη διάρκεια των λοιμώξεων» αναφέρει η μελέτη. Η βελτίωση της υγείας τους ήταν σημαντική, ακόμη κι όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, όπως το να μην έχουν θηλάσει, το να πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό, να έχουν μεγαλώσει από ασθματικούς ή καπνιστές γονείς ή να έχουν αδέλφια.
 
Επιπλέον, τα βρέφη που κατοικούσαν με σκύλους χρειάζονταν λιγότερα αντιβιοτικά. Παλαιότερες έρευνες είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, καθώς κάποιες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που συμβιώνουν με κατοικίδια με τρίχωμα δεν έχουν κάποιο όφελος για την υγεία τους, ενώ άλλες αποφάνθηκαν ότι η επαφή με τα ζώα παρείχε στα βρέφη κάποια προστασία απέναντι στα κρυολογήματα και στα στομαχικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, η μελέτη αυτή διαφοροποιείται από παλαιότερες στο ότι επικεντρώνεται μόνο στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού και δεν αφορά μεγαλύτερες ηλικίες.
 


zougla.gr
ΠΗΓΗ: adespoto.gr

Αν ο σκύλος σας τρώει πολύ γρήγορα

Τα σκυλιά που τρώνε πολύ γρήγορα (δεν είναι σπάνιο φαινόμενο) δεν μασάνε την τροφή τους αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Όταν τα σκυλιά τρώνε γρήγορα καταπίνουν πολύ αέρα μαζί με το φαγητό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο στομάχι, το οποίο πρήζεται και μερικές φορές φουσκώνει και συστρέφεται, προκαλώντας ακόμα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.
 
Ειδικά τα σκυλιά με βαθύ στέρνο, όπως τα μαστίφ ή τα μπουλντογκ κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη συστροφή στομάχου.
 
Όταν δείτε το σκύλο σας να τρώει γρήγορα πρέπει να λάβετε μέτρα. 
 
Μπορείτε να αγοράσετε μπωλ (φωτό) τα οποία είναι ειδικά φτιαγμένα για να ''παιδεύουν'' το σκύλο και να μην μπορεί να φάει τόσο γρήγορα καθώς έχουν εγκοπές-εμπόδια για τη μουσούδα του.

Ετσι ο σκύλος πρέπει να τρώει από γύρω γύρω άρα και πιο αργά, με πιο μικρές μπουκιές.



ΠΗΓΗ: adespoto.gr