Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΕΚΠΑΖ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ

   Τι είναι το ΕΚΠΑΖ




_a
Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ- είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Αποτελεί το πρώτο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του το 1984, ενώ υπό τη μορφή αυτή (αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας),συστάθηκε το 1990, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα.
Είναι το πρώτο κέντρο περίθαλψης που απέκτησε ειδική άδεια για σύλληψη και διαχείριση αγρίων ζώων από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα μας,από τις οποίες και ελέγχεται.Ενώ συνέβαλε στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου,που αφορά τη διαχείριση της άγριας ζωής σε κατάσταση αιχμαλωσίας στην Ελλάδα.
Στα 30 σχεδόν χρόνια της αδιάκοπης λειτουργίας του έχει βοηθήσει περισσότερα από 100.000 περιστατικά!!Παραλαμβάνει κάθε χρόνο έως 4500 άγρια ζώα και πουλιά, από όλη την Ελλάδα,με διάφορες αιτίες εισαγωγής(π.χ.ορφανά νεαρά ζώα και νεοσσούς που πέφτουν από φωλιές,πουλιά τραυματισμένα από ατυχήματα ή παράνομους πυροβολισμούς, ηλεκτροπληξίες,δηλητηριάσεις,εξαντλημένα από το ταξίδι της μετανάστευσης κτλ.)τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενα είδη. Από αυτά, όσα κρίνονται ικανά να επιβιώσουν μόνα,μετά την αποθεραπεία τους,επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.Τα υπόλοιπα, που είναι μη απελευθερώσιμα,φιλοξενούνται μόνιμα στις εγκαταστάσεις του κέντρου και ενθαρρύνονται στο να αναπαραχθούν. Έχει συμβάλλει στην προστασία απειλούμενων ειδών που έχουν μικρό πληθυσμό στην Ελλάδα ή / και στην Ευρώπη. Τέτοια είναι ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Στικταετός, ο Κραυγαετός, ο Θαλασσαετός, το Κιρκινέζι, ο Μαυροπετρίτης, το Όρνιο, τα δύο είδη Πελεκάνων, τα Φοινικόπτερα ,οι Χαλκόκοτες, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Ήταυρος και άλλα.
HPIM0577aDSCN2681a
Το ΕΚΠΑΖ έχει πανελλαδική εμβέλεια και λειτουργεί μέσα από ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών,Σταθμών Πρώτων Βοηθειών,συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων και φιλοζωϊκών σωματείων.Ενώ πολύ σημαντική είναι και η συμβολή κρατικών φορέων όπως τα αρμόδια Δασαρχεία κάθε περιοχής,η Πυροσβεστική,η Αστυνομία,τα Λιμεναρχεία.
Το ΕΚΠΑΖ προωθεί την ευαισθητοποίηση του κοινού με ευρεία ενημέρωση πάνω σε θέματα και προβλήματα την άγριας φύσης στην Ελλάδα. Εκατοντάδες πολίτες κάθε χρόνο επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του στην Αίγινα. Στις απελευθερώσεις εξάλλου, πού πραγματοποιούνται αρκετές φορές κάθε χρόνο σε σημαντικούς βιότοπους σε όλη την Ελλάδα, προσκαλούνται και συμμετέχουν συχνά τα σχολεία, οι τοπικές πολιτιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα οργανώνονται εκδηλώσεις και συζητήσεις.
Το ΕΚΠΑΖ τιμήθηκε το 1992 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη δράση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την εθελοντική προσφορά των μελών του.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει αξιόλογη εμπειρία στην περίθαλψη και το χειρισμό των άγριων ζώων, την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, την ηθολογία των ειδών, την κατανομή τους στον ελλαδικό χώρο καθώς και τα προβλήματα πού αντιμετωπίζουν.

Στόχοι του ΕΚΠΑΖ είναι:

  • Περίθαλψη όσων άγριων ζώων βρίσκονται τραυματισμένα κι ανήμπορα να επιβιώσουν και επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον όσων από αυτά μετά την θεραπεία που δέχονται,είναι υγιή και ικανά να επιβιώσουν μόνα τους.
  • Συλλογή στοιχείων για τους κινδύνους που απειλούν τα άγρια ζώα σε όλη την επικράτεια.
  • Ενεργή δράση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που απειλούν τα άγρια ζώα με την ανάπτυξη προληπτικής δράσης και προτάσεων προς τους φορείς.
  • Προστασία απειλούμενων ειδών μέσω της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των αρμόδιων φορέων, υλοποιώντας την πολιτική της πολιτείας γιά την προστασία των ειδών και των βιοτόπων τους.
  • Αναπαραγωγή σε συνθήκες αιχμαλωσίας,μη απελευθερώσιμων πτηνών και ζώων,που ανήκουν σε προστατευόμενα ή και απειλούμενα είδη της Ελληνικής Πανίδας.Και απελευθέρωση των απογόνων σε κατάλληλους βιότοπους.
Χάρη στις εγκαταστάσεις του(Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ, Νομαρχία Πειραιά 2000), την άρτια οργανωμένη κι εξοπλισμένη κλινική και την πολυετή εμπειρία που διαθέτει, το ΕΚΠΑΖ, μπορεί να παρέχει την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζεται το κάθε είδος ξεχωριστά,έως την τελική επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.
SD530558a______
  ΠΗΓΗ :www.ekpazp.gr

22 ΜΑΡΤΙΟΥ -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

http://www.antikleidi.com/wp-content/uploads/2012/05/kids-earth.jpg
Το 20% των υδροφόρων οριζόντων του κόσμου έχουν υπεραντληθεί. Ορισμένοι δε σε τεράστιο βαθμό. Για παράδειγμα, το αποτύπωμα των υπογείων υδάτων του υδροφορέα του Άνω Γάγγη υπερβαίνει 50 φορές το μέγεθος του υδροφορέα, «άρα το ποσοστό της άντλησης είναι κατά πολύ μη βιώσιμο»






http://www.savegreekwater.org/wp-content/uploads/2012/08/water_reservoirs_slideshow_1.jpg

 Ο βαθμός στον οποίο εξαντλούνται οι υδροφόροι ορίζοντες που είναι σημαντικοί για τη γεωργία.