Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η φωτογραφία στο Facebook που σάρωσε τα like!




Η φωτογραφία στο Facebook που σάρωσε τα like

Μια φωτογραφία με έναν αστυνομικό που δίνει τις μπότες του σε έναν άστεγο έχει προκαλέσει σάλο ευαισθησίας στο Faecbook συγκεντρώνοντας χιλιάδες like.
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την κεντρική πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης και απεικονίζει έναν αστυνομικό που προσφέρει ένα ζευγάρι μπότες παντός καιρού σε έναν άστεγο άνδρα.

Ο άντρας ήταν ξυπόλητος στους κρύους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης.
Τη φωτογραφία τράβηξε τυχαίο η Τζένιφερ Φόστερ, μια γυναίκα που επισκέφτηκε την πόλη για τουριστικούς λόγους μαζί με το σύζυγό της.
Η γυναίκα που κατάγεται από την Αριζόνα έγραψε στο Facebook ότι ο “αστυνομικός γονάτισε στο έδαφος και φόρεσε κάλτσες και τις καινούριες μπότες στον άνδρα. Δεν προσδοκούσε τίποτα ως αντάλλαγμα και δεν γνώριζε ότι τον παρακολουθούσα”.
Σύμφωνα με τη Φόστερ ο αστυνομικός είπε στον άστεγο άντρα “έχω αυτές τις μπότες για εσένα, είναι παντός καιρού. Έλα να τις φορέσουμε και να σε φροντίσουμε”.
Ο αστυνομικός ονομάζεται Λάρι ΝτεΠρίμο και έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου.
Η φωτογραφία έχει αναρτηθεί στο Facebook της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης και σήμερα έχει 497.226 Likes και 177.426 shares.
Η γυναίκα που είναι και η ίδια αστυνομικός για 17 χρόνια δήλωσε εντυπωσιασμένη όσο ποτέ από την κίνηση του αστυνομικού.

Επιμέλεια: Σίμος Κοσμετάτος
 πηγή:
 

Η ευαισθησία και η ανθρωπιά  δεν είναι 
"προνόμιο"  συγκεκριμένων επαγγελμάτων και κοινωνικών τάξεων ούτε συγκεκριμένων πολιτικών  χώρων.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με το βλέμμα και την σκέψη στραμμένα 
                                                σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη

Οαση η Κερκίνη για τις νανόχηνες

ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Μικρότερος αριθμός από νανόχηνες ήρθε φέτος στη λίμνη Κερκίνη. Μόλις 20 ζευγάρια, περίπου 55 άτομα, με τα μικρά τους θα ξεχειμωνιάσουν στις Σέρρες, όπου σταθμεύουν μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο.

Περίπου 55 νανόχηνες θα ξεχειμωνιάσουν φέτος στη λίμνη Κερκίνη μετά το κοπιαστικό ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Κύκλο
Περίπου 55 νανόχηνες θα ξεχειμωνιάσουν φέτος στη λίμνη Κερκίνη μετά το κοπιαστικό ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Κύκλο

Πριν από μερικές μέρες έγινε στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης διεθνής συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή 50 εκπροσώπων από 15 χώρες και θέμα τη διαφύλαξη και την προστασία της παγκοσμίως απειλούμενης νανόχηνας.
«Η λίμνη της Κερκίνης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμανσης της νανόχηνας στην Ευρώπη, καθώς και έναν από τους ασφαλέστερους υγροτόπους στην Ελλάδα για τη διατήρηση της άγριας ζωής», δήλωσε στο «Εθνος», η Μαρία Παναγιωτοπούλου, δασολόγος-ορνιθολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Life της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη νανόχηνα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν μερικές δεκάδες ζευγάρια και αυτός ο φιννοσκανδιναβικός πληθυσμός, που διαβιοί σε Νορβηγία-Ολλανδία-Σουηδία, διανύει κάθε χρόνο πάνω από 4.000 χιλιόμετρα για να φτάσει από τον Αρκτικό Κύκλο στη Μεσόγειο. Στις αρχές Αυγούστου τα ζευγάρια, μαζί με τα μικρά τους, ξεκινούν από τη Νορβηγία όπου φωλιάζουν και διασχίζοντας τη Φιλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, φτάνουν στην Κερκίνη.
Οι νανόχηνες έχουν αποδεκατιστεί από την λαθροθηρία και την κόκκινη αλεπού. Τα τελευταία 60 χρόνια ο πληθυσμός τους έχει υποστεί μείωση 98%
Οι νανόχηνες έχουν αποδεκατιστεί από την λαθροθηρία και την κόκκινη αλεπού. Τα τελευταία 60 χρόνια ο πληθυσμός τους έχει υποστεί μείωση 98%
Στα μέσα Μαρτίου φεύγουν για τον Εβρο, όπου υπάρχει επίσης πληθυσμός και όλα μαζί τα πουλιά ακολουθούν την αντίστροφη πορεία μέχρι τη Νορβηγία, όπου αναπαράγονται τον Ιούνιο.
Οαση η Κερκίνη για τις νανόχηνες
Καθ' όλη τη διάρκεια της μεταναστευτικής τους διαδρομής, οι νανόχηνες βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τους συνεργάτες του προγράμματος Life. Τα πρώτα νέα για το ξεκίνημα του φετινού ταξιδιού ήρθαν στις 21 Αυγούστου από την Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία στα έλη Βαλντάκ, ενώ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου μεγάλο μέρος του κοπαδιού βρισκόταν ήδη στο Εθνικό Πάρκο Hortobagy στην Ουγγαρία, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για τις νανόχηνες, και από τα μέσα Οκτωβρίου βρίσκονται στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας, όπου και θα παραμείνουν για περίπου τέσσερις μήνες.
Γιατί φθίνουν οι νανόχηνες
Απειλή η λαθροθηρία

Ο παγκόσμιος πληθυσμός της νανόχηνας υπολογίζεται σε 33.000 άτομα, ενώ ο ευρωπαϊκός έχει αποδεκατιστεί από τη λαθροθηρία και την κόκκινη αλεπού, για την τελευταία μάλιστα η Νορβηγία χρηματοδοτεί πρόγραμμα για τον περιορισμό των ατόμων σε περιοχή όπου διαβιοί η νανόχηνα.
Τα τελευταία 60 χρόνια ο πληθυσμός έχει υποστεί μείωση σχεδόν 98% εξαιτίας της λαθροθηρίας, ενώ εδώ και 15 χρόνια γίνεται συστηματική παρακολούθηση της νανόχηνας στην Ελλάδα. Οπως διαπιστώθηκε, τα πουλιά ξεχειμωνιάζουν μεταξύ Κερκίνης και Εβρου, υπάρχει όμως και ένα μικρό χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων περισσότερες από τις μισές νανόχηνες φεύγουν από τις γνωστές περιοχές διαχείμανσης για κάποιον άγνωστο υγρότοπο.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ


πηγή:
  ethnos.gr

AIDS Όταν τελειώσει η πρωτολοίμωξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα ορατό σύμπτωμα για τα επόμενα 5-10 χρόνια!!



Συμπτώματα ΠΡΩΤΟΛΟΙΜΩΞΗΣ

Λόγω του ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρωτολοίμωξη ή την οξεία HIV λοίμωξη, τα συμπτώματα δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για την διάγνωση της HIV λοίμωξης. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί, είναι να κάνει ένα τεστ αντισωμάτων HIV, αν και το τέστ αντισωμάτων αποδίδει αποτελέσματα μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του μολυσμένου ατόμου αναπτύξει αντισώματα στον HIV. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ της μόλυνσης και της ανάπτυξης αντισωμάτων, τα τεστ αντισωμάτων έναντι του ιού είναι άχρηστα, διότι βγαίνουν αρνητικά.

Αν ανησυχείτε για την πιθανότητα να έχετε μολυνθεί με τον ιό HIV πρόσφατα και έχετε συμπτώματα όπως τα παραπάνω, πηγαίνετε στο γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει αν έχετε μολυνθεί με HIV ή κάποιον άλλο ιό. Αν πιθανολογήσει ότι υπάρχει μόλυνση με HIV, μπορεί να κάνει ένα PCR (Polymerase Chain Reaction) τέστ για να διαπιστώσει αν ο ιός HIV είναι παρόν στο αίμα.

Όταν τελειώσει η πρωτολοίμωξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα ορατό σύμπτωμα για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί σημαντικά και η ασθένεια εξελίσσεται σε AIDS. Τα επόμενα συμπτώματα που παρουσιάζονται σχετίζονται με τις "ευκαιριακές λοιμώξεις" που εκδηλώνονται στα άτομα με AIDS, όπως πνευμονία, φυματίωση και τοξοπλάσμωση. 

Πως κολλάει κάποιος (και πως προφυλάσσεται από) HIV;

Ο HIV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο. Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:
  • Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
  • Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά
  • Κολπικά υγρά
  • Μητρικό γάλα
Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:
  • να είναι παρόν σε κάποιο από αυτά τα υγρά
  • να εισχωρήσει μέσα στο σώμα
Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορούν να μεταδώσουν τον HIV είναι:
  • Κολπικό σεξ (πέος μέσα σε αιδοίο)
  • Πρωκτικό σεξ (πέος μέσα σε πρωκτό)
  • Στοματικό σεξ (στόμα σε πέος ή αιδοίο)
Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:
  • Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών
  • Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κλπ.
  • Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες
  • Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος
  • Τοκετός
  • Θηλασμός
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τον διαφορετικό βαθμό κινδύνου μετάδοσης του HIV σε περιπτώσεις μη επαγγελματικής έκθεσης, σύμφωνα με την βιβλιογραφία (χωρίς τη χρήση προστατευτικών μέσων).
ΠΡΟΣΟΧΗ
: Τοποθετώντας το ποντίκι πάνω από τον εκάστοτε "ΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ", εμφανίζονται εικόνες οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν ακατάλληλες για ανήλικους!

ΤΥΠΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (Από γνωστό HIV+ άτομο) ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Μετάγγιση 90%
Τοκετός 25%
Κοινή χρήση βελονών από χρήστες ναρκωτικών 0,67%
Παθητική πρωκτική σεξουαλική επαφή 0,50%
Τυχαίο τρύπημα βελόνας 0,30%
Παθητική κολπική σεξουαλική επαφή 0,10%
Ενεργητική πρωκτική σεξουαλική επαφή 0,06%
Ενεργητική κολπική σεξουαλική επαφή 0,05%
Παθητική στοματική σεξουαλική επαφή 0,01%
Τα ποσοστά κινδύνου μετάδοσης του HIV δεν είναι απόλυτα.
Ο κίνδυνος μετάδοσης εξαρτάται από τον τύπο έκθεσης αλλά και από παράγοντες όπως οι ακόλουθοι:

  • Μολυσματικότητα: Υψηλό ιϊκό φορτίο αυξάνει τον κίνδυνο. Για κάθε log μείωσης του ιϊκού φορτίου, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται 2,5 φορές.
  • Γεννητικά, στοματικά έλκη, ΣΜΝ ή αιμορραγίες αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής έκθεσης
  • Tα τυχαία τρυπήματα από βελόνα με νωπό αίμα, το βαθύ τρύπημα ή η ενδοφλέβια ένεση αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV
Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι:
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν δείχνουν άρρωστοι
  • Πολλοί άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν έχουν κάνει τεστ και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:
  • Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
  • Αγκαλιά
  • Φιλί
  • Μασάζ
  • Χειραψία
  • Τσιμπήματα εντόμων
  • Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
  • Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

Πως θα αποφύγω τη μόλυνση με HIV;

Ο HIV είναι ένας ιός που μολύνει τους ανθρώπους όταν εισέρχεται στα κύτταρα του αίματος. Για να αποφύγετε τη μόλυνση με HIV, πρέπει να εμποδίσετε το αίμα, σπέρμα, κολπικό υγρό, η μητρικό γάλα κάποιου μολυσμένου ατόμου να μπει στο σώμα σας μέσω του στόματος, αιδοίου, πρωκτού, κορυφής του πέους ή πληγών του δέρματος. 

Πηγή:

HIVAIDS•gr To Eλληνικό κλινικό site για το HIV/AIDS