ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Μικρότερος αριθμός από νανόχηνες ήρθε φέτος στη λίμνη Κερκίνη. Μόλις 20
ζευγάρια, περίπου 55 άτομα, με τα μικρά τους θα ξεχειμωνιάσουν στις
Σέρρες, όπου σταθμεύουν μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων
από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο.
Πριν από μερικές μέρες έγινε στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης διεθνής
συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή 50 εκπροσώπων από 15 χώρες και θέμα
τη διαφύλαξη και την προστασία της παγκοσμίως απειλούμενης νανόχηνας.«Η λίμνη της Κερκίνης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμανσης της νανόχηνας στην Ευρώπη, καθώς και έναν από τους ασφαλέστερους υγροτόπους στην Ελλάδα για τη διατήρηση της άγριας ζωής», δήλωσε στο «Εθνος», η Μαρία Παναγιωτοπούλου, δασολόγος-ορνιθολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Life της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη νανόχηνα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν μερικές δεκάδες ζευγάρια και αυτός ο φιννοσκανδιναβικός πληθυσμός, που διαβιοί σε Νορβηγία-Ολλανδία-Σουηδία, διανύει κάθε χρόνο πάνω από 4.000 χιλιόμετρα για να φτάσει από τον Αρκτικό Κύκλο στη Μεσόγειο. Στις αρχές Αυγούστου τα ζευγάρια, μαζί με τα μικρά τους, ξεκινούν από τη Νορβηγία όπου φωλιάζουν και διασχίζοντας τη Φιλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, φτάνουν στην Κερκίνη.
Στα μέσα Μαρτίου φεύγουν για τον Εβρο, όπου υπάρχει επίσης πληθυσμός και όλα μαζί τα πουλιά ακολουθούν την αντίστροφη πορεία μέχρι τη Νορβηγία, όπου αναπαράγονται τον Ιούνιο.
Καθ' όλη τη διάρκεια της μεταναστευτικής τους διαδρομής, οι νανόχηνες βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τους συνεργάτες του προγράμματος Life. Τα πρώτα νέα για το ξεκίνημα του φετινού ταξιδιού ήρθαν στις 21 Αυγούστου από την Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία στα έλη Βαλντάκ, ενώ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου μεγάλο μέρος του κοπαδιού βρισκόταν ήδη στο Εθνικό Πάρκο Hortobagy στην Ουγγαρία, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για τις νανόχηνες, και από τα μέσα Οκτωβρίου βρίσκονται στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας, όπου και θα παραμείνουν για περίπου τέσσερις μήνες.
Γιατί φθίνουν οι νανόχηνες
Απειλή η λαθροθηρία
Ο παγκόσμιος πληθυσμός της νανόχηνας υπολογίζεται σε 33.000 άτομα, ενώ ο ευρωπαϊκός έχει αποδεκατιστεί από τη λαθροθηρία και την κόκκινη αλεπού, για την τελευταία μάλιστα η Νορβηγία χρηματοδοτεί πρόγραμμα για τον περιορισμό των ατόμων σε περιοχή όπου διαβιοί η νανόχηνα.
Τα τελευταία 60 χρόνια ο πληθυσμός έχει υποστεί μείωση σχεδόν 98% εξαιτίας της λαθροθηρίας, ενώ εδώ και 15 χρόνια γίνεται συστηματική παρακολούθηση της νανόχηνας στην Ελλάδα. Οπως διαπιστώθηκε, τα πουλιά ξεχειμωνιάζουν μεταξύ Κερκίνης και Εβρου, υπάρχει όμως και ένα μικρό χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων περισσότερες από τις μισές νανόχηνες φεύγουν από τις γνωστές περιοχές διαχείμανσης για κάποιον άγνωστο υγρότοπο.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου