Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Εκθεση φωτογραφίας 'Συριανές Γάτες




O επισκέπτης της Σύρου και γενικότερα των νησιών του Αιγαίου, θα αντικρίσει σε κάθε βήμα του πιθανά, γάτες τόσο ίδιες αλλά συνάμα και τόσο διαφορετικές. Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αυτά τα πλάσματα παραμένουν στις μνήμες των επισκεπτών... ποιος δεν έχει ταίσει μία απο αυτές και πόσοι δεν έχουν ως ενθύμιο μία καρτ-ποστάλ που απεικονίζει μία από αυτές τις γάτες σε κάποιο σοκάκι;

H έκθεση φωτογραφίας 'Συριανές Γάτες' έχει σκοπό την ανάδειξη της Συριανής Γάτας και κατ’ επέκταση της γάτας του Αιγαίου. Συριανή γάτα καλείται κάθε γάτα που ζει στο νησί μας , ενώ ως Γάτες του Αιγαίου χαρακτηρίζονται κάποιες γάτες που φέρουν συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά τα οποία ανέπτυξαν μέσα στην διάρκεια εκατοντάδων χρόνων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα χαρακτηριστικά αυτά αναπτύχθηκαν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι  η Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου με αφορμή την ετήσια ομαδική έκθεση φωτογραφίας των μελών της , η οποία εντάσσεται  στις εικαστικές εκδηλώσεις των Ερμουπολείων.


Τόπος – Χρόνος

Παλαιό Εργοστάσιο Κορνηλάκη (απέναντι από το τένις), Ερμούπολη – Σύρος, Ιούλιος - Αύγουστος 2012.



Ο Διαγωνισμός 

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους φωτογραφίες. Οι δώδεκα καλύτερες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φωτογραφικού άλμπουμ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για τους σκοπούς της Φωτογραφικής Λέσχης Σύρου και της Φιλοζωικής Ομάδας Σύρου (Φ.Ο.Σ.)


Εκθέτες 

Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να προσκομίσει μέχρι 3 φωτογραφίες με κεντρικό θέμα τη Γάτα που ζει στη Σύρο. Ο αριθμός των φωτογραφιών που μπορεί κάποιος να προσκομίσει ενδέχεται να αλλάξει ( λιγότερες ή περισσότερες) ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών.

Οι εκθέτες αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου την εκτύπωση των φωτογραφιών τους. Η φωτογραφία θα πρέπει να είναι μεγέθους Α4 και θα παρουσιάζεται σε πασπαρτού.
Ο υποψήφιος εκθέτης θα πρέπει να υπολογίζει ότι το κόστος εκτύπωσης κυμαίνεται στα 5-8 ευρώ (ανάλογα το εργαστήρι) ενώ του πασπαρτού περίπου στα 2 ευρώ.




Ημερομηνία υποβολής

Μέχρι 5 Ιουλίου θα πρέπει να έχει δηλωθεί το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή καθώς και ο αριθμός των φωτογραφιών που θέλετε να εκθέσετε. 

Μέχρι 15 Ιουλίου θα πρέπει οι φωτογραφίες να έχουν παραδοθεί στην οργανωτική επιτροπή.
 
ΠΗΓΗ: syroscats.blogspot.gr/






Περιποιηθείτε τον εαυτό σας στο κομμωτήριο ''Yiannis Hair Proposals'' και βοηθήστε τα αδέσποτα!


Το Κομμωτήριο Yiannis Hair Proposals απευθύνει προς Φιλοζωϊκά σωματεία – ομάδες φιλόζωων – συλλογικότητες αλλά και ιδιώτες μια ξεκάθαρη πρόταση με βασικό σκοπό τη βοήθεια των μικρών μας φίλων.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να προσφέρουμε το 80% του ποσού από την πρώτη επίσκεψη στο κομμωτήριό μας ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν φιλοζωϊκά σωματεία να καλύψουν ανάγκες σε υλικά Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (δεν βάζω τροφές γιατί θα έχουν μεγάλο κόστος αποστολής λόγω βάρους).

Η προσφορά αυτή αφορά τις παρακάτω υπηρεσίες : ΛΟΥΣΙΜΟ- ΚΟΥΡΕΜΑ- ΧΤΕΝΙΣΜΑ- ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ-ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ JOICO (4 στάδια) και ΒΡΑΔΙΝΟ Η ΝΥΦΙΚΟ ΧΤΕΝΙΣΜΑ όπως και για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ (ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ).

Iσχύει και για τον χαμηλό τιμοκατάλογο των τριών πρώτων ημερών της εβδομάδας.

Ο πελάτης θα δηλώνει σε ποιο σωματείο ή συλλογικότητα θέλει να προσφέρει αυτά τα χρήματα (πάντα σε μορφή υλικών) και εμείς θα ενημερώνουμε το εκάστοτε σωματείο εντός 3 ημερών.
Καλό θα ήταν για λόγους διαφάνειας ο πελάτης να στέλνει μήνυμα στο σωματείο και ο ίδιος για το ποσό που διέθεσε μέσω του κομμωτηρίου μας.

Η επιστολή θα σταλεί σε όσους περισσότερους φιλόζωους γίνεται και τους παρακαλούμε για άμεση και συνεχή προώθηση έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί αποθεματικό για την αγορά φαρμάκων
Όσοι δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν κομμωτήριο ή μένουν μακριά μας, θα παρακαλούσα να προωθήσουν την ιδέα σε άλλους ελεύθερους επαγγελματίες στον τομέα της παροχής υπηρεσιών (σκεφτείτε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο σε όλη την Ελλάδα)!!!

Και μιας και είπαμε σε όλη την Ελλάδα…..θερμή παράκληση. Όσοι δεν έχετε υπόψιν κάποιο φιλοζωϊκό σωματείο, υπάρχει στην Σκιάθο ένα κυνοκομείο (Τηλεφ. 2427049214) από όπου πήραμε τον αγαπημένο μας σκύλο τον MOBY πριν 11 χρόνια όπου έχουν τρομερές ελλείψεις «όπως όλα τα εθελοντικής λειτουργίας κυνοκομεία».

Το κομμωτήριο βρίσκεται στην Αθήνα, περιοχή Νέος Κόσμος (πλησίον μετρό και τραμ)
Τηλεφ. 2109025187
WWW.YIANNISM.GR
E-MAIL YIANNISM@HOTMAIL.GR

Η κακοποίηση των αλόγων ιπποδρομιών και ο θάνατός τους!


Ένα εκτενές ρεπορτάζ του CNN δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική τους σελίδα, που αναδεικνύει την συστηματική κακοποίηση των αλόγων ιπποδρομιών από τους τζογαδόρους ιδιοκτήτες τους.

Όπως εξηγούν στο CNN ακτιβιστές της ASPCA, τα ζώα ντοπάρονται συστηματικά, κυρίως με ενέσεις κοκαΐνης για να διεγείρονται, και ενέσεις από δηλητήριο φιδιού για να μην αντιλαμβάνονται τον πόνο από την καταπόνησή τους, τόσο στις προπονήσεις τους όσο και στους αγώνες!

Οι τραυματισμοί που έχουν υποστεί πολλά άλογα, τα έχουν βγάλει εκτός αγώνα, και το τέλος τους ήταν ή αυτό της ευθανασίας - αφού οι ιδιοκτήτες τους τα βλέπουν ως χρήμα και μόνο, δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν ένα άλογο με κομμένους τένοντες - ή σε διαφορετική περίπτωση τα πωλούν στο Μεξικό, όπου σφάζονται για το κρέας τους!

Μάλιστα ας μην ξεχνάμε ότι η PETA (?) που θεωρείται και ένας "δημιουργός" του κινήματος του βιγκανισμού, έχει ήδη συναινέσει στην σφαγή των ζώων προς βρώση εντός των ορίων των ΗΠΑ {icon_arrow} Σφαγεία αλόγων στις ΗΠΑ με τις ευλογίες της PETA

Οι δε άνθρωποι που καταναλώνουν αυτό το κρέας, μάλλον δεν έχουν ποτέ σκεφτεί τι ακριβώς βάζουν στο στόμα τους (κοκαΐνη, δηλητήριο φιδιού, ακόμα και φάρμακα κατά του καρκίνου στο άλογο με κατασταλτική δράση για τον πόνο τους)

Αφορμή για το εκτενές ρεπορτάζ, αποτέλεσε η διάσωση ενός αλόγου ιπποδρομιών με κομμένους τένοντες που προοριζόταν για σφαγή στο Μεξικό! Το άλογο διασώθηκε και γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί στους τένοντες των ποδιών του, όμως όπως τονίζουν, αυτό αποτελεί την εξαίρεση!

Ο κανόνας είναι ή ευθανασία ή σφαγή!

Το The Jockey Club που έχει στα χέρια του το επίσημο αρχείο καθαρόαιμων αλόγων πίστας στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι κάθε εβδομάδα πεθαίνουν περίπου 15 άλογα κατά την διάρκεια των ιπποδρομιών και τα περισσότερα από αυτά είναι μικρής ηλικίας! Τα στοιχεία αυτά όμως είναι ελλιπή καθώς δεν περιλαμβάνουν τα ημίαιμα άλογα που αγωνίζονται στις πίστες κάθε εβδομάδα, αφού η λέσχη, ασχολείται μόνο με την καταγραφή των καθαρόαιμων αλόγων!

Η οργάνωση ASPCA έχει αρχίσει και πιέζει την πολιτεία για ομοσπονδιακή ρύθμιση ώστε να απαγορευτεί κατ αρχήν εντελώς η χρήση ενέσεων στα άλογα, καθώς και να περάσει η διαχείρισή τους και ο έλεγχός τους σε επίσημες οργανώσεις προστασίας τους και όχι στο κράτος!

Από την άλλη, οι υποστηρικτές των ιπποδρομιών, δεν αρνούνται τους τραυματισμούς και τα ατυχήματα που κοστίζουν την ζωή τους, αλλά λένε ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελαττωθούν τα περιστατικά κατά την διάρκεια των αγώνων, όπως ότι έχουν στρώσει τεχνητές πίστες κλπ με δαπάνες αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων! Ακόμα και έτσι όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν λειτουργήσει και οι τραυματισμοί συνεχίζουν να έχουν τρομερά υψηλά ποσοστά!

Στην χωρά μας, τις ιπποδρομίες οργανώνει ο ΟΔΙΕ Α.Ε. και προς το παρόν προσωπικά δεν γνωρίζω από ποιους ελέγχονται τα ζώα που συμμετέχουν, ποιος κρατά το επίσημο αρχείο συμμετοχών, και πάνω από όλα τι ακριβώς γίνονται τα ζώα που "συνταξιοδοτούνται". Ευκαιρία για μία επικοινωνία με τον φορέα!

Θα επανέλθουμε με την απάντησή τους!

Εισαγγελέας του Στρατοδικείου Αθηνών διεξάγει προανάκριση για τη θανάτωση της σκυλίτσας


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Ε.Σ., Γιάννης Σηφάκης, μας επιβεβαίωσε πριν από λίγο τηλεφωνικά, ότι ο πράγματι ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Αθηνών διέταξε προανάκριση μετά τις καταγγελίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας και από το www.zoosos.gr, σχετικά με την εκτέλεση σκύλου από επαγγελματία οπλίτη κατ’ εντολή του διοικητή του 575ου Τάγματος Πεζοναυτών, το οποίο βρίσκεται στον Αυλώνα Αττικής.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί από το Γραφείο Υπουργού του ΥΠ.ΕΘ.Α. με email η ιστοσελίδα www.adespoto.gr πληροφορήθηκε έχει διαταχθεί προανακριτική εξέταση από Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών.
Ο κ. Σιφάκης μας εξήγησε, ότι μάλιστα εστάλησαν εκ νέου οι εντολές, οι οποίες αναφέρουν, ότι για κάθε θέμα σχετικό με τα αδέσποτα οι διοικητές θα πρέπει να επικοινωνούν με τις κατά τόπους φιλοζωικές οργανώσεις.
Όταν του υπενθυμίσαμε, ότι σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 οι δήμοι είναι αρμόδιοι φορείς για τη διαχείριση των πληθυσμών των αδέσποτων ζώων, και όχι οι ιδιώτες εθελοντές μας εξήγησε ότι «μόλις καλούμε στους δήμους αμέσως μας παραπέμπουν στα φιλοζωικά σωματεία!».

ΠΗΓΗ:  www.zoosos.gr,

Πολεμικό Ναυτικό: Φροντίζει τ’ αδέσποτα και δείχνει τον δρόμο στις Ένοπλες Δυνάμεις


Στο αμφιθέατρο του Κέντρου Εκπαίδευσης Παλάσκας μέσα στη Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά βρέθηκε το www.zoosos.gr, για να παρακολουθήσει την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής παρουσία του αρχηγού του Γ.Ε.Ν., Κοσμά Χρηστίδη, αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με τ’ αδέσποτα ζώα.
Όσοι βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα είχαν την ευκαιρία, να ακούσουν από εκείνους, που ασχολούνται συστηματικά με τη φροντίδα των αδέσποτα ζώων, αλήθειες και μύθους, που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς και κυρίως με τα σκυλιά.
Η ημερίδα διεξήχθη υπό την αιγίδα της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.).
Ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος, πλοίαρχος, Ευστάθιος Γρυπάρης, ήταν ο πρώτος, που μίλησε και αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στη Ζ.Ο.Ε.Σ. και την πρόεδρο της Νάντια Ζόμπολα, αφού εδώ και χρόνια έχουν κάνει μαζί σπουδαίο έργο φροντίζοντας τα ζώα και στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας αλλά και μέσα στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.
Ο διοικητής εξήγησε, ότι το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) φροντίζει επιμελώς και την άγρια πανίδα και τα αδέσποτα ζώα, που διαβιούν στις περιοχές, στις οποίες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του.
Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα ζώα, που ζουν στα περίπου 8.500 στρέμματα του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, καθώς εκτός από τα 80 στειρωμένα και εμβολιασμένα σκυλιά κανείς συναντά στην δασική έκταση ακόμα και φασιανούς, πέρδικες, λαγούς, χελώνες, αλεπούδες αλλά και ελάφια. Τα ζώα διαβιούν και αναπαράγονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού εκεί δεν επιτρέπεται το κυνήγι.
Τα τρία κόκκινα ελάφια έκαναν την εμφάνιση τους το καλοκαίρι του 2007 και έφτασαν εκεί κολυμπώντας από τη θάλασσα κυνηγημένα από τις φλόγες, που κατέκαψαν τεράστιο τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Ο κ. Γρυπάρης εξήγησε, ότι μέσα στο Ναυτικό Οχυρό υπήρχαν το 2000 περίπου 450 αδέσποτα και τώρα χάρη στους εθελοντές της Ζ.Ο.Ε.Σ., που φρόντισαν για στειρώσεις και υιοθεσίες ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στα 80, ενώ άλλα 50 διαβούν εντός του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.
Τα σκυλιά ταΐζονται και ποτίζονται καθημερινά, ενώ εκεί υπάρχει πια και κτηνιατρείο για τους εμβολιασμούς και άλλες κτηνιατρικές πράξεις. Μάλιστα εκτός από τα μέλη της Ζ.Ο.Ε.Σ. βοηθούν εθελοντικά στην φροντίδα των σκυλιών και οι ένστολοι, οι οποίοι διαθέτουν πτυχίο κτηνιάτρου, όταν υπηρετούν τη θητεία τους.
Μέσα στη δασική έκταση του οχυρού τοποθετούνται ποτίστρες και για τα άγρια ζώα, αφού φυσικές πηγές νερού εκεί δεν υπάρχουν, ώστε και αυτά να ξεδιψούν.
Ο κ. Γρυπάρης με περηφάνια αναφέρθηκε σε δύο ακόμα ημερίδες, που είχαν οργανωθεί στο παρελθόν για το ίδιο θέμα, και επισήμανε, ότι το Π.Ν. πρωτοπορεί και δίνει το καλό παράδειγμα, αφού αντίστοιχες προσπάθειες για την διαχείριση των πληθυσμών των αδέσποτων ζώων γίνονται και στη Ναυτική Βάση της Κρήτης και σε αυτή του Νοτίου Ευβοϊκού.
Ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης «Κανελλόπουλος» έκλεισε την τοποθέτηση του με μια φράση του συγγραφέα, Jon Wynne Tyson.
«Έως ότου συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά συγγένειά μας με τα υπόλοιπα θνητά όντα που μοιράζονται μαζί μας τον ήλιο και τη σκιά της ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, δεν υπάρχει ελπίδα για κανένα είδος, δεν υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον, δεν υπάρχει ελπίδα για μας!».
Οι εθελοντές παλεύουν για να αλλάξουμε ριζικά στάση
Η Νάντια Ζόμπολα ως πρόεδρος της Ζ.Ο.Ε.Σ. και ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αττικής και Σαρωνικού με τη σειρά της αναφέρθηκε στη στενή και επιτυχή συνεργασία ανάμεσα στους εθελοντές φιλόζωους και το Π.Ν., μια αγαστή σχέση, που μόνο ευεργετική επίδραση έχει για τα ζώα εδώ και 12 χρόνια.
Αναφέρθηκε όμως στις δυσκολίες αλλά στις ευαισθησίες εκείνων, που παλεύουν, για να αλλάξει ριζικά η στάση μας απέναντι στα ζώα.
Εξήγησε, ότι οι εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων είναι άνθρωποι, που πιστεύουν στην υγιή συνύπαρξη με τα άλλα όντα του πλανήτη και φυσικά δεν παρέλειψε, να τονίσει, ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις κακοποιήσεις των ζώων, που στη χώρα μας είναι καθημερινό φαινόμενο. Γι’ αυτό και δεν αρκεί να μην βλάπτουμε τα ζώα, πρέπει και να τα προστατεύουμε.
Ο κα Ζόμπολα μίλησε για εγκλήματα αυτά, που δυσφημούν τη χώρα μας. Γι’ αυτό και προέτρεψε το κοινό, που την παρακολουθούσε, να βοηθήσει π.χ. ταΐζοντας και ποτίζοντας τα αδέσποτα της περιοχής, που μένει, και φυσικά να καταγγέλλει εκείνους, οι οποίοι τα κακοποιούν.
Η πρόεδρος της Ζ.Ο.Ε.Σ. δεν παρέλειψε, να τονίσει κλείνοντας την τοποθέτηση της, ότι «το μεγαλύτερο παράδειγμα εθελοντισμού, είναι οι άνθρωποι του Π.Ν., οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη σωτηρία των ζώων και δίνουν μαθήματα φιλοζωίας και ανθρωπιάς και σ’ εκείνους, που υπηρετούν την πατρίδα μας».   
Δεν κινδυνεύουμε από τα ζώα
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κτηνίατρος Αχιλλέας Ακρίβος, ο οποίος είναι μέλος και επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Ο κ. Ακρίβος με αμεσότητα και απλά λόγια εξήγησε, ότι ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει, να νοσήσει από τα ζώα, αν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής!
Εξήγησε, ότι στις σπάνιες περιπτώσεις, που αυτό μπορεί να συμβεί, όλες οι ασθένειες είναι θεραπεύσιμες. Σημείωσε, ότι εκείνοι, που θα πρέπει, να προσέχουν, είναι περιορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα οι ανοσοκατασταλμένοι (οι ασθενείς με AIDS).
Oκτηνίατρος τόνισε, ότι τα παιδιά πρέπει, να έρχονται σε επαφή με τα ζώα και δεν κινδυνεύουν από αυτά.
Αντιθέτως ο οργανισμός τους γίνεται πιο δυνατός, δεν αναπτύσσουν εύκολα αλλεργίες και τα οφέλη για την ψυχοσύνθεση τους είναι τόσα, που το ενδεχόμενο να κολλήσουν κάποιο τσιμπούρι ή ψήλους, επειδή ξεπερνιέται πολύ εύκολα, δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς.
Ειδικά αν φροντίζουμε το κατοικίδιο μας με τους απαραίτητους εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις και προσέχουμε την τροφή, που του δίνουμε, τότε είναι απολύτως ασφαλές για όλη την οικογένεια.
Ο κ. Ακρίβος εξήγησε στο ακροατήριο τον κύκλο της ζωής και του εχινόκοκκου και του τοξοπλάσματος, δύο ασθενειών τις οποίες η άγνοια μας, μας κάνει να τις φορτώνουμε στα ζώα, ενώ αν πλένουμε τα χέρια μας, τα λαχανικά, μαγειρεύουμε και ψήνουμε καλά το κρέας, που τρώμε, και δεν δίνουμε στα ζώα μας ωμή τροφή, δεν έχουμε τίποτα απολύτως να φοβηθούμε.
Οι άνεργοι βρίσκουν παρηγοριά βοηθώντας τα ζώα!
Σημείωσε κλείνοντας – και αφού έκανε και μια σύντομη αναφορά στο έργο της ΑΝΙΜΑ – ότι η εξέλιξη της κτηνιατρικής επιστήμης είναι εφάμιλλη με την εξέλιξη της ιατρικής.
Σχεδόν όλα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις ικανότητες του γιατρού, την ομάδα – που τον συμπληρώνει – τα μηχανήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένος. Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι όλα αυτά έχουν και κόστος.
Ο κ. Ακρίβος μας εξέπληξε λέγοντας, ότι ειδικά αυτή την περίοδο έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων, που εθελοντικά συμμετέχουν στη φροντίδα των ζώων, τα οποία φιλοξενούνται στην ΑΝΙΜΑ – μέχρι να επανενταχθούν – και πως οι ίδιοι δηλώνουν, ότι είναι παρήγορο, να μπορούν, να βοηθούν τα ζώα αντιμετωπίζοντας έτσι τις ψυχολογικές επιπτώσεις, που επιφέρει στους ίδιους η ανεργία.
Οι νόμοι δεν αρκούν χρειαζόμαστε κανόνες ηθικής
Η γραμματέας της Ομοσπονδίας Αττικής και Σαρωνικού και δικηγόρος στο επάγγελμα, Αμαλία Κατσούλα, αναφέρθηκε στη νομοθεσία, στο πως δηλαδή το ελληνικό δίκαιο αντιμετωπίζει τα ζώα, στο γιατί είναι κακούργημα, αν κάποιος σου σκοτώσει το κοπάδι, αλλά είναι πλημμέλημα, αν εσύ σκοτώσεις τον σκύλο σου ή το πρόβατο.
Αυτό συμβαίνει, γιατί στη μία περίπτωση ο νομοθέτης αντιμετωπίζει τα ζώα ως κέρδος και το θάνατο τους ως ζημία για τον ιδιοκτήτη, ενώ στην δεύτερη επειδή το έγκλημα αφορά μόνο τη ίδια τη ζωή του ζώου, οι ποινές είναι πολύ χαμηλές.
Εξήγησε πως μεγάλοι φιλόσοφοι και ιστορικοί στην αρχαιότητα είχαν θέσει από πολύ νωρίς το θέμα της ηθικής αντιμετώπισης των ζώων, τα οποία γεννήθηκαν για συμβιώνουν μαζί μας στον πλανήτη και όχι για να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Η κα Κατσούλα αναφέρθηκε στο ενιαίο της φύσης και τόνισε, ότι η νομοθεσία μπορεί, να βοηθήσει, να σταματήσουν τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων, αλλά αυτό το καταφέρνει ως ένα βαθμό.
«Εμείς θα πρέπει να βελτιώσουμε το επίπεδο της ηθικής μας. Και μέτρο της ηθικής μας είναι και η συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον και στα ζώα» τόνισε.
Οδηγίες προσέγγισης σκύλων
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της Χριστίνας Οικονόμου, η οποία ως θετική εκπαιδεύτρια ζώων και αντιπρόσωπος της SAPT Hellas δεν εξήγησε μόνο τι προσφέρουν οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής στα παιδιά των σχολείων και των ιδρυμάτων, τα οποία επισκέπτονται πάντα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης.
Η κα Οικονόμου εξήγησε λεπτομερώς, πως προσεγγίζουμε έναν αδέσποτο σκύλο και τι κάνουμε, όταν αυτός κυνηγάει το μηχανάκι, που οδηγούμε, ή και εμάς τους ίδιους, αν είμαστε πεζοί.
Επειδή τέθηκε από το ακροατήριο το θέμα των «επιθέσεων» προς μηχανάκια, οχήματα και πεζούς εντός Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά και με την προτροπή του αρχηγού του Γ.Ε.Ν.,  Κοσμά Χρηστίδη, η κα Οικονόμου εξήγησε, πως σκέφτονται οι σκύλοι, πως αντιδρούν, πως μας το δείχνουν με το σώμα τους και πως πρέπει εμείς, να τους προσεγγίζουμε.
Ανέφερε λεπτομερώς, ότι δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις, μόνο οδηγίες και αυτή είναι η εναλλακτική μας. Προέτρεψε όσους έχουν απορίες και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αδέσποτα ζώα να επικοινωνήσουν μαζί της και μέσω της SAPT Hellas.
Όμως από την πρόεδρο της Ζ.Ο.Ε.Σ., Νάντια Ζόμπολα, διευκρινίστηκε, ότι όσα ζώα χαρακτηρίστηκαν κατά το παρελθόν επιθετικά έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού.
Η κα Οικονόμου τόνισε τις διαφορές ανάμεσα σε ένα ουσιαστικά επιθετικό ζώο και σε ένα φοβικό. Εξήγησε, ότι οι σκύλοι συχνά κυνηγούν οχήματα, είτε για να σπάσουν την ανία τους, είτε γιατί κάνουν ασκήσεις θάρρους, είτε γιατί ελέγχουν την περιοχή τους.
Βέβαια δεν παρέλειψε, να τονίσει, ότι είναι άλλο η κοινωνικότητα του σκύλου, που είναι μέσα στη φύση του, και άλλο η κακώς εννοούμενη υποταγή, που επιδιώκει ο άνθρωπος να του δείχνει το ζώο.
Γι’ αυτό άλλωστε και πολλά ζώα επιτίθενται, γιατί το ανθρώπινο είδος τα έχει κακοποιήσει.
Ακάθαρτα τα ζώα για τους Έλληνες
Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στο έργο, που κάνει το Πολεμικό Ναυτικό, και η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η οποία επισήμανε, πως οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας παλεύουν καθημερινά γι’ αυτά τα ζητήματα.
Η κα Μολφέση αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο χαρακτήρισε ως την «αριστοκρατία» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, και σημείωσε με έμφαση, ότι το παράδειγμα της πρέπει, να οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος, αφού εκατοντάδες ζώα διαβιούν στα στρατόπεδα όλης της χώρας.
Αναφέρθηκε στο πρόσφατο έγκλημα στον Αυλώνα, αφού εκεί κατ’ εντολή ενός διοικητή θανατώθηκε μια σκυλίτσα, και εξήγησε πως μια τέτοια είδηση φτάνει, για να αμαυρώσει τις προσπάθειες των υπολοίπων.
Σημείωσε και τις διαπιστώσεις, που κάνουν  συχνά οι επισκέπτες, οι ξένοι, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα, και βλέπουν παντού ακραία παραμέληση και κακοποίηση των ζώων.
Τόνισε δε, ότι το Π.Ν. παραλαμβάνει την νεολαία του τόπου και είναι η τελευταία ευκαιρία αυτών των ανθρώπων, που υπηρετούν τη θητεία τους, να διδαχτούν και την αγάπη για τα ζώα, πριν βγουν στην κοινωνία.
Όχι άδικα η κα Μολφέση κλείνοντας συνέκρινε την Ελλάδα με το Ιράν. Είπε ότι αντιμετωπίζουμε τα σκυλιά ως «ακάθαρτα», όπως ακριβώς γίνεται και στο Ιράν.
Η εγωπαθής μας υπόσταση μας απομακρύνει από τα ζώα
Την ημερίδα έκλεισε με τον χαιρετισμό του ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν.,  Κοσμάς Χρηστίδης, ο οποίος την χαρακτήρισε «σύναξη για τη βελτίωση του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι», και πραγματικά μας εξέπληξε.
Η έκπληξη μας αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν συναντάμε συχνά επικεφαλής φορέων, υπηρεσιών, ή αρμόδιους, οι οποίοι να αντιλαμβάνονται, ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα και απαιτείται, να τα φροντίζουμε.
Ο αρχηγό επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «η συμβίωση με τα ζώα, δηλαδή έμμεσα, η αναγνώριση του δικαιώματος της ύπαρξης, σε άλλα έμβια όντα αλλά και η κατανόηση, ότι πρόκειται για έμψυχες οντότητες με συναισθήματα και ανάγκες, είναι προϊόν πολιτιστικής εξέλιξης και απομείωσης της εγωπαθούς υπόστασης που από φύση χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.
Είναι αδιανόητο στην κοινωνία του 2012 να υπάρχουν άνθρωποι, που νομίζουν, ότι τα ζώα είναι ένα είδος διακοσμητικού με το οποίο θα ομορφύνουν το σαλόνι τους ή ένα ευχάριστο παιχνίδι για τις ελεύθερες ώρες τους.
Τα κατοικίδια είναι όντα με ψυχή, ανάγκες και συναισθηματικό κόσμο, και όσοι επιλέγουν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο και δεν έχουν, εξ’ αρχής, λάβει σοβαρά υπόψη τους, αυτή τους τη φύση, καταλήγουν να τα εγκαταλείπουν με τις γνωστές συνέπειες, επιτείνοντας το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων μέσα στα ναυτικά οχυρά μας».
Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του αρχηγού πατήστε εδώ.
Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έδινε ερεθίσματα και στον πλέον ανίδεο, ώστε να δει και μια άλλη οπτική των πραγμάτων. Να αντικρίσει λίγο διαφορετικά αυτό, που ενδεχομένως μέχρι χθες χαρακτήριζε ως «κοπρόσκυλο».
Οι ομιλητές, που συμμετείχαν, μίλησαν από καρδιάς για όλα αυτά με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, προκειμένου να βοηθήσουν τα ανυπεράσπιστα ζώα.
Επειδή τα ζώα δεν επιλέγουν παρά μόνο υφίστανται, θέλουμε να ελπίζουμε, ότι τις πρωτοβουλίες του Π.Ν. θα υιοθετήσουν και ο Στρατός Ξηράς και η Αεροπορία.

ΠΗΓΗ: www.zoosos.gr,

Πρωτοβουλίες για την προστασία των μεγάλων σαρκοφάγων της Ευρώπης


Στο Saanen της Ελβετίας συναντήθηκαν μερικές ημέρες πριν, ειδικοί από όλη την Ευρώπη οι οποίοι συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη (Large Carnivore Initiative for Europe-LCIE), που υπάγεται στην IUCN (Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης) ως ειδική Ομάδα Εργασίας (working group).
Σκοπός του LCIE, που αποτελείται από επιστήμονες - ειδικούς στη βιολογία, την οικολογία, τη διαχείριση και τη διατήρηση των πέντε (5) ειδών μεγάλων σαρκοφάγων της Ευρώπης, είναι η ανταλλαγή επιστημονικής εμπειρίας, η επικαιροποίηση επιστημονικών δεδομένων και η συνδρομή προς την Ε.Ε. για τη διαμόρφωση ενιαίων ή συνεργατικών πρακτικών και πολιτικών διαχείρισης και διατήρησης των πέντε αυτών ειδών σε Πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Η τακτική αυτή συνάντηση του LCIE συνδυάστηκε με το τακτικό συνέδριο της Ειδικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Σύμβασης της Βέρνης και τη «Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Ενδιαιτημάτων στην Ευρώπη», στο οποίο εκπροσωπήθηκαν οι επίσημες αρχές της κάθε χώρας (δυστυχώς όχι η Ελλάδα) που έχει υπογράψει τη Σύμβαση.
Στις 2 συναντήσεις, που διήρκεσαν από τις 23 έως τις 25 Μαΐου, παρευρέθηκε από την Ελλάδα, ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, Γιώργος Μερτζάνης, (μέλος του LCIE από το 1998), παρουσιάζοντας τις δράσεις και τα αποτελέσματα των τριών έργων LIFE στα οποία συμμετέχει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ για τη διατήρηση της αρκούδας στην Ελλάδα, στους νομούς Γρεβενών, Τρικάλων και Καστοριάς αντίστοιχα.
Τα βασικά σημεία της συνάντησης αυτής σε σχέση με μελλοντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν, συνοψίζονται παρακάτω:
1. Το τσακάλι εντάσσεται πλέον επίσημα στο πρόγραμμα δράσεων για τα μεγάλα σαρκοφάγα της Ευρώπης.
2. Σε σχέση με τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και ειδικά σε περιοχές επανεμφάνισής τους μετά από μακρόχρονη απουσία, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η σπουδαιότητα του παράγοντα της κοινωνικής διάστασης στη διαχείρισή τους.
3. Ο Βαλκανικός λύγκας, το τρίτο και πλέον απειλούμενο υποείδος λύγκα στην Ευρώπη, έχει χαρακτηριστεί ως είδος κρισίμως κινδυνεύον. Ο ελάχιστος εκτιμώμενος πληθυσμός σε Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ. και Μαυροβούνιο όπως προέκυψε από το διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης της κατάστασής του, είναι μόνο 22-40 άτομα.
4. Επιβεβαιώθηκε η απόρριψη από την Ε.Ε. του αιτήματος της υπό ένταξη Κροατίας, για αλλαγή του νομικού status της αρκούδας στη χώρα, με μετακίνησή της από το Παρ. ΙΙ της ΚΟ 92/43 (το είδος χαρακτηρίζεται προτεραιότητας, απόλυτα προστατευόμενο), στο Παράρτημα V (το είδος επιδέχεται διαχειριστικών πρακτικών με έλεγχο του πληθυσμού).
5. Επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης για την διατήρηση - διαχείριση του πληθυσμού λύκου, που ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς στο Αλπικό τόξο.
6. Πληθυσμιακά οριακή χαρακτηρίστηκε η κατάσταση των πληθυσμών του λύκου στη Σκανδιναβία και ειδικότερα στη Νορβηγία, που ουσιαστικά «τροφοδοτείται» από την Σουηδία. Σχετικό αίτημα για πληθυσμιακό έλεγχο με αφαίρεση ατόμων από τον πληθυσμό λύκου στη Σουηδία απορρίφθηκε από την Ε.Ε., μάλιστα επόμενος στρατηγικός στόχος είναι ο πληθυσμος να ανέλθει από 210 σε 500 άτομα με σκοπό να εξασφαλιστεί η γενετική του ποικιλότητα και ευρωστία.
ΠΗΓΗ: www.zoosos.gr.
 

H παραλυτούλα Λάρα - Lara, special needs pup is up for adoption ♥







R.I.P. Γεια σας…Αρχικά να συστηθώ: το όνομα μου είναι Lara!!!Είμαι από την Θεσσαλονίκη, Ανω-Πολίτισσα. Μέχρι πριν ένα μήνα ήμουν μια κλασική αδέσποτη κουταβούλα 5 μόλις κιλάκια, μέχρι που μια βροχερή μέρα (14/5 – 7.00 π.μ.) η μοίρα μου έπαιξε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι...Ένα μηχανάκι που έτρεχε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ την επιτρεπτή με χτύπησε. Το μόνο που θυμάμαι είναι πως εγώ έτρεχα με του φίλους μου και μετά βρέθηκα στην μέση του δρόμου να υποφέρω από φριχτούς πόνους. Απ τα ουρλιαχτά μου μαζεύτηκε γρήγορα πολύς κόσμος, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος που έσκυψε πάνω μου ψάχνοντας να δει τι θα με κάνει. Με πήγε στο κτηνιατρείο της γειτονιάς αλλά η απάντηση ήταν περίμενε λίγες μέρες να δούμε πως θα πάει…Ύστερα από μια βδομάδα και ενώ εγώ συνέχιζα να μην μπορώ να κουνήσω  τα πίσω πόδια μου και να πονώ αφόρητα, με πήγε σε άλλη κτηνίατρο, η οποία έβγαλε ακτινογραφία και είπε πως δεν γίνεται κάτι στην κατάσταση μου... Οι μέρες περνούσαν και το κορμάκι μου απ την παράλυση είχε γεμίσει πληγές. . Την φιλοξενία μου ανέλαβε τότε μια κοπέλα η οποία επικοινώνησε με την φιλοζωική οργάνωση ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ που της είπε πως πολύ κακώς με αφήσανε και οι δύο γιατροί έτσι.. Τον τελευταίο λόγο έπρεπε να τον έχει ο κύριος Καζάκος από την Κτηνιατρική του Α.Π.Θ... Η φιλοζωική έκλεισε ραντεβού για Πέμπτη 31/5 στις κλινικές του ΑΠΘ για να με δει και ο κύριος Καζάκος. Ύστερα από μια ακόμα ακτινογραφία κανονίστηκε το χειρουργείο για να στηριχτεί η σπονδυλική μου στήλη!Το πρώτο χειρουργείο έγινε στις 5/6 και στις 6/6 το δεύτερο.Τώρα φιλοξενούμε στο σπίτι της Βασιλικής και περιμένω να περάσουν οι μέρες μήπως μπορέσω και ξανασταθώ στα ποδαράκια μου αν και χάσαμε πολύτιμο χρόνο περιμένοντας.Οπως και να έχει όμως εγώ είμαι ευγώμων που μου δώσανε την ευκαιρία να ζήσω.Και για αυτό ευχαριστώ τον Κυριάκο,τους γιατρούς του Α.Π.Θ που με φρόντισαν,την Βασιλική που με φιλοξενεί.Και εδώ θα ήθελα την βοήθεια σας που πάντα απλόχερα την προσφέρετε για όλα τα αδεσποτάκια που έχουν ανάγκη για καλυφθεί ένα μέρος από τα 350 ευρώ που κόστισα . Και η πιο μικρή βοήθεια είναι πολύτιμη για μένα!!! Για αυτό σας παρακαλώ αν θέλετε να με βοηθήσετε ο τραπεζικός λογαριασμός είναι:

 ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 236/480012-55
IBANGR32 0110 2360 0000 2364 8001 255 

                                            KΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ -BIC ETHNGRAA
                                          TΡΑΠΕΖΑ 
                                                    Eurobank 0026. 0297. 13. 0200453360
                                                 ΙΒΑΝGR 4302602970000130200453360
                                                            KΩΔ. SWIFT ΕFGBGRAA 
                                                          με την αιτιολογία ΛΑΡΑ

Lara, special needs pup is up for adoption ♥

 

Lara is one more stray dog who was in a car accident. She was lucky enough to come across a very nice guy who is doing all he can for her. Right now she needs your help because her expenses are huge and the person who found her has covered all of it by himself. The organization "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ" took over the case when they were informed.
 A few words from ℒara.

Hi.
 First off, let me introduce myself. My name is Lara!!!
I'm from Ano Poli, Thessalonika. Up until a month ago I was your typical small (5 kg) stray puppy. But on a rainy day (5/14 - 7:00 am) fate decided to be very cruel with me...
 A motorcycle going way over the speed limit hit me. All I remember is running around with my friends and then suddenly I was lying there in the middle of the street, suffering horrible pain. My screams got a lot of people to quickly gather around me. Then Mr. Kyriakos came and sat with me for hours and he tried to figure out what to do with me. He took me to the vet in the neighborhood, but he was told to give me a few days and see how I'd do.
 A week later, I still couldn't use my hind legs at all and I was in excruciating pain, so he took me to another vet. She got an x-ray and she said than nothing could be done for me... The days went by and eventually I ended up in a foster home. The girl I was staying with came in touch with NOIAZOMAI and she was told that it was very wrong that neither of the two vets did nothing for me.

The final word had to come from Dr. Kazakos – a vet in the veterinary clinic. I had one more x-ray and it was determined that I would need surgery so they could support my spine. So, I had the first one on June 5th and the next one the next day.

Now, I’m staying with Vasiliki and I’m waiting for the day when I might walk again, even though we wasted precious time waiting. In any case, they gave me a chance to live and I’m grateful for it. I want to thank Kyriakos, the doctors in AUTH who took care of me, Vasiliki, for letting me stay with her and NOIAZOMAI that took on yet another animal that needed surgery, even in these difficult times. Now, this is where I need your help: Kyriakos is already caring for quite a few stray animals in his neighborhood and NOIAZOMAI has taking over the cases of many pets that require surgery. Even the smallest help is important to me. It will cover a small portion of the 350 euros which they paid.

So if you want to help me, please donate what you can:


https://www.facebook.com/SAS.STRAY.ANIMALS.SALONICA.NGO
BANK ACCOUNT NUMBER
CIVIL NON-PROFIT COMPANY THESSALONIKINational Bank of Greece
236/480012-55
IBAN
GR32 0110 2360 0000 2364 8001 255
SWIFT CODE (-BIC)
ETHNGRAA
Eurobank
0026. 0297. 13. 0200453360
ΙΒΑΝ
GR 4302602970000130200453360
SWIFT CODE (-BIC)
ΕFGBGRAA
Also include at bank trasfer details the name FOR LARA.
Thank you very much from the bottom of my heart...
ℒara…