Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η κακοποίηση των αλόγων ιπποδρομιών και ο θάνατός τους!


Ένα εκτενές ρεπορτάζ του CNN δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική τους σελίδα, που αναδεικνύει την συστηματική κακοποίηση των αλόγων ιπποδρομιών από τους τζογαδόρους ιδιοκτήτες τους.

Όπως εξηγούν στο CNN ακτιβιστές της ASPCA, τα ζώα ντοπάρονται συστηματικά, κυρίως με ενέσεις κοκαΐνης για να διεγείρονται, και ενέσεις από δηλητήριο φιδιού για να μην αντιλαμβάνονται τον πόνο από την καταπόνησή τους, τόσο στις προπονήσεις τους όσο και στους αγώνες!

Οι τραυματισμοί που έχουν υποστεί πολλά άλογα, τα έχουν βγάλει εκτός αγώνα, και το τέλος τους ήταν ή αυτό της ευθανασίας - αφού οι ιδιοκτήτες τους τα βλέπουν ως χρήμα και μόνο, δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν ένα άλογο με κομμένους τένοντες - ή σε διαφορετική περίπτωση τα πωλούν στο Μεξικό, όπου σφάζονται για το κρέας τους!

Μάλιστα ας μην ξεχνάμε ότι η PETA (?) που θεωρείται και ένας "δημιουργός" του κινήματος του βιγκανισμού, έχει ήδη συναινέσει στην σφαγή των ζώων προς βρώση εντός των ορίων των ΗΠΑ {icon_arrow} Σφαγεία αλόγων στις ΗΠΑ με τις ευλογίες της PETA

Οι δε άνθρωποι που καταναλώνουν αυτό το κρέας, μάλλον δεν έχουν ποτέ σκεφτεί τι ακριβώς βάζουν στο στόμα τους (κοκαΐνη, δηλητήριο φιδιού, ακόμα και φάρμακα κατά του καρκίνου στο άλογο με κατασταλτική δράση για τον πόνο τους)

Αφορμή για το εκτενές ρεπορτάζ, αποτέλεσε η διάσωση ενός αλόγου ιπποδρομιών με κομμένους τένοντες που προοριζόταν για σφαγή στο Μεξικό! Το άλογο διασώθηκε και γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί στους τένοντες των ποδιών του, όμως όπως τονίζουν, αυτό αποτελεί την εξαίρεση!

Ο κανόνας είναι ή ευθανασία ή σφαγή!

Το The Jockey Club που έχει στα χέρια του το επίσημο αρχείο καθαρόαιμων αλόγων πίστας στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι κάθε εβδομάδα πεθαίνουν περίπου 15 άλογα κατά την διάρκεια των ιπποδρομιών και τα περισσότερα από αυτά είναι μικρής ηλικίας! Τα στοιχεία αυτά όμως είναι ελλιπή καθώς δεν περιλαμβάνουν τα ημίαιμα άλογα που αγωνίζονται στις πίστες κάθε εβδομάδα, αφού η λέσχη, ασχολείται μόνο με την καταγραφή των καθαρόαιμων αλόγων!

Η οργάνωση ASPCA έχει αρχίσει και πιέζει την πολιτεία για ομοσπονδιακή ρύθμιση ώστε να απαγορευτεί κατ αρχήν εντελώς η χρήση ενέσεων στα άλογα, καθώς και να περάσει η διαχείρισή τους και ο έλεγχός τους σε επίσημες οργανώσεις προστασίας τους και όχι στο κράτος!

Από την άλλη, οι υποστηρικτές των ιπποδρομιών, δεν αρνούνται τους τραυματισμούς και τα ατυχήματα που κοστίζουν την ζωή τους, αλλά λένε ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελαττωθούν τα περιστατικά κατά την διάρκεια των αγώνων, όπως ότι έχουν στρώσει τεχνητές πίστες κλπ με δαπάνες αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων! Ακόμα και έτσι όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν λειτουργήσει και οι τραυματισμοί συνεχίζουν να έχουν τρομερά υψηλά ποσοστά!

Στην χωρά μας, τις ιπποδρομίες οργανώνει ο ΟΔΙΕ Α.Ε. και προς το παρόν προσωπικά δεν γνωρίζω από ποιους ελέγχονται τα ζώα που συμμετέχουν, ποιος κρατά το επίσημο αρχείο συμμετοχών, και πάνω από όλα τι ακριβώς γίνονται τα ζώα που "συνταξιοδοτούνται". Ευκαιρία για μία επικοινωνία με τον φορέα!

Θα επανέλθουμε με την απάντησή τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου