Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Κίνητρα για τη μείωση των αδέσποτων!

Aναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν νοιάζονται για τα αδέσποτα σκυλιά, γιατί περνούν χωρίς να δίνουν σημασία σε ένα πληγωμένο, πεινασμένο και ταλαιπωρημένο ζώο. 
Η πρώτη απάντηση που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι δεν αγαπάνε όλοι τα ζώα, δεν τους συγκινεί η ιδέα να βοηθήσουν ένα τετράποδο. Σεβαστό!  
Μετά σκέφτηκα ότι ίσως φοβούνται τις ασθένειες και την επιθετικότητα που μπορεί να δείξει ένας σκύλος σε άσχημη σωματική κατάσταση. Επίσης σεβαστό! 
Μήπως όμως δε φταίνε μόνο αυτοί οι δύο λόγοι?  Ίσως μερικοί άνθρωποι αδιαφορούν για την τύχη των ζώων χωρίς οικογένεια γιατί πολύ απλά δεν τους έδωσε κανείς το κίνητρο να ασχοληθούν μαζί τους.  

Αν το καλοσκεφτούμε το παν στη ζωή είναι ένα κίνητρο. Το κίνητρο για να διαβάσει κάποιος είναι ότι θα πάρει καλό βαθμό και θα σπουδάσει αυτό που θέλει.. το κίνητρο για να δουλέψει κάποιος με όρεξη είναι ότι με τα λεφτά που θα βγάλει θα μπορέσει να αποκτήσει κάτι που επιθυμεί πολύ! Με την ίδια λογική υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τις φιλοζωικές οργανώσεις επειδή έχουν σαν κίνητρο την αγάπη τους για τα ζώα. Οι υπόλοιποι ίσως θα έπρεπε να αποκτήσουν άλλου είδους κίνητρα. Θα μπορούσε, δηλαδή  το υπουργείο να καθιερώσει την ανταμοιβή όσων ανθρώπων συμβάλλουν στην μείωση των αδέσποτων. Για παράδειγμα, όποιος καλεί μια φιλοζωική εταιρία και της υποδεικνύει το σημείο που βρήκε τραυματισμένο ή παρατημένο ένα ζώο θα μπορούσε να αμείβεται με ένα εκπτωτικό κουπόνι για προϊόν που τον ενδιαφέρει. Εάν κάποιος αναλάμβανε ο ίδιος να μεταφέρει ένα ζώο σε ένα ιατρείο –όχι όμως τραυματισμένο ζώο γιατί θα μπορούσε να βλάψει και τον ίδιο και το ζωάκι- θα μπορούσε να επωφεληθεί με κάποιο δώρο συμβολικής όχι όμως ευκαταφρόνητης αξίας. 

Με αυτό τον τρόπο θα διαφημίζονταν οι εταιρίες που θα προσέφεραν τα προϊόντα τους και συνεπώς θα έβγαζαν χρήματα για να συνεχίσουν την προσφορά τους στις φιλοζωικές εταιρίες, θα μειωνόταν ο αριθμός των αδέσποτων και ίσως σιγά σιγά να γινόταν μέρος της συνείδησης του πολίτη η προστασία και το ενδιαφέρον για τα τετράποδα πλάσματα. 

koutavaki.blogspot.com

ΠΗΓΗ: DogLover Blogspot

Καταμέτρησαν τους πελαργούς σε 69 χωριά της Φλώρινας


Πριν από μερικές ημέρες η ομάδα πεδίου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προχώρησε, όπως κάθε χρόνο, στην καταμέτρηση των πελαργών, που φωλιάζουν στον νομό Φλώρινας. Συνολικά η ομάδα των εθελοντών και των επιστημόνων επισκέφθηκε 69 χωριά και σημείωσε τον αριθμό των πελαργών και των νεοσσών, τις φωλιές και την τοποθεσία κάθε φωλιάς.
Αυτά τα στοιχεία είναι χρήσιμα γιατί έτσι ελέγχεται κάθε χρόνο, αν ο πληθυσμός μειώνεται, αν ο πληθυσμός των πουλιών κινδυνεύει ή όχι.

ΠΗΓΗ: www.zoosos.gr

Τα εξοντώνουν συστηματικά και ο Δήμος Ασπροπύργου μένει στα ωραία λόγια!

Περισσότερα από 15 σκυλιά εξαφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την περιοχή της παραλίας Ασπροπύργου. Τα ζώα δεν έκαναν φτερά, προφανώς κάποιος τα δηλητηρίασε και κάποιος άλλος τα εξαφάνισε καθώς η Ελένη Σακαρέλη, που είναι γνωστή για τη φιλοζωική της δράση στην περιοχή, ακόμα τα ψάχνει.
Τα περιμένει, κοιτάει τα μπολ με το φαγητό τους, που είναι ακόμα γεμάτα! Τελικά κάποιος γείτονας της, που είναι και αυτός φιλόζωος της εξήγησε, ότι τα τρία από τα περίπου 15 ζώα, που προφανώς δηλητηριάστηκαν, ξεψύχησαν έξω από την πόρτα του σπιτιού της. Όλα αυτά την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουλίου.
Όμως εκείνη έλειπε. Εκείνη, που πάλεψε, για να τα στειρώσει, για να τα γιατρέψει από την ψώρα και τα παράσιτα, εκείνη που τα είχε έγνοια, που φρόντιζε για το φαγητό και νερό τους, δεν τα πρόλαβε.
Την πρόλαβε ο Δήμος Ασπροπύργου
Ήταν η μόνη φορά, που την πρόλαβε ο Δήμος Ασπροπύργου, ο οποίος έσπευσε προφανώς, να μαζέψει τα πτώματα! Είναι η μόνη φροντίδα, που τους προσφέρει… μεταθανάτια βέβαια…
Αλήθεια η δημοτική αρχή φρόντισε να πάρει δείγμα από τα σπλάχνα των ζώων, ώστε να ανιχνευθεί το δηλητήριο, που τα σκότωσε; Φρόντισε να ακολουθήσει την διαδικασία, που ορίζει ο νόμος 4039/2012 ή συνεχίζει να τον αγνοεί επιδεικτικά; Έκανε καταγγελία; Κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων;
Έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι ο Ασπρόπυργος είναι τόπος μαρτυρίου για τα ζώα και η ομάδα των εθελοντών, που δραστηριοποιείται εκεί, δεν μπορεί, να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Θυμίζουμε, ότι πριν από μερικούς μήνες ο αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, Στέλιος Αλμπάντης είχε δεσμευτεί, ότι θα βοηθήσει τους εθελοντές, οι οποίοι επί της ουσίας ως ιδιώτες έχουν αναλάβει την ευθύνη και το οικονομικό βάρος, που αναλογεί στην δημοτική αρχή.
Δυστυχώς για τα ζώα ο αντιδήμαρχος έμεινε μόνο στα λόγια και στις χειραψίες! Και αυτό συνεχίζει να κάνει, αφού θεωρεί, ότι όλοι εμείς, που ασχολούμαστε με τα ζητήματα προστασία των ζώων έχουμε μνήμη χρυσόψαρου…
Στείλτε μήνυμα διαμαρτυρίας για τα όσα υφίστανται τ’ αδέσποτα ζώα της περιοχής στον δήμαρχο Ασπρόπυργου Νικόλαο Μελετίου στο email του: grafeiodimarxou@aspropyrgos.gr.
Έχει και η ανοχή στην κοροϊδία τα όρια της…

ΠΗΓΗ: www.zoosos,gr

Έγκλημα χωρίς τιμωρία η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

http://www.agonaskritis.gr/wp-content/uploads/2011/07/dog-tied1.jpgΣτην Ελλάδα είναι κολάσιμη πράξη το να μην πληρώνεις εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες και «έγκλημα» θεωρείται πλέον να μην πληρώνεις στους μεγαλοεργολάβους και στους πουλημένους πολιτικούς (που χαρίζουν τα δημόσια έργα επιβαρύνοντας μόνο τους πολίτες) το αντίτιμο των διοδίων, για αυτοκινητόδρομους, που δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί.

Όμως κανείς δεν τιμωρείται για τα εγκλήματα, που διαπράττονται καθημερινά, και σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας σε βάρος των ζώων συντροφιάς, σε βάρος των άγριων ζώων, σε βάρος των παραγωγικών ζώων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια έξω από το Δημαρχείο οι φιλόζωοι της πρωτεύουσας - κατά πλειοψηφία γυναίκες - συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν με αφορμή τη δολοφονία δεκάδων σκυλιών, γατιών και περιστεριών την περασμένη Τετάρτη στο Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο.

Με αφορμή τα εκατοντάδες περιστατικά κακοποίησης ζώων συντροφιάς - που καταγράφονται κάθε μήνα - στη χώρα μας, και μας εκθέτουν διεθνώς, το πρωί της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιείται ημερίδα (09:00 με 14:00) από το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο αμφιθέατρο της Γ.Α.Δ.Α., με θέμα: «Κακοποίηση και θανάτωση ζώων συντροφιάς». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Κατά την είσοδο στο κτήριο της Γ.Α.Δ.Α. θα κρατηθούν (μέχρι την αποχώρηση τους από αυτό) οι αστυνομικές ταυτότητες των συμμετεχόντων.

mapabloggers.blogspot.com

ΠΗΓΗ:  Dog Lover Blogspot

Σκύλοι για…«νταήδες»;

   Σκύλοι για…”νταήδες” ;        Μπορούν οι σκύλοι, άθελά τους, να γίνουν μικροί συμμορίτες; Συμμορίες και ομάδες νέων συχνά υιοθετούν σκύλους για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για συντροφικότητα και κοινωνικότητα. Όσο όμορφη και αν φανταζόμαστε την εικόνα νέων ανθρώπων με σκύλους, κάποιες ομάδες νέων χρησιμοποιούν τα ζώα τους ως μέσο προστασίας και εκφοβισμού άλλων ομάδων, που ασκούν την παράνομη δράση τους στους δρόμους.

Έρευνα που διεξήχθη από τους Jennifer Maher και Harriet Pierpoint, του εγκληματολογικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Glamorgan στην Αγγλία, προσπαθεί να κατανοήσει και να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό. Στην Αγγλία συχνά γίνεται λόγος για ασυνειδησία ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ζώων, ειδικά όταν αυτά χρησιμοποιούνται ως μέσο επιβολής δύναμης από συμμορίες νέων. Έχουν καταγραφεί αρκετά τέτοια περιστατικά στις αστικές περιοχές της χώρας, κι έτσι δόθηκε η αφορμή στους ερευνητές να αναζητήσουν τη σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας σκύλου και εγκληματικότητας και πώς επηρεάζει η σχέση αυτή τα εμπλεκόμενα μέλη, συμμορίτες και ζώα.

Ερωτήθηκαν 25 νέοι από τη Νότια Ουαλία, όλοι μέλη κάποιας ομάδας, με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών. Πάνω από τους μισούς δήλωσαν πως ανήκουν σε συμμορία και η πλειοψηφία ήταν και ιδιοκτήτες σκύλου, κυρίως των φυλών bull terrier (pit bull, bulldog, bull mastiff, κ.α.). Κύριοι λόγοι ιδιοκτησίας των ζώων αυτών δηλώθηκαν από τους ερωτώμενους η συντροφικότητα που τους προσέφεραν, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται σε όλες τις περιπτώσεις από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Τα μέλη των συμμοριών παραδέχτηκαν πως χρησιμοποιούσαν τα ζώα και για να ενισχύσουν το δυναμικό τους προφίλ και να φανούν στην αντίπαλη ομάδα ως πιο σκληροί και βίαιοι. Για κάποιους χρησίμευαν σαν όπλα, είτε για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, είτε σε κυνομαχίες.
Με τη βοήθεια κτηνιάτρων που κλήθηκαν να διερευνήσουν πώς επηρεάζονται τα ζώα μέσα από τη δράση αυτών των ομάδων, διαπιστώθηκε πως τους ασκούνται πάνω από 20 διαφορετικά είδη βίας από τους συμμορίτες ιδιοκτήτες τους.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν: «Οι σκύλοι ικανοποιούν την εγγενή ανάγκη του ανθρώπου να είναι μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, αλλά και εξωγενείς ανάγκες του, που είναι να εκμεταλλεύονται και να κακοποιούν το ζώο, για δικό τους όφελος. Οι άνθρωποι και ειδικά οι νέοι έχουν αντικρουόμενα συναισθήματα και συμπεριφορές, που συχνά και οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται τι επίδραση έχουν στο περιβάλλον τους».

Ανατολή Παρασκευοπούλου, Κτηνίατρος
Email anatoli@diagnovet.gr


diagnovet

ΠΗΓΗ:Dog Lover Blogspot
 

Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων προστατεύουν το περιβάλλον για χάρη των ζώων τους

Τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών κατοικιδίων δηλώνουν ότι αναπτύσσουν περιβαλλοντικά φιλικές συνήθειες τόσο για το καλό των ζώων τους όσο και για της οικογένείας τους, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ζωοτροφών Purina στο πλαίσιο της καμπάνιας Together We Can.
Η έρευνα δείχνει πως οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων προστατεύουν το περιβάλλον και τη φύση για τις μελλοντικές γενιές γατιών και σκυλιών.
Ιδιαίτερα για την ανακύκλωση, το29% των ιδιοκτητών κατοικιδίων δηλώνει ως κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος του ζώου!
Στη Βρετανία, το 88% των νοικοκυριών που απολαμβάνουν τη συντροφιά κάποιου κατοικιδίου ζώου δηλώνει ότι ανακυκλώνει “πάντα” ή “συχνά”.
Η έρευνα υποστηρίζει πως η περιβαλλοντική ευαισθησία και η ανακύκλωση στοχεύουν όχι μόνο στην προστασία των μελλοντικών γενεών ανθρώπων, αλλά και ζώων.
Σε δείγμα 1030 ιδιοκτητών σκύλων και γατιών, το 72% τα θεωρούν ισότιμα μέλη της οικογενείας τους και το 39% δήλωσαν ότι αγαπούν τα ζώα όπως τα ίδια τους τα παιδιά.