Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Απαράδεκτη η αναστολή της θήρας μόνο για μία εβδομάδα στη Χίο




Έξι και όση πανίδα αντέξει!
Καθώς τα πύρινα μέτωπα στο νησί της Χίου μαίνονται για έκτη συνεχή ημέρα και η πυρκαγιά έχει ήδη καταστρέψει περισσότερα από 140 χιλιάδες στρέμματα δασικής και γεωργικής γης η Διεύθυνση Δασών Χίου θεώρησε επαρκή την αναστολή του κυνηγιού για έξι μόνο μέρες!
Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας στην έκδοση απόφασης αναστολής του κυνηγιού η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 27 Αυγούστου.
Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι 9 περιβαλλοντικών οργανώσεων («Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», «Δίκτυο Μεσόγειος SOS», «WWF Ελλάς», «Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», «Καλλιστώ», «MOm - Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας», «ΑΡΧΕΛΩΝ», «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης») αντιδρούν και χαρακτηρίζουν υποκριτική και περιβαλλοντικά απαράδεκτη μια τέτοια απόφαση.
Πολιτική απαξίωση του περιβάλλοντος απ’ όλες τις κυβερνήσεις
Αυτοί οι επιστημονικοί φορείς τονίζουν: «Η αναστολή του κυνηγιού για ικανό χρονικό διάστημα είναι ένα από τα απολύτως απαραίτητα και επείγοντα μέτρα για τη σταδιακή αποκατάσταση της άγριας πανίδας μετά από πυρκαγιά.
Στη Χίο, όπως και σε κάθε φυσική περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά, η άγρια πανίδα υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη: πολλά ζώα που δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να διαφύγουν αποτεφρώνονται, ενώ όσα επιβιώνουν χάνουν τους χώρους όπου τρέφονται, ξεχειμωνιάζουν και φωλιάζουν.
Σε συνθήκες αποκατάστασης οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, η θήρα συνιστά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας, αλλά και για άλλες ομάδες πανίδας, τόσο εξαιτίας της άμεσης θανάτωσης των ατόμων όσο και εξαιτίας της όχλησης που προξενεί σε είδη που δεν αποτελούν στόχους.
Επίσης, τόσο οι καμένες περιοχές, όσο και οι άκαυτες νησίδες βλάστησης και θέσεις με φυσική βλάστηση περιμετρικά των καμένων εκτάσεων, πρέπει να προστατευθούν, καθώς πρόκειται να αποτελέσουν την πηγή για τον επανεποικισμό των πυρόπληκτων περιοχών με είδη πανίδας αλλά και χλωρίδας.
Υπό αυτές τις σοβαρές συνθήκες είναι κρίσιμη η αναστολή της φετινής κυνηγετικής περιόδου σε ολόκληρο το νησί της Χίου και κυρίως στις άκαυτες εκτάσεις, έτσι ώστε να διασφαλισθούν ασφαλή καταφύγια για την άγρια ζωή.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αυστηρή φύλαξη των άκαυτων νησίδων βλάστησης όπου από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα σταθμεύσουν χιλιάδες μικρόπουλα κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς το Νότο και τα οποία αναμένεται να κινδυνεύσουν από την εκτεταμένη παράνομη συλλογή τους με ξόβεργες, μια πρακτική που συντελείται στη Χίο κάθε χρόνο.
Επικροτούμε την πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου να παροτρύνει τα μέλη του να απέχουν από τη θήρα. Έχοντας την πεποίθηση ότι ιδιαίτερα αυτός συμμερίζεται την αγωνία μας για την επιβίωση της άγριας πανίδας τον καλούμε να συνηγορήσει στην παραπάνω πρόταση.
Καλούμε την κεντρική δασική υπηρεσία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να δώσουν εντολή για την επέκταση της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Χίου για τη φετινή κυνηγετική περίοδο.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, με την έλλειψη πολιτικής βούλησης από το τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τις περιφερειακές αρχές, αφέθηκε η απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού αποκλειστικά στα κατά τόπους Δασαρχεία και δεν πάρθηκαν επαρκή μέτρα για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές.
Η πολιτική απαξίωση που γνώρισε το περιβάλλον και η διαχείρισή του, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη βαθύτερη αιτία της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής που βιώνει σήμερα η κοινωνία της Χίου.
Η επόμενη μέρα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το αν επιτέλους η καταστροφή μας διδάσκει, ή αν οδεύουμε, εν μέσω κρίσης, ολοταχώς προς την επόμενη».

ΠΗΓΗ: www.zoosos .gr

Παράβαση καθήκοντος συνιστά η αδιαφορία των δημάρχων για τα αδέσποτα




 Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στον Δήμο Αριστοτέλη απευθύνθηκαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και τα 35 σωματεία, που απαρτίζουν την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, για να καταγγείλουν την αδιαφορία, την οποία επιδεικνύει ο δήμαρχος του Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας, σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων της περιοχής.
Ο κ. Πάχτας όπως και δεκάδες άλλοι δήμαρχοι ανά την επικράτεια βρίσκει ως δικαιολογία την έλλειψη πόρων.
Όμως για να αποκτήσουμε φιλοζωική κουλτούρα ή για να μη βασανίζουμε τα ζώα, δεν απαιτούνται μόνο χρήματα. Απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση.
Η πολιτική βούληση δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από χρήμα – αλλά είναι πιθανό να κοστίζει σε ψήφους – γι’ αυτό και ο Δήμος Αριστοτέλη συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα, αντί να επιβάλλει τον νόμο και να παλέψει, ώστε τα ζώα να μην εξοντώνονται συστηματικά από τους δημότες του.
Ολόκληρη η επιστολή
«Κυρία Εισαγγελεύ, κύριοι,
Τα 115 σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και τα 35 της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τα οποία αριθμούν περί τα 1.500.000 μέλη που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της χώρας μας και αγωνίζονται για τη προστασία των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και τη βελτίωση της εικόνας της πατρίδας μας, η οποία διασύρεται διεθνώς λόγω των συνεχών κακοποιήσεων και δολοφονιών ζώων συντροφιάς αλλά και παραγωγικών ζώων, καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία της ηγεσίας του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που αυξάνονται συνεχώς στην επικράτεια του Δήμου.
Μέλη των διοικητικών οργάνων των ομάδων μας δέχονται συχνά τηλεφωνήματα από κατοίκους αλλά και κοινοτάρχες των χωριών του Δήμου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή, όπως και για επιθέσεις, που δέχονται από αυτά πολίτες ή και επισκέπτες των περιοχών τους και ζητούν τη βοήθεια μας.
Σύμφωνα με το νόμο 4039/ ΦΕΚ 15 2/2/2012 Άρθρο 9 παρ. 1 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για τη στείρωση, την κτηνιατρική φροντίδα και την ευζωία αυτών και να εφαρμόσουν προγράμματα υιοθεσιών και ενημέρωσης των δημοτών τους ώστε να περιοριστεί η εγκατάλειψη και η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.
Η υποχρέωση τους αυτή προκύπτει και από τον Κώδικα, που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων κεφάλαιο γ) Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, παράγραφος 29.
Ο ισχυρισμός της ηγεσίας του Δήμου Αριστοτέλη, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως και το επιχείρημα, ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια, δεν στέκουν, διότι για τον μεν ισχυρισμό έχουμε να αντιτάξουμε την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νόμου 4039/2012, που αν οι Δήμοι την εκμεταλλευτούν σωστά θα έχουν ένα έσοδο από τη σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους.
Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 21 του προαναφερόμενου νόμου, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του νόμου αυτού αποδίδονται στους Δήμους, ώστε να αποτελέσουν γι αυτούς ένα έσοδο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Όσο για το επιχείρημα, ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια, αναρωτιόμαστε πια είναι η βάση αυτού του επιχειρήματος, όταν παρατηρούμε τη πληθώρα των πρακτικών και ηθικών προβλημάτων, που δημιουργούνται από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το βαθμό του εξευτελισμού της χώρας μας διεθνώς λόγω της επίδειξης μεγάλης αδιαφορίας των αρμοδίων φορέων.
Βεβαίως ο Δήμος οφείλει, να φροντίζει για την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των Δημοτών του κι αυτό συνεπάγεται και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια του.
Η πρακτική της αποσυμφόρησης των χωριών του Δήμου από τα αδέσποτα με τη γνωστή μέθοδο της ομαδικής δηλητηρίασης αυτών, ευτυχώς δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και να δώσει τη λύση και για το λόγο, ότι οι ποινές, που προβλέπονται από τον νέο νόμο 4039/2012, για τις πρακτικές αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές αλλά και για το λόγο, ότι αργά αλλά σταθερά η κουλτούρα το Έλληνα αλλάζει και η σχέση του με τα ζώα μπαίνει πια σε ένα άλλο επίπεδο.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν και εφ’ όσον ο Δήμος δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο αριθμός αυτών διαρκώς αυξάνεται και λόγω των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, αλλά και λόγω των ανεξέλεγκτων εγκαταλείψεων.
Υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν και οι δύο αυτές αιτίες αλλά με λύπη μας σας αναφέρουμε πως η ηγεσία του Δήμου αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με εκπροσώπους μας που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική και να έχει οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση.
Καταγγέλλουμε ως εκ τούτου τον Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαβαβάκη για παράβαση καθήκοντος και αχαρακτήριστη αδιαφορία για την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη και ζητάμε την κατά οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση σας»

ΠΗΓΗ :www.zoosos.gr