Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Nεκρά 2 ακόμη αρκουδάκια το στο δρόμο Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής

Ατύχημα με δύο νεκρά αρκουδάκια φετινής γέννας σημειώθηκε χθες το βράδυ στον κάθετο οδικό άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής! Στον ίδιο άξονα έχουν σημειωθεί συνολικά 13 ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα στα οποία έχουν σκοτωθεί 11 αρκούδες!
Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από διερχόμενο οδηγό και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος. Τα δύο μικρά αρκουδάκια, που ήταν αδέλφια, βρέθηκαν διαμελισμένα και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Όπως διαπιστώθηκε τα δύο αρκουδάκια ήταν μόλις 4-5 μηνών, φετινής γέννας και ζύγιζαν περίπου 15 κιλά. Πιθανότατα το ατύχημα συνέβη την ώρα που τα δύο αρκουδάκια διέσχιζαν το δρόμο με τη μητέρα τους.
Όλα τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες μέσα στο 2012 αφορούν σε νεαρά αρκουδάκια που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός που σηματοδοτεί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων.

«Είναι ένα ζώο που αναπαράγεται δύσκολα και έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Μία αρκούδα γεννάει 1-3 αρκουδάκια κάθε τρία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση!», δήλωσε ο Επιστημονικός Συντονιστής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Αλέξανδρος Καραμανλίδης θέλοντας να υπογραμμίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν για την επιβίωση των αρκούδων στην Ελλάδα τέτοια ατυχήματα.
Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή: Ένας… θανατηφόρος άξονας για την άγρια ζωή
Ο κάθετος οδικός άξονας Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής όπου σημειώθηκε το ατύχημα έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα άγρια ζώα. Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Με αφορμή το νέο περιστατικό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του φράχτη κατάλληλων προδιαγραφών από την Εγνατία Οδό ΑΕ, κατά μήκος όλου του άξονα και ιδιαίτερα στα τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως αυτά έχουν ήδη εντοπισθεί και χαρτογραφηθεί από την επιστημονική μας ομάδα.
Η κατασκευή του ενισχυμένου φράχτη, για τον οποίο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει τις Αρχές από το 2007, έχει ήδη εγκριθεί και το έργο βρίσκεται στη φάση ανάθεσης αναδόχου εταιρείας.
Έργα περίφραξης αλλά και ενίσχυσης της ειδικής σήμανσης οδών ταχείας κυκλοφορίας στη Δυτική Μακεδονία που έχουν καταγραφεί ως περάσματα αρκούδας από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα προκειμένου να εξασφαλίσουμε τόσο την ασφαλή διέλευση των οχημάτων κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες και τους πληθυσμούς της αρκούδα      


 ΠΗΓΗ:   Άστεγος Διαβάτης


  




Σαλαμίνα: Όταν οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν τα σκυλιά ως τέρατα!

    

Μια ομάδα ανθρώπων, που αποτελούν την Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.), και κάποιοι ιδιώτες παλεύουν μόνοι τους καθημερινά με τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα εκατοντάδες παραμελημένα, άρρωστα, κακοποιημένα αδέσποτα του νησιού. Παλεύουν, όπως μπορούν, να τα στειρώσουν, να τα εμβολιάσουν, να τους δώσουν τροφή και νερό.
Κάνουν καταγγελίες για εκείνους που τα κακοποιούν, τρέχουν στην Αστυνομία, φωνάζουν την Πυροσβεστική και χτυπούν μάταια την πόρτα του Δήμου Σαλαμίνας, ο οποίος επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Και όμως, όπως μας πληροφόρησε η Ζ.Ο.Ε.Σ., η εφημερίδα του νησιού «Νέα Σαλαμίνα» με δημοσίευμα της στοχοποιεί τα ζώα, τα οποία τα παρουσιάζει ως τέρατα παραλείποντας φυσικά να τονίσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων προς αυτά.
Αλήθεια οι δημοσιογράφοι αυτού του εντύπου έκαναν ποτέ τον κόπο, να αναφερθούν σε όλα αυτά, που υφίστανται τα ζώα από τους ανθρώπους; Έγραψαν για τους πυροβολισμούς, τους πνιγμούς, για τα σκελετωμένα, τα άρρωστα σκυλιά και γατιά, που εγκαταλείπονται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες παντού.
Αναφέρθηκαν διεξοδικά σε όλα αυτά πριν παρουσιάσουν τα ζώα ως τέρατα; Αν το έκαναν ήδη, τότε γιατί δεν αναφέρουν, ότι η εξαθλίωση των ζώων από τους ανθρώπους, τα κάνει συνήθως επιθετικά.
Όταν ένα ζώο πεινάει, διψάει, είναι άρρωστο και εισπράττει κυρίως από τους ανθρώπους κλωτσιές, αν αμυνθεί για όλα όσα υφίσταται, φταίει; Ελάχιστα ζώα είναι απροκάλυπτα επιθετικά αλλά ακόμα και αυτά με ειδικούς χειρισμούς – από εκείνους που γνωρίζουν – αντιμετωπίζονται.
Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους αγελαία ζώα. Όταν εγκαταλείπονται στο νησί από τους ιδιοκτήτες τους, τι άλλο μπορούν, να κάνουν από το να μάχονται για την επιβίωση;
Η εφημερίδα «Νέα Σαλαμίνα» οφείλει, να ασχολείται διεξοδικά με το θέμα, γιατί είναι κοινωνικό πρόβλημα με ηθικές προεκτάσεις. Οφείλει, να αναφέρει, τι δεν κάνει ο αρμόδιος φορέας δηλαδή ο Δήμος Σαλαμίνας για τα αδέσποτα. Οφείλει να αναφέρει την εγκληματική συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι σε όλα τα συναισθανόμενα πλάσματα.
Διαμαρτυρηθείτε γι' αυτού του είδους τη δημοσιογραφία, της οποίας ο ανθρωποκεντρισμός βάζει εμπόδια στο να πληροφορούμαστε, τι παγματικά υφίστανται τα ζώα από τους ανθρώπους.
Εκδότης: Ροκίδης Δημήτριος, τηλέφωνο: 2104658750, fax: 2104644019, email: salamina_efimerida@yahoo.g


Το σχετικό δημοσίευμα
«ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ο σκύλος δαγκώνει…
Αυτό που δείχνει ο αναβάτης του δικύκλου είναι το σχισμένο μπουφάν που του δάγκωσαν δύο αδέσποτοι σκύλοι, την Δευτέρα 28 Μαΐου έξω από το My Market στις 11 η ώρα το πρωί, στην Ακτή Καραϊσκάκη, ο οποίος με τη βοήθεια των περιοίκων την γλίτωσε. Ας συνετιστούν, λοιπόν τόσο οι φιλόζωοι, όσο και οι αρμόδιοι, προς τούτο παράγοντες. Τα αδέσποτα ζώα έχουν συνταχθεί σε αγέλες πράμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των κατοίκων».

ΠΗΓΗ: www.zoosos.gr 

Την πρόθεση του να αναλάβει τις ευθύνες του για τα αδέσποτα τονίζει ο Δήμος Πάρου


Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Δήμος Πάρου σχετικά με τις προθέσεις του να προχωρήσει στη δημιουργία καταφυγίου για τ’ αδέσποτα του νησιού αλλά και σε ενημέρωση των κατοίκων για τα δικαιώματα των ζώων, την προώθηση της φιλοζωίας και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά είτε είναι αδέσποτα, είτε είναι ιδιόκτητα.
Άλλωστε δυστυχώς και σε αυτό το νησί των Κυκλάδων δεν είναι λίγα τα περιστατικά με μικρά γατάκια και σκυλάκια πεταμένα στα σκουπίδια, με αδέσποτα σκελετωμένα, με άλογα και γαϊδούρια δεμένα και αφημένα στον ήλιο, με ιδιόκτητα ζώα, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Ο Δήμος Πάρου αναφέρει γενικές οδηγίες για την εποπτεία των ζώων, στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, στις στειρώσεις, στην ευζωία, στον απαραίτητο εμβολιασμό και στην κτηνιατρική περίθαλψη.
Όμως κάνει και ένα λάθος. Δίνει λανθασμένες οδηγίες σχετικά με το τι ισχύει για τα σκυλιά στις ερημικές... παραλίες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Ο Δήμος Πάρου προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων προγραμματίζει τη δημιουργία υποδομών και καταφυγίου, καθώς και την ενημέρωση, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες για την προώθηση της ζωοφιλίας, αλλά και για την υπεύθυνη διαχείριση των αδέσποτων.
Επίσης, στο πλαίσιο της υπεύθυνης εποπτείας των δεσποζόμενων ζώων και της προστασίας της δημόσιας υγείας, στο νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου προβλέπονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν συμμορφώνονται με αυτόν.
Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων:
1. Να δηλώνουν το σκύλο τους στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση του σχετικού αρχείου και να μεριμνούν για τη σήμανση και τη καταγραφή του μέσα σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων από τη γέννηση του.
2. Να μεριμνούν για την ευζωία του και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του, καθώς επίσης να εφοδιάζονται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
3. Να μην εγκαταλείπουν αυτόν.
4. Να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος του και ιδιαίτερα των κοινόχρηστων χώρων.
5. Να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην προκαλείται οχληρία στο κοινό, καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης τους, ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών.
6. Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μεριμνούν για τη στείρωση τους εφόσον δεν επιθυμούν την αναπαραγωγή τους.
7. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό.
Λόγω της τρεχούσης θερινής περιόδου ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τονίζεται ότι:
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.2 ζ του άρθρου 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κυκλοφορία ζώων καθώς και η είσοδο τους στη θάλασσα σε χώρους λουομένων.
Στην ανωτέρω απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται παραλιακές τοποθεσίες (ερημικές ή μη) όπου δεν συχνάζουν λουόμενοι.
Για να πετύχει η προσπάθεια μας είναι επιβεβλημένη η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Δημοτών.
Ο Αντιδήμαρχος Πάρου
Κουτσουράκης Παναγιώτης»
Τι πραγματικά λέει ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα
Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα (άρθρο 230), και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 μετά από σχετικό ερώτημα, που κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο ο Μάνθος Αρμπελιάς ως ιδιώτης, προβλέπουν ότι:
«Το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις Ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 230 παρ. 1ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένα σε χώρους λουομένων».
«Η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων».
«Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση».
«Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια, που να μην παρενοχλούνται αυτοί, προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση!».
Απολαύστε το μπάνιο σας και μην ενοχλείτε!
Επί της ουσίας κανένας εκπρόσωπος του Δήμου δεν μπορεί, να σας απαγορεύσει, να είστε στη θάλασσα με το ζώο σας (ούτε και το Λιμεναρχείο), αρκεί να βρίσκεστε σε μια πιο... ερημική παραλία.
Φυσικά πρέπει να το έχετε ασφαλισμένο (δηλαδή δεμένο) και σε κάποια λογική απόσταση από εκείνους, που δήλωσαν, ότι ενοχλούνται εντός ή εκτός νερού, αρκεί να πάτε στην παραλία πριν φτάσουν εκείνοι που δεν αγαπούν τα ζώα!
Πριν καταφθάσουν οι Νεοέλληνες, που μολύνουν θάλασσες και ακτές ανενόχλητοι. Πριν καταφθάσουν αυτοί, που ουρούν μέσα στη θάλασσα και αφοδεύουν πέριξ των παραλιών και κατά τα άλλα σιχαίνονται τα σκυλιά, τα οποία θεωρούν - λόγω άγνοιας και εγωισμού -  φορείς ασθενειών!
Ας μη ξεχνάμε, ότι οι παραλίες είναι δημόσιοι χώροι. Την επόμενη φορά, που θα σας κάνουν παρατήρηση για τον σκύλο σας (δύσκολα βλέπεις γάτα να θέλει, να κάνει μπάνιο στη θάλασσα) απλά απομακρυνθείτε κατά μερικά μέτρα και να έχετε το ζώο δεμένο κοντά σας.
Κανείς δεν μπορεί να σας υποχρεώσει, να το βγάλετε από το νερό ή να φύγετε.

ΠΗΓΗ: www.zoosos.gr