Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Χρήση των αιθερίων ελαίων στα ζωάκια μας


Δημοσίευσηαπό Μάνθος HappyDogsWorld.com

Τα σκυλιά έχουν ένα καλό ένστικτο όσον αφορά στα αιθέρια έλαια και καταλαβαίνουν αμέσως εκείνο που τα ωφελεί. Πάλι εδώ τα βλέπουμε να έχουν κρατήσει τις πρωτογενείς αισθήσεις τους, πράγμα που έχει χαθεί από το ανθρώπινο είδος. Παλαιότερα και ο άνθρωπος γνώριζε τι του χρειάζεται να καταναλώσει ή να χρησιμοποιήσει από ένστικτο, ώστε να ωφεληθεί από αυτό και όχι να βλαφτεί.

Αν κάποιος από εμάς βάλει στο ένα χέρι του ένα αιθέριο έλαιο με ιδιότητες χωνευτικές π.χ. μάραθο, και στο άλλο ένα αιθέριο έλαιο για παράσιτα π.χ. κέδρο, θα δούμε ότι ένα σκυλάκι που έχει στομαχικό πρόβλημα θα πλησιάσει το ανάλογο αιθέριο έλαιο. Επίσης τα σκυλάκια έχουν δυνατότερη όσφρηση από εμάς, οπότε χρειάζεται να βάζουμε τη μικρότερη απαιτούμενη ποσότητα αιθερίων ελαίων.

Μία σταγόνα για μικρά σκυλάκια και 2 σταγόνες για μεγαλύτερα αιθερίου ελαίου λεμονόχορτου ή σιτρονέλλας μέσα στο σαμπουάν τους, θα βοηθήσει κατά των ψύλλων και άλλων παρασίτων.

Μπορούμε επίσης για τον ίδιο λόγο, να βουρτσίσουμε με μία μαλακή βούρτσα την οποία έχουμε βουτήξει σε ένα μπολ με χλιαρό νερό όπου έχουμε ρίξει 4 σταγόνες αιθερίου ελαίου κέδρου.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν και στην περίπτωση των αντιπαρασιτικών κολλάρων. Αντί να έχουν χημικές ουσίες, μπορούμε να αγοράσουμε ένα φτηνό πάνινο κολλάρο και να το εμποτίσουμε με τα ακόλουθα: 1 κουτ. γλυκού βότκα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 σταγόνα αιθερίου ελαίου κέδρου, 1 σταγ. λεβάντας, 1 σταγ. σιτρονέλλας και 1 σταγόνα θυμάρι. Πάνω σε αυτό το μείγμα αναμειγνύουμε ανοίγοντας, 4 κάψουλες σκόρδου. Εμποτίζουμε το κολλάρο, το αφήνουμε να στεγνώσει και το φοράμε στο ζωάκι μας. Η διάρκεια του είναι για ένα μήνα.

Μπορούμε επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, να προσθέσουμε μία κάψουλα σκόρδου στο φαγητό του ζώου μας.

Αν το ζωάκι μας κοπεί ή γρατζουνιστεί, καθαρίζουμε την περιοχή με ένα μείγμα από καθαρό νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει 6 σταγόνες αιθερίου ελαίου θυμαριού ή λεβάντας. Η πληγή θα απολυμανθεί και θα καθαριστεί.

Το μέρος όπου κοιμούνται μπορεί να απολυμανθεί με νερό και αιθέρια έλαια. Διαλύουμε σε 600 ml νερού 6 σταγόνες αιθερίου ελαίου υσσώπου και 6 σταγόνες ευκαλύπτου και πλένουμε το χώρο του, την κουβερτούλα του ή ψεκάζουμε την περιοχή για απολύμανση.

Όταν έχει άσχημη αναπνοή συνήθως φταίει η κακή υγιεινή των δοντιών του. Παρασκευάζουμε ένα μείγμα με δύο κουτ. γλ. μαγειρική σόδα όπου προσθέτουμε 1 σταγ. αιθερίου έλαίου γαρύφαλλου και 1 σταγόνα αιθ. ελαίου γλυκάνισου. Βρέχουμε ένα βαμβακερό πανάκι, και το περνάμε πάνω στο μείγμα μας. Με αυτό περιποιούμεθα τα δόντια του. Ακολούθως, του δίνουμε να πιεί λίγο νεράκι.

Ελπίζω αυτά να σας φανούν χρήσιμα και μπορούμε να επανέλθουμε με αιθέρια έλαια κατά των κρυωμάτων και των αρθριτικών.
Σημ. Τα ίδια ισχύουν και για τις γατούλες μας.

Πηγή: The fragrant pharmacy
Βασιλική Κοντογιάννη
Αρωματοθεραπεύτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου