Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Μέσα σε ΜΙΑ μέρα βρέθηκαν 13 νεκρές χελώνες Caretta caretta στην Αλεξανδρούπολη



Φαίνεται πως όλοι έμαθαν τα νέα. Ο κόσμος ανησυχεί για την μοίρα της Caretta caretta.
Όμως, δύο ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:
-Γιατί τόσο μακριά από τις ακτές της Ζακύνθου;
-Ποια η αιτία του θανάτου τους;

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους πως η χελώνα Caretta caretta παρουσιάζεται στην Ελλάδα διότι οι ελληνικές ακτές είναι οι πιο κατάλληλες της Μεσογείου για να δημιουργήσει την φωλιά της και να γεννήσει τα αυγά της.

Οι ακτές αυτές δεν είναι μόνο στο νησί της Ζακύνθου αλλά και στην Πελοπόννησο καθώς και στην Κρήτη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί 7 προγράμματα προστασίας σε αυτές τις περιοχές κάθε καλοκαίρι. Έχει επιτυχώς καταγράψει την διαδικασία αναπαραγωγής της χελώνας τα τελευταία 30 χρόνια προστατεύοντας τις συγκεκριμένες παραλίες και ενημερώνοντας το κοινό για την δραστηριότητα των χελωνών. Αυτήν την χρονιά το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει φιλοξενήσει τραυματισμένες χελώνες που βρέθηκαν τόσο μακριά όπως η Αλεξανδρούπολη στον βορρά και η Κάρπαθος στον νότο. Τα μεταναστευτικά είδη όπως οι χελώνες Caretta caretta μπορούν να καλύψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε έναν χρόνο, περιπλανώμενες σε όλη την Μεσόγειο θάλασσα, επιστρέφοντας όμως πάντα στον τόπο γέννησης τους για να γεννήσουν τα αυγά τους την περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το βόρειο Αιγαίο είναι ένας σημαντικός χώρος για την ανεύρεση της τροφής των Caretta caretta. Υπάρχει αφθονία σε φύκια και πλαγκτόν, σημαντικά στοιχεία για της διατροφή τους, καθώς και ρηχά νερά με ζεστές θερμοκρασίες κατάλληλες για ξεχειμώνιασμα.
Το μέγεθος του καβουκιού των χελωνών που βρέθηκαν νεκρές στην Αλεξανδρούπολη στις 7 Μαΐου 2012, είχε μήκος μεταξύ 50 εκ. και 78 εκ. ένδειξη που μαρτυρεί πως ήταν ενήλικες.
Γιατί πέθαναν αυτές οι θαλάσσιες χελώνες?

Μία από αυτές ήταν σε πολύ προχωρημένη σήψη για να καταλάβουμε την αιτία θανάτου της αλλά στις υπόλοιπες 12 ήταν δυνατόν να γίνει κατανοητή.

- Για έξι από αυτές δεν υπάρχουν ορατοί τραυματισμοί παρά μόνο παρουσία από φύκια και λάσπη που σημαίνει πως ξεχειμώνιαζαν στην περιοχή. Πολύ πιθανόν να είναι κατά λάθος θύματα των διχτύων των τρατών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έως το τέλος του Μαΐου κάθε χρόνο.
- Δύο από αυτές είχαν σοβαρή βλάβη στο πίσω μέρος του καβουκιού τους που πιθανών να προκλήθηκε από συγκρούσεις με σκάφη ή τράτες.
- Τέσσερις ήταν σκόπιμα χτυπημένες στο κεφάλι με σοβαρά τραύματα που οδήγησαν στον θάνατο τους μετά από εβδομάδες αβάσταχτου πόνου.

Ακόμη, επισημαίνουμε εδώ πως οι δύο χελώνες που βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Αλεξανδρούπολη, εμφάνισαν παρόμοια τραύματα στο κεφάλι τα οποία προκλήθηκαν από ανεύθυνους ανθρώπους. Ευχόμαστε πως οι χελώνες θα ανακάμψουν και θα επιστρέψουν σύντομα στο φυσικό τους περιβάλλον. Η θάλασσα είναι για όλα τα πλάσματα.

Κι ας μη ξεχνάμε αυτό που λέει μια παροιμία των Ιθαγενών Αμερικανών: «Σεβαστείτε τη Γη: δεν κληρονομήσαμε τον πλανήτη από τους προγόνους μας αλλά τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

Παύλος Τσάρος, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ



ΠΗΓΗ:Άστεγος Διαβάτης Blogspot













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου