Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ


Δημοσίευσηαπό KATIE »
Οι Κίνδυνοι της Θερμοπληξίας

Η υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει τα σκυλιά σας σε θερμοπληξία και να τα σκοτώσει μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Η θερμοπληξία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που αφαιρεί τη ζωή πολλών ζώων κάθε χρόνο. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος του σκύλου σας είναι 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία φτάσει στους 40 με 41 βαθμούς, το σκυλί κινδυνεύει να αναπτύξει εξάντληση λόγω ζέστης. Αν η θερμοκρασία φτάσει στους 41,6 βαθμούς, ο σκύλος σας έχει μπει στην επικίνδυνη ζώνη της θερμοπληξίας. Με την θερμοπληξία, ανεπανόρθωτη ζημία και θάνατος μπορεί να επέλθουν.

Ακολουθούν κάποια καλοκαιρινά γεγονότα: Η θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, ακόμη και με μισάνοιχτα παράθυρα. Και όποιος σκύλος ασκείται σε μια ζεστή, υγρή ημέρα, ακόμη και με πολύ νερό, μπορεί να υπερθερμανθεί. Η υπερθέρμανση συχνά οδηγεί σε θερμοπληξία. Ως κηδεμόνες κατοικίδιων, θα πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους της υπερθέρμανσης και τι να κάνετε για να την προλάβετε. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια της θερμοπληξίας και τι να κάνετε αν ο σκύλος σας εμφανίσει αυτά τα σημάδια.

Όταν οι άνθρωποι υπερθερμαίνονται, μπορούμε να ιδρώνουμε για να δροσιζόμαστε και να κατεβάζουμε τη θερμοκρασία μας. Όμως, ο σκύλος σας δεν μπορεί να ιδρώσει το ίδιο εύκολα – πρέπει να βασιστεί στο «λαχάνιασμα» για να δροσιστεί. Τα σκυλιά εισπνέουν από τη μύτη και εκπνέουν από το στόμα, κατευθύνοντας τον αέρα πάνω από τις βλεννογόνους μεμβράνες της γλώσσας, του λαιμού και της τραχείας για να διευκολύνουν το δρόσισμα μέσω της εξάτμισης υγρών. Ο σκύλος σας επίσης, εξαφανίζει τη ζέστη μέσω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος στο πρόσωπο, τα αυτιά και τα πόδια. Όταν αυτοί οι μηχανισμοί υπερκαλυφθούν, αναπτύσσονται συνήθως, η υπερθερμία και η θερμοπληξία.

Τα σκυλιά που έχουν πυκνό τρίχωμα, προβλήματα με την καρδιά και τα πνευμόνια τους ή κοντή μουσούδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θερμοπληξία. Επίσης, κινδυνεύουν οι εξής κατηγορίες σκύλων:

• Κουτάβια μέχρι και 6 μηνών
• Μεγάλα σκυλιά πάνω από 7 ετών και μικρά σκυλιά πάνω από 14 ετών
• Υπέρβαρα σκυλιά
• Σκυλιά που ασκούνται υπερβολικά
• Άρρωστα σκυλιά ή σκυλιά που παίρνουν φάρμακα
• Σκυλιά με κοντά, και πλατιά κεφάλια, π.χ. pugs, Αγγλικά bulldog και Boston terriers
• Σκυλιά με καρδιαγγειακά προβλήματα και/ή προβλήματα στο κυκλοφορικό




Τι να προσέχετε
Αν ο σκύλος σας υπερθερμαίνεται, θα δείχνει οκνός και δεν θα ανταποκρίνεται. Μπορεί να δείχνει πως έχει έλλειψη προσανατολισμού. Τα ούλα, η γλώσσα και ο επιπεφυκότας των ματιών θα έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και ίσως, να ασθμαίνει βαριά. Μπορεί και να κάνει εμετό. Τελικά, θα καταρρεύσει, θα πάθει αποπληξία και μπορεί να πέσει σε κώμα.

Αν ο σκύλος σας εκδηλώσει κάποιο από αυτά τα σημάδια, αντιμετωπίστε την κατάσταση ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρό σας. Ενώ πηγαίνετε στην κτηνιατρική κλινική, μπορείτε να δροσίσετε το ζωάκι σας με βρεγμένες πετσέτες, να τον ψεκάζετε με δροσερό νερό.

Κτηνιατρική Φροντίδα
Γίνεται διάγνωση της ασθένειας που έχει να κάνει με τη ζέστη, τυπικά, βάσει ευρημάτων σωματικών εξετάσεων και ενός πρόσφατου ιστορικού που θα μπορούσε να καταλήξει σε υπερθέρμανση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει διάφορες εξετάσεις αίματος για να εκτιμήσει τον βαθμό της δυσλειτουργίας των ζωτικών οργάνων, η οποία δυσλειτουργία δημιουρ-γήθηκε από την υπερθέρμανση.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της ασθένειας της ζέστης.

• Ελαφρά αυξημένη θερμοκρασία (λιγότερο από 40,5 βαθμούς Κελσίου) μπορεί να απαιτεί μόνο ξεκούραση, έναν ανεμιστήρα για την αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα, φρέσκο πόσιμο νερό και προσεκτική παρακολούθηση.
• Έντονα αυξημένη θερμοκρασία (μεγαλύτερη των 41 βαθμούς Κελσίου) πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο «επιθετικά». Το δρόσισμα μπορεί να γίνει με τη βύθιση του ζώου μέσα σε δροσερό νερό.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Το νερό με το οποίο δροσίζετε τον σκύλο να μην είναι ΠΑΓΩΜΕΝΟ!!!! Η απότομή αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου μπορεί να επιφέρει αρνητικά και αντίθετα αποτελέσματα.

• Συνθήκες όπως, ασθένειες του άνω αναπνευστικού συστήματος, ασθένειες της καρδιάς, ασθένειες των πνευμόνων και αφυδάτωση πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα κατάλληλα φάρμακα, συμπληρωματικό οξυγόνο ή θεραπεία με υγρά.

Κατ’ οίκον Φροντίδα
Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τη ζωή του σκύλου σας. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του σκύλου σας με το θερμόμετρο πρωκτού, αν υποπτεύεστε θερμοπληξία. Αν είναι πάνω από 40,5 βαθμούς Κελσίου, απομακρύνετε τον σκύλο σας από την πηγή θερμότητας αμέσως και τηλεφωνήστε στον κτηνίατρό σας.

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε μια δροσερή, υγρή πετσέτα πάνω στο σκύλο σας ή βάλτε τον μέσα σε δροσερό νερό. Μην χρησιμοποιείτε πάγο επειδή μπορεί να προκαλέσει δερματικά τραύματα.
Ο Θεός (GOD) έπλασε τον σκύλο (DOG) γιατί ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να έχει τον Θεό συνέχεια δίπλα του (G-O-D / D-O-G)

"TRAIN WITH YOUR BRAIN, NOT PAIN" - Pat Miller

"Εκεί που σταματάει η γνώση, αρχίζει η βία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου