Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Γνωρίστε τις ψηλομύτες μαιμούδες της Κίνας !!

Γνωρίστε τις «ψηλομύτες» μαϊμούδες της Κίνας [εικόνες]
Οι «ψηλομύτες» πίθηκοι, είναι ένα εντυπωσιακό σπάνιο είδος μαϊμούς που έχει κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αφού λίγα πράγματα είναι γνωστά γι' αυτό.
Οι πίθηκοι αυτοί ζουν στην Ασία, στη νότια Κίνα, ειδικά σε Θιβέτ, Σιχουάν, Γιουνάν, Γουιζχου, καθώς και στις βόρειες περιοχές του Βιετνάμ και στη Μιανμάρ.
Οι μαϊμούδες αυτές παίρνουν το όνομά τους από την μικροσκοπική και γυρισμένη προς τα πάνω μύτη τους, που έχει τα ρουθούνια τοποθετημένα προς τα εμπρός. Έχουν πολύχρωμο και σχετικά μακρύ τρίχωμα, ιδιαίτερα στους ώμους και την πλάτη και έχουν μέγεθος απο 51 έως 83 εκατοστά με ουρά μήκους από 55 έως 97 εκατοστά.
Κατοικούν σε δασωδεις περιοχές ψηλών βουνών ύψους 4000 m, και περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους πάνω στα δέντρα. Ζουν μαζί σε πολύ μεγάλες ομάδες μέχρι 600 μέλη, και χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες μόνο σε περιόδους έλλειψης τροφίμων, όπως το χειμώνα, ενώ η κάθε ομάδα αριθμεί περισσότερα αρσενικά απ' ότι θηλυκά.
Η διατροφή των ζώων αυτών αποτελείται κυρίως από πευκοβελόνες, μπαμπού μπουμπούκια, φρούτα και φύλλα. Ενώ διαθέτουν ένα στομάχι με πολλές στρώσεις, το οποίο τους βοηθά με την πέψη τους.
Αντίθετα με πολλά άλλα είδη πιθήκων, το ερωτικό κάλεσμα το κάνει το θηλυκό και περιμένει απο το αρσενικό να δείξει ενδιαφέρον, κάτι που δε συμβαίνει πάντα. Η κύηση διαρκεί 200 ημέρες και συνήθως γεννάνε στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Τα μωρά ενηλικιώνονται σε ηλικία 6 ή 7 χρονών, αλλά οι ζωολόγοι δε γνωρίζουν πολλά για τη διάρκεια ζωής του είδους.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αυτό το σπάνιο και εκπληκτικό είδος πιθήκου:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου