Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΕΜΕΤΟΣ



Ο εμετος είναι συνηθες συμπτωμα πολλων όχι μονο γαστρεντερικων, αλλα και μη γαστρεντερικων παθησεων.

Προκειται για αντανακλαστικο του κεντρικου νευρικου συστηματος που συντονιζεται από το κεντρο του εμετου στο στελεχος του εγκεφαλου.Τα προσαγωγα ερεθισματα ξεκινουν από το φλοιο των εγκεφαλικων ημισφαιριων, τη χημειουποδεκτικη ζωνη,το φαρυγγα, το περιτοναιο και τα οργανα της κοιλιακης κοιλοτητας.Ο εμετος πρεπει να διακρινεται από την αναγωγη, η οποια συνιστα παθητικη αποβολη απεπτης τροφης και υποδηλωνει καποια παθηση του φαρυγγα η του οισοφαγου.


Οι μεταβολικες επιπτωσεις του εμετου ποικιλουν αναλιγα με τον ογκο και τη συνθεση του υγρου που αποβαλλεται.Οι ηπιοι και μικρης διαρκειας εμετοι συνηθως δε συνοδευονται από κλινικα εμφανη αφυδατωση και διαταραχες των ηλεκτρολυτων και της οξεοβασικης ισορροπιας.Οι συχνοι και ακατασχετοι όμως εμετοι μπορουν να προκαλεσουν μεταβολικες επιπλοκες όπως είναι η αφυδατωση,οι ηλεκτρολυτικες διαταραχες και οι διαταραχες της οξεοβασικης ισορροπιας.Μεταβολικη αλκαλωση είναι πολύ πιθανον να παρατηρηθει σε σκυλους και γατες που εμφανιζουν εμετους λογω εμφραξης-αποφραξης του πυλωρου.Άλλες πιθανες επιπλοκες του εμετου είναι η εισροφητικη βρογχοπνευμονια και η οισοφαγιτιδα από γαστροοισοφαγικη παλινδρομηση.

Ο εμετος είναι συμπτωμα και όχι διαγνωση και μπορει να εμφανιστει σε πολλες παθησεις του γαστρεντερικου σωληνα αλλα και αλλων οργανων η συστηματων.

Υπενθυμιζεται ότι στις εξωγαστρεντερικες παθησεις ο εμετος είναι συχνος.Συνεπως αυτές δεν πρεπει να παραβλεπονται πριν ξεκινησει η διαγνωστικη διερευνηση των γαστρεντερικων αιτιων του εμετου.

Κλινικη εικονα 

Του εμετου συχνα προηγειται ναυτια, που χαρακτηριζεται από σιαλορροια, γλυψιμο των χειλιων και συνεχεις κινησεις καταποσης στο κενο, προσπαθεια για εμετο και συσπαση των κοιλιακων τοιχωματων.Το εμεσμα αποτελειται από γαστρικο και δωδεκαδακτυλικο περιεχομενο, που είναι τροφωδες, βλεννωδες και αφρωδες η/και χολωδες υγρο με οξινο η ουδετερο ph.

Ο ορος αιματεμεση χρησιμοποιειται όταν το εμεσμα περιεχει σταγονες αιματος,πηγματα αιματος ή ένα υλικο που μοιαζει με αλεσμενο και καβουρδισμενο καφε (αιμα που εχει πεφθει).

Το εμεσμα ενδεχεται να περιεχει τριχες ,τεμαχια φυτων και αλλα ξενα σωματα που εχουν καταποθει και θα μπορουσαν να ερεθισουν το γαστρικο βλεννογονο.

Ο εμετος απεπτης η μερικως πεφθεισας τροφης , που εκδηλωνεται 12 και πλεον ωρες από το γευμα, υποδηλωνει καθυστερηση στην προωθηση του περιεχομενου του στομαχου (μηχανικη η΄λειτουργικη)Ο τοξοειδης εμετος (εκτοξευση του εμεσματος σε καποια αποσταση) συνηθως υποδηλωνει εμφραξη-αποφραξη του πυλωρου η του προσθιου τμηματος του λεπτου εντερου.

Ενδεχεται να εμφανιστουν και αλλα συμπτωματα αναλογα με το υποκειμενο αιτιο των εμετων, καθως και επιπλοκες όπως η αφυδατωση και οι διαταραχες των ηλεκτρολυτων και της οξεοβασικης ισορροπιας.

Η διαγνωστικη προσεγγιση σε ζωα με εμετους θα πρεπει να κατευθυνεται στην εντοπιση της συγκεκριμενης παθησης και επηρεαζεται από το αν είναι οξεις η χρονιοι, όπως και από τα στοιχεια του ιστορικου και της κλινικης εξετασης.

Οξυς εμετος 

Οι οξεις εμετοι είναι συχνο προβλημα στο σκυλο και στη γατα και προκαλωνται από ακινδυνες και αυτόπεριοριζομενες παθησεις ,όπως η οξεια γαστριτιδα, η από βαριες και επικινδυνες για τη ζωη του ζωου παθησεις , όπως η οξεια παγκρεατιτιδα ,η εμφραξη-αποφραξη του λεπτου εντερου και η οξεια νεφρικη και ηπατικη ανεπαρκεια.

Η εκτεταμενη και λεπτομερης διαγνωστικη διερευνηση δεν είναι υποχρεωτικα απαραιτητη σε κάθε σκυλο η γατα με οξεις εμετους, επειδη η οξεια γαστριτιδα, που είναι μη ειδικη και αυτοπεριοριζομενη παθηση, τον προκαλει συχνα.Η αποφαση για το αν θα πρεπει να γινει παραπερα διαγνωστικη διερευνηση σε σκυλο η γατα με οξεις εμετους πρεπει να βασιζεται στα ευρυματα από την κλινικη εξεταση και τις πληροφοριες από το ιστορικο. 

Συνηθως χρειαζεται να γινουν και άλλες εξετασεις από την πρωτη προσκομιση του ζωου εφοσον διαπιστωθει ότι παρουσιαζει κλινικα ευρηματα όπως είναι ο πυρετος,ο ληθαργος, η καταπτωση, η αφυδατωση, η μυικη αδυναμια και καποιο παθολογικο στοιχειο κατά την ψηλαφηση της κοιλιας.

Αν από το ιστορικο διαπιστωθει ότι το ζωο εχει πιθανοτατα καταπιει καποιο ξενο σωμα,τοτε πρεπει να λαμβανονται ακτινογραφηματα της κοιλιας,ακομη και όταν απουσιαζουν τα ευρηματα από την κλινικη εξεταση.

Αν τα ευρηματα από την κλινικη εξεταση και οι πληροφοριες από το ιστορικο δε δειξουν ότι υπαρχει κατι το ιδιαιτερο,η παραπερα διαγνωστικη διερευνηση θα μπορουσε να αναβληθει και να δοθει συμπτωματικη αγωγη για το σπιτι.

Εφοσον ο εμετος δεν σταματησει σε 2 με 3 ημερες η εμφανιστουν και αλλα συμπτωματα, ο κτηνιατρος θα πρεπει να προχωρησει στη διερευνηση αυτή.

Χρονιος εμετος

Όταν οι εμετοι είναι χρονιοι και επιμενουν, πρεπει οπωσδηποτε να γινει λεπτομερης διαγνωστικη διερευνηση.

Πηγές: SAUNDERS - SusanE.Johnson, Robert G Sherding, Ronald M Bright - αποδοση στην ελληνικη γλωσσα Τ.Σ.Ραλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου