Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ, Η ΘΟΛΗ ΑΠΕΙΛΗ.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ, Η ΘΟΛΗ ΑΠΕΙΛΗ.

από ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ M.K.O.- S.A.S. STRAY ANIMALS SALONICA N.G.O., 
 Υπάρχουν ελπίδες για τους πάσχοντες σκύλους;Παλιά πίστευαν πως η θόλωση του φακού οφειλόταν σε κάποιο πηγμένο υγρό που χύθηκε στην κόρη του ματιού, για αυτό και ονόμασαν την πάθηση καταρράκτη. Ο φακός για τον πολύ κόσμο είναι το μαύρο της κόρης –ουσιαστικά βρίσκεται πίσω από αυτήν– που μικραίνει ή μεγαλώνει ανάλογα με το φως. Κάθε θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης.
Πού οφείλεται;Υπάρχουν πολλές κατηγορίες καταρράκτη στο σκύλο όπως και στον άνθρωπο. Συγγενής, της νεαρής ηλικίας, γεροντικός, επίκτητος, περιφανικός, φλοιώδης, πυρηνικός, αρχόμενος, άωρος, ώριμος, υπερώριμος, τραυματικός, ανοσολογικός, φλεγμονώδης, μεταβολικός, τοξικός.
Η αναφορά στην ταξινόμηση γίνεται για να απαντήσω στην πολύ συχνή ερώτηση των ιδιοκτητών σχετικά με την αιτία που χάνει το φως του το κατοικίδιο. Όπως βλέπετε δεν είναι απλό, ούτε είναι εύκολο να χαρακτηριστεί με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση.
Το παράπονο συνήθως είναι η θόλωση του ματιού και αργότερα ότι δε βλέπει ο σκύλος. Το τελευταίο γίνεται συνειδητό όταν αρχίσετε να τον βλέπετε να «τρακάρει» σε αντικείμενα ή σε σημεία που εκτάκτως εμποδίζουν το συνηθισμένο δρόμο του. Μπορεί ακόμα να παρατηρήσετε τύφλωση μόνο το βράδυ ή μόνο το πρωί ανάλογα με το είδος του καταρράκτη (φλοιώδης ή πυρηνικός).
Φυλές με προδιάθεσηΥπάρχουν συγκεκριμένες φυλές με κληρονομική προδιάθεση να εμφανίσουν καταρράκτη. Αυτές είναι: Afghan Hound, Labrador, WestHighland, Cocker, Golden Retriever, Terrier, Beagle, Boston Terrier,Welsh Springer Spaniel, Snaoutzer νάνος, Γερμανικός Ποιμενικός,Caniche, Doberman. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα Cocker θα παρουσιάσουν καταρράκτη αλλά ότι είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί από ότι στα Bulldog.
Θεραπεύεται;Ας περάσουμε σε αυτό που περισσότερο σας ενδιαφέρει. Πιστεύω πως η αγωνία σας είναι αν υπάρχει ή όχι τρόπος να βρει το φως του.
Με μια κουβέντα, θεραπεία με φάρμακα ΔΕΝ υπάρχει.
Η αλλοίωση που έχει εγκατασταθεί δε μπορεί να αναστραφεί. Αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί στη γέννησή του και οφείλεται σε μεταβολικό νόσημα πχ. διαβήτη ή άλλη αιτιολογία όπως καλααζάρ ίσως υπάρχουν κάποιες ελπίδες. Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό, ότι στο διαβητικό ζώο ο καταρράκτης αναπτύσσεται μέσα σε 8 ημέρες και προκαλεί τύφλωση.
Έτσι οι ελπίδες είναι ελάχιστες. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τον καταρράκτη είναι η χειρουργική και περιλαμβάνει την εξαίρεση του καταρρακτικού φακού για την παροχή κάποιας όρασης στο τυφλό ζώο, όταν είναι εφικτή.
Το χειρουργείο δεν είναι πάντα επιτρεπτό, αφού μπορεί ο οφθαλμός να έχει καταστραφεί λόγω γλαυκώματος ή διαβήτη. Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μετεγχειρητικά ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος για να «προσέξει» το μάτι ή τα μάτια του.
Έτσι μπορεί, παρά την επέμβαση, στο τέλος να χαθούν τα μάτια και η όραση. Κάθε φορά που ο γιατρός σας βλέπει το κατοικίδιό σας, κοιτάζει και τα μάτια του. Αν έγκαιρα διαγνώσει κάποια αλλοίωση, τότε μπορούμε ίσως με χημικά μέσα να καθυστερήσουμε την εξέλιξη. Πάντως ο κανόνας είναι πως με τον καταρράκτη ο σκύλος χάνει την όρασή του.  
Από το Γιώργο Ηλιόπουλο, κτηνίατρο
ΠΗΓΗ:INTERPET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου