Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

4 μικρά μυστικά για τη μεταφορά της γάτας στον Κτηνίατρο


4 μικρά μυστικά για τη μεταφορά της γάτας στον Κτηνίατρο


Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες γάτας είναι η στιγμή που απαιτείται η μεταφορά της  στον κτηνίατρο. 
 Κατά ένα περίεργο τρόπο , η γάτα φαίνεται να καταλαβαίνει ότι πρόκειται να προσκομιστεί στον κτηνίατρο με αποτέλεσμα να δείχνει ιδιαίτερα απρόθυμη (που μπορεί να αγγίξει και τα όρια της επιθετικότητας) τόσο κατά τη σύλληψη της όσο και κατά τη μεταφορά της.
Παρακάτω παρουσιάζονται 4 απλοί τρόποι που μπορεί να συμβάλουν τα μέγιστα ώστε να μεταφερθεί η γάτα στοn κτηνίατρο με όσο το δυνατό πιο ήρεμο αλλά και ασφαλή τρόπο.
  • Κάντε το κλουβί μεταφοράς, “δεύτερο σπίτι» της γάτας”. Οι γάτες συνήθως συνδέουν το κλουβί μεταφοράς τους με τη διαδικασία προσκόμισής τους στον κτηνίατρο ακόμη και αν αυτό γίνεται ανά αραιά διαστήματα. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να πείσουμε τη γάτα να μπει μέσα σε αυτό. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να κάνουμε τη γάτα να νιώθει άνετα με το να μπαίνει στο κλουβί μεταφοράς και μπορεί να γίνει αν εντάξουμε το κλουβί στην καθημερινή ζωή της γάτας. Έτσι της δίνουμε την ευκαιρία να το νιώσει ως κάτι δικό της και να κινείται άνετα μέσα σε αυτό. Αν υπάρχει άνεση χώρου μέσα στο σπίτι,  το κλουβί μπορεί να είναι σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο όπου και θα τοποθετούμε μέσα σε αυτά μερικά από τα αγαπημένα της αντικείμενα ή παιχνίδια.
  • Κάντε το κλουβί μεταφοράς “σημείο γεύματος”.  Μια λύση που ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της προηγούμενης είναι η «μετατροπή» του κλουβιού μεταφοράς ως ένα σημείο στο οποίο η γάτα θα μπορεί να βρίσκει το αγαπημένο της φαγητό ή και την αγαπημένη της λιχουδιά. Έτσι δημιουργείται στο υποσυνείδητό της μια ευχάριστη εικόνα για το κλουβί και σταματά να το βλέπει με απέχθεια.
  • Χρησιμοποιήστε «εναλλακτικό μέσο» για τη μεταφορά.  Αν οι δύο παραπάνω συμβουλές δεν αποδειχθούν χρήσιμες ώστε η γάτα να μπορεί να μπαίνει με ηρεμία στο κλουβί μεταφοράς τότε θα πρέπει να σκαρφιστείτε κάποιο άλλο «μέσο» για να την μεταφέρετε στον κτηνίατρο. Διάφορες γάτες φαίνεται να νιώθουν άνετα μέσα σε μικρά καλαθάκια (ακόμη και αυτό για τα άπλυτα) ενώ άλλες νιώθουν σιγουριά ακόμη και μέσα σε μαξιλαροθήκες ! Όποιος και να είναι ο τρόπος, φροντίστε να γίνεται να γίνεται πάντα με ασφάλεια για το αγαπημένο σας κατοικίδιο.
  • Χρήση φερομόνης.  Η χρήση της φερομένης με ψεκασμό διάφορων αγαπημένων αντικειμένων της γάτας αφενός είναι ακίνδυνη για την υγεία της και αφετέρου φαίνεται πως ηρεμεί αρκετά τη γάτα ώστε να μεταφερθεί με ηρεμία και ασφάλεια στον κτηνίατρο.
Όποιον ή όποιους τρόπους χρησιμοποιήσετε, καλή σας επιτυχία !



Πηγή :Diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου